Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Форма входу
Статистика
Головна » 2011 » Лютий » 23 » БІБЛІОТЕКИ НА ПОРЯДКУ ДЕННОМУ: РОЖНЯТІВСЬКА ЦБС ЗАРУЧИЛАСЯ ПІДТРИМКОЮ ВЛАДИ
12:38
БІБЛІОТЕКИ НА ПОРЯДКУ ДЕННОМУ: РОЖНЯТІВСЬКА ЦБС ЗАРУЧИЛАСЯ ПІДТРИМКОЮ ВЛАДИ
    
     Протягом кількох наступних років Рожнятівська централізована бібліотечна система (ЦБС) на Івано-Франківщині зможе зосередитися на обслуговуванні читачів, не переймаючись вирішенням фінансових питань. У рамках цільової програми «Розширення доступу до Інтернету в бібліотеках району», прийнятої районною радою, місцева влада виділить бібліотекам майже 294 тисячі гривень.
     На початку 2010 р. бібліотечна система стала однією з перших переможниць конкурсу з організації нових бібліотечних послуг з використанням доступу до Інтернету програми «Бібліоміст». Крім того, бібліотека-філія с. Ясень стала експериментальним центром програми, демонструючи можливість використання супутникового Інтернету у важкодоступних районах.
     Під час урочистостей із нагоди відкриття нових послуг у центральній публічній бібліотеці голова районної державної адміністрації Микола Філіпович, зокрема, пообіцяв, що місцева влада підтримуватиме надання інноваційних послуг: «У нас у районі 44 бібліотеки – і наша мрія і мета, щоб усі вони були комп’ютеризовані, і щоб Інтернет прийшов до кожного найвіддаленішого куточка нашого району. Адже інформація – це єдине багатство, яке не можна відібрати».
    Для втілення цієї мрії в життя бібліотекарі провели власну адвокаційну кампанію на підтримку інвестицій у книгозбірні та розробили програму розширення доступу бібліотек до Інтернету. Зусилля працівників виявилися недаремними: їм вдалося залучити на свій бік районну державну адміністрацію, районну раду та місцеві громади. На сесії районної ради 26 жовтня 2010 р. було прийнято цільову програму на 2010-2014 роки. Вона передбачає внесення щомісячної оплати за користування Інтернетом, проведення ремонтів приміщень бібліотек та придбання комп’ютерів за рахунок коштів місцевої громади та бюджету. У ході реалізації програми до 2015 року в Рожнятівському районі до Інтернету підключать 16 бібліотек. Протягом 2011 року на комп’ютеризацію центральної дитячої бібліотеки та бібліотеки-філії сіл Небилів та Цінева планують залучити 101 тис. грн.
     Директор Рожнятівської ЦБС Марія Рибчак поділилася з нами деякими ноу-хау в сфері адвокації. За її словами, успіхом бібліотекарі завдячують цілеспрямованій кампанії під гаслом «Бібліотека і влада: як досягти взаєморозуміння». Ідея прийняття цільової програми виникла ще у 2009 році, коли «Бібліоміст» уперше оприлюднив умови конкурсу. Бібліотекарі звернулися до голови райдержадміністрації та бюджетного комітету районної ради і провели ряд зустрічей із сільськими головами та партнерами бібліотеки. Як наслідок, працівники книгозбірні спільно з Управлінням економіки райдержадміністрації розробили цільову програму, яка враховує показники соціально-економічного розвитку району.
     «Основним аргументом щодо користі Інтернету були відгуки користувачів нововідкритих Інтернет-центрів, серед яких є і представники владних структур та депутатського корпусу. Вони мають можливість на власному досвіді відчути всі переваги доступу до світової інформації, скайп-спілкування та достойного представлення району та бібліотеки в мережі», – зазначила п. Рибчак.
     Після прийняття цільової програми голови сільських громад та депутати районної ради звертаються до райдержадміністрації та ЦБС із пропозиціями про додаткове включення сільських бібліотек у проект.
     Ось як голова с. Луги Василь Білан та депутат районної ради від цього села Мирослава Семкулич обґрунтовують свої пропозиції: «Ми готові співфінансувати проект. Наше гірське село віддалене від райцентру. Відкриття Інтернету в сільській бібліотеці дасть можливість жителям нашої громади навчитися комп’ютерної грамотності, розповісти світу про красу наших Карпат, допоможе розвивати зелений туризм...».
     Як видається, найефективніший спосіб заручитися довгостроковою підтримкою з боку місцевої влади – дати її представникам нагоду стати користувачами і на власному досвіді впевнитися у незамінності інноваційних послуг.
     Саме цей підхід, принаймні, дозволив Рожнятівським бібліотекам з упевненістю дивитися у завтрашній день.
 
 
Статтю опубліковано в інформаційному бюлетні "Бібліоновини". - грудень 2010-січень 2011.
Категорія: Події | Переглядів: 1675 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Надія Федкевич Директор Каланчацької ЦБС, Лідер бібліотечної  
0
Шановна Марія Іванівно ! Шановні колеги по "Бібліомісточку" та "Експерементальним сайтам" !
Від щирого серця вітаю вас з гарними здобутками, великим успіхами. Ви - молодці !
Поділіться, як це у вас так одержується ?
У нас навіть на захимщені статті не вистачає, сьогодні перевела всіх працівників і себе на 0,75 ставки, філії всі працюють вже 13 років на 0.5 ставки, без оздоровчих, на вирішення побутових питань, за інтернет -зв"язок по Гранту платимо свої кошти з платних послуг .... На своє утримання - свої кошти.
Прошу, познайомте Вашу владу з нашою владою ! Порадьте, як виживати !
З великою повагою,
колега по "Бібліомосту",
Директор Каланчацької ЦБС,
Лідер бібліотечної справи Надія Федкевич.

Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ