Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Форма входу
Статистика
Головна » 2019 » Лютий » 1 » Година національної пам’яті «Український націоналізм: від минулого до сьогодення»
15:53
Година національної пам’яті «Український націоналізм: від минулого до сьогодення»

     1 лютого 2019 року у світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки з нагоди відзначення 90-річчя утворення Організації української націоналістів відбулась година національної пам’яті «Український націоналізм: від минулого до сьогодення».

     Згадати славні історичні події утворення ОУН до бібліотеки прийшли активісти громадсько-політичного життя краю, члени осередків Братства УПА Рожнятівщини, краєзнавці, читацький актив книгозбірні.

     На заході йшлося про те, що народ України віками жив, страждаючи і виношуючи мрію про власну незалежну соборну Українську державу. Завдяки титанічним зусиллям в Україні знайшлася сила, яка підняла ідею боротьби за вільну і самостійну державу вище всього іншого, навіть за життя. Це була Організація українських націоналістів, яка стала ініціатором створення і ідейним натхненником Української Повстанської Армії. Провідні теоретики ОУН окреслили ідейні й програмові засади ідеології українського націоналізму – незнищенного суспільного руху, світогляд якого ґрунтується на інтересі нації і держави.
     Під звуки мелодії Михайла Гайворонського «Коли ви вмирали, вам сурми не грали» присутні хвилиною мовчання вшанували усіх, хто загинув у боротьбі за волю і незалежність України.
     Ґрунтовний екскурс в історію створення ОУН, становлення та здобуття державності провів у своєму виступі краєзнавець, поет, член літературного об’єднання «Горгани» Володимир Кондур. У виступі йшлося про те, що шлях українського народу до здобуття своєї державності важкий і тривалий, він не закінчений, триває і сьогодні.

     Про новітню історію України, ОУН, як провідну та об’єднуючу політичну силу української нації в жертовній боротьбі за відновлення Української Самостійної Соборної Держави йшлося у виступі заступника голови Рожнятівської РДА Богдана Михайловича Яковини.

     З хвилюванням слухали присутні виступ заступника голови Рожнятівської районної ради Олега Панайди. Він закликав усіх не бути байдужими до долі своєї держави, активно включатися у державотворення.

      Під час заходу присутні мали нагоду переглянути тематичний відеофільм до річниці утворення ОУН, ознайомитися з краєзнавчим електронним ресурсом Братства УПА Перегінськ http://www.upa-pereginsk.if.ua/.
     Відтак відбувся круглий стіл. Учасники заходу мали можливість висловити свої думки, переживання та пропозиції. Модератор круглого столу голова районної організації партії КУН Мар’ян Мар’янович Бардяк сказав, що 27 років тому разом із незалежністю України на Рожнятівщині однією з перших утворилася районна організація Братства вояків ОУН-УПА. Бойківський край народив чимало патріотів. Богдан Соломчак, Василь Труняк, Василь Миндюк, Дмитро Мельник, Василь Кидик, Ярослав Депутат, а нині Роман Корінь це ті люди які очолювали Братство. Цього року Братство ОУН-УПА Карпатського краю з нагоди 110 річниці від дня народження голови проводу ОУН Степана Бандери визнало діяльність Братства Рожнятівщини однією з кращих.

     Про те що необхідно знати і пам’ятати про драматичні сторінки вітчизняної історії, аби не допустити повторення цього у майбутньому, говорили у своїх коротких виступах учасник АТО Василь Гладенький, краєзнавець Ганна Миколаївна Сагайдак, учасник бойових дій на Сході України Ігор Вовчук, голова осередку Братства УПА селища Брошнів-Осади Григорій Мостиський.

    

   

    Пісню «Є на світі моя країна» для гостей світлиці виконала лауреат пісенних конкурсів, методист РНД Ірина Томків.

      Наша історія, історія ОУН переконує нас у тому, що єдиним шляхом стабільного розвитку суспільства є злагода й національна консолідація. Заради цього ми маємо шукати визнавати й приймати сувору й «незручну» правду, прощати один одному, щоб не перекладати цей важкий спадок на плечі прийдешніх поколінь.

Категорія: Події | Переглядів: 543 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ