Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Форма входу
Статистика
Головна » 2011 » Жовтень » 24 » «Бескидське земляцтво»: роки і долі»
12:19
«Бескидське земляцтво»: роки і долі»
    
     20 жовтня 2011 року в світлиці центральної районної бібліотеки відбулось свято «Бескидське земляцтво»: роки і долі», присвячене 20-річчю створення районного лемківського товариства «Бескидське земляцтво».
     На «святочну здибанку» прийшли три покоління лемків Рожнятівщини і для кожного, хто прийшов на свято, щоб зустрітись із своїм дитинством, згадати, як там було «вдома» - наймиліше слово Лемківщина.
    
     З хвилюванням і жалем згадували літні бескидяни про часи депортації з рідних теренів згідно сумнозвісної операції «Вісла», хвилю емоцій викликав уривок документального фільму «Вічний поклик серця». Адже саме в 2011 році виповнилось 65 років, з того дня як лемки були відірвані від свого коріння.
     Розпочалось святкове дійство традиційно: молитвою та благословенням, які прозвучали з уст пароха селища Рожнятів о. Богдана Головчака.
     З вітальним словом до присутніх звернувся голова районної державної адміністрації Микола Філіпович, який сказав, що районне лемківське товариство вже на протязі 20 років веде активну громадську діяльність, займається вивченням, збереженням та популяризацією лемківських звичаїв і традицій, а також активно співпрацює з різними громадськими організаціями Рожнятівщини. Також Микола Ярославович побажав усім бескидянам, гостям свята здоров’я та плідної праці на благо України. Вітали бескидян  начальник відділу культури Ярослав Тринчук, заступник керівника виконавчого апарату районної ради Володимир Пасічник, селищний голова Василь Мацевко, голова регіонального міжрайонного лемківського товариства Юрій Марканич, голова осередку «Хутір Бескидський» з Калущини Тарас Бунга. Активісти «Бескидського земляцтва» нагороджені численними грамотами та цінними подарунками.
        
     Голова Мирослава Шелест проінформувала присутніх про діяльність товариства. З глибоким сумом і болем згадувала бескидська берегиня Катерина Русин про той далекий і нелегкий час для лемківських родин, коли їх насильно виганяли з рідних домівок. А на згадку про річницю товариства гостям свята вручено акварельні картинки з зображенням церкви у селі Струбовисько. Звучали на святі Гімн лемків «Гори наши», «Молитва лемкині», старовинні лемківські пісні у виконанні Галини Терлецької, Галини Бабич Ірини та Наталії Русин та вокального ансамблю «Бескидянка», з вітанням прийшли до старших бескидян представники Молодої Лемківщини – Оксанка Мельник, Ання Неспляк та Юрій Кулічковський. З трепетом розглядали учасники свята та запрошені старі фотографії, що були представлені у презентації «Презирама стари знимки».
     Окрасою свята були віршовані та пісенні вітання Союзу Українок Рожнятівщини. Для всіх гостей бібліотечної світлиці працівники бібліотеки організували розгорнуту книжкову виставку «Діти втрачених бескидів».
Категорія: Події | Переглядів: 1291 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ