Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2019 » Травень » 15 » Відкриваємо невідомі сторінки історії Рожнятова
13:49
Відкриваємо невідомі сторінки історії Рожнятова

      Після попередньої домовленості, директор Рожнятівської ЦБС, заслужений працівник культури України  Марія Рибчак разом із заст. голови Рожнятівської РДА Богданом Яковиною, начальником відділу культури РДА Володимиром Боровичем відвідали родину Костюків зі Львова.
     Ігор Васильович Костюк – внук Володимира Яцковського, який з 1902 р. по 1935 р. був парохом Рожнятова. Після його смерті, в 1935 році на парафію переїхав його зять – батько п.  Ігоря,  отець Василь Костюк. Він був деканом і парохом Рожнятова з 1935 по 1945 рр. Отець Василь Костюк – український священик-патріот прилучився до розвитку Рожнятівської парафії.  Саме тут отець-парох та імость Євгенія багато уваги приділяли вихованню дітей та молоді, втілювали в життя національні традиції та обряди. За їхньої ініціативи в Рожнятові була відкрита читальня «Проствіта» з бібліотекою, організовано чоловічий хор, духовий оркестр та Марійську дружину. Їмость Євгенія – великої сили волі жінка співпрацювала з членами Союзу українок, вчила молодих господинь пекти, варити. Разом із чоловіком допомагала дітям-сиротам, організовувала благодійні концерти, вистави, за що рожнятівці були їм дуже вдячні.
      Ігор Васильович Костюк народився 14 вересня 1930 року в селі Голгоче біля Підгаєць на Львівщині, де його батько був душпастиром. Дитячі роки з 1936 по 1946 р. Ігор Костюк провів в Рожнятові. Навчався в польській, потім українській школі, закінчив Калуську середню школу, Станіславський медичний інститут. Разом із дружиною Анною Володимирівною пропрацювали більше 50 років лікарям у Львові. Виховали двох дітей. Син Андрій – лікар-травматолог у Львові, дочка Наталія – професор університету в м. Гельберт (Німеччина).  
      Під час візиту відбулося знайомство та щира задушевна розмова з сім’єю Костюків. Залишилися неповторні враження від зустрічі та спілкування з великими українськими патріотами, людьми, небайдужими до збереження духовної спадщини рідного краю. А історія Рожнятова поповнилася цінними історичними матеріалами переданими із сімейного архіву родини Костюків, зокрема: з історії розвитку греко-католицької парафії Рожнятова починаючи з 1832 року, відомостями про відомих людей, побут і звичаї українських, польських та єврейських громад. 

    

   

     Родина Костюків передала із своєї домашньої бібліотеки для користувачів Рожнятівської районної бібліотеки більше 200 друкованих видань з питань історії, медицини, довідкові видання, серед яких є видання польською та англійською мовою. 

      Користувачі та працівники районної книгозбірні висловлюють щиру вдячність і глибоку повагу високоповажній родині Костюків за подаровані цінні матеріали, які допоможуть відкрити невідомі сторінки історії Рожнятова.

Категорія: Події | Переглядів: 701 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ