Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Форма входу
Статистика
Головна » 2021 » Лютий » 26 » Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я: 150 років з дня народження Лесі Українки
10:45
Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я: 150 років з дня народження Лесі Українки

 

Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я: 150 років з дня народження Лесі Українки

 

         25 лютого 2021 року виповнюється 150 років з дня народження Лесі Українки – однієї із центральних постатей в історії національної культури. Враховуючи важливість постаті Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки), Верховна Рада України проголосувала за Постанову про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки на державному рівні.
         Леся Українка – одна з найвидатніших українських митців слова, неповторна, багатогранна і талановита поетеса та драматург. Її творчість зіткана з різних мотивів світової культури, сповнена глибоких патріотичних почуттів до України, а багатогранний талант письменниці виявився в найрізноманітніших жанрах – ліриці, епосі, драмі, прозі, публіцистиці. Гордий дзвін її імені в серцях мільйонів людей породжує не тільки спогад про «Лісову пісню» або «Досвітні вогні», але й палку любов до великої поетеси і гордість за свій народ.
          Варто згадати таку сторону Лесиного життєпису, як боротьба з хворобою, бо в ній, боротьбі, ховається сила духу, котра зробила з неї велику поетесу. Муки виснажували її з дитинства. З раннього віку навчилася вона «крізь сльози сміятись».  Як писала сама Леся Українка: «…мені здається, що я маю перед собою якусь велику битву, з якої вийду переможцем або зовсім не вийду. Коли у мене справді є талант, то він не загине, – то не талант, що погибає від туберкульозу чи істерії! Нехай і заважають мені сі лиха, але зате, хто знає, чи не кують вони мені такої зброї, якої нема в інших, здорових людей…». 
          Бог дав їй силу духу і Лесине слово стало зброєю в боротьбі за краще життя свого народу, її слова надихали, закликали до рішучих дій. Леся Українка прожила хоч і коротке, проте надзвичайно цікаве життя, сповнене любові, добра, сили волі, мужності і краси, а її твори користуються надзвичайною популярністю і сьогодні.
          З нагоди відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки Рожнятівська публічна бібліотека, бібліотека-філія для дітей смт Рожнятів та бібліотеки-філії сіл Нижній Струтин, Верхній Струтин, Сваричів, Рівня, Топільське, Камінь, Петранка, Вербівка організували книжкові виставки «Слово, моя ти єдиная зброє!», «В легенду обернуся», «Ні я жива, я буду вічно жити», разом з Народними домами і клубами провели онлайн читання творів Лесі Українки «Незгасимий вогонь таланту» та долучилися до міжнародного онлайн флешмобу #GlobalLesyaUkrainka2021.

 

 

#GlobalLesyaUkrainka2021

Категорія: Події | Переглядів: 412 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ