Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Вересень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Форма входу
Статистика
Головна » 2019 » Вересень » 6 » Гостя з Канади Марія Рипан презентувалала у Рожнятові родовід Блаженнішого Любомира Гузара
18:06
Гостя з Канади Марія Рипан презентувалала у Рожнятові родовід Блаженнішого Любомира Гузара

     6 вересня 2019 року у Рожнятові відбулася визначна подія в духовно-просвітницькому житті краю – зустріч із Марією Рипан, племінницею та похресницею Блаженнішого Любомира Гузара. Щоб вшанувати, згадати та почути правдиве слово про людину-епоху, Великого Князя церкви і людини молитви до світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки завітали чисельні гості: духовенство району, керівники структурних підрозділів місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, активісти суспільно-політичного життя краю, та всі ті, хто вважає Блаженнішого Любомира Гузара моральним авторитетом українського народу.

     Молитвою та Словом Божого благословення зустріч розпочали о. Богдан Русинкевич та о. Василь Філіпович. 
     Музичне вітання подарував дует у складі директора Рожнятівського РНД Ігоря Тринчука та викладача Брошнів-Осадської ДШМ Олександра Левицького. Вони виконали чудовий український хіт Володимира Верменича «Чорнобривці».

     Ведуча свята завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Галина Фреїшин представила присутнім гостю з Канади (м. Торонто) Марію Рипан, наголосивши на тому, що пані Марія подолала не одну тисячу кілометрів, щоб розповісти нам про славний рід Блаженнішого Любомира Гузара. Гості бібліотечної світлиці з цікавістю слухали, що пані Марія – відома мисткиня жіночих прикрас із бісеру, дослідниця українського народного мистецтва, мистецтвознавець, вишивальниця бісером, яка зуміла закохати у прикраси з бісеру половину Америки й усю Канаду, яка проводить майстер-класи зі свого «бісерного» рукоділля, читає лекції про наші прикраси і в такий спосіб прославляє Україну за океаном.

     Пані Марія постійно проживає у Торонто, але часто приїздить в Україну заради дослідження родоводу Гузарів, привозить нові маловідомі факти про життя Блаженнішого. Вона щиро прагне, щоб ми якомога більше дізналися про те, яким був Любомир Гузар від раннього дитинства до останніх років життя.

     Цього дня у бібліотечній світлиці Марія Рипан презентувала свою дослідницьку роботу «Коріння Блаженнішого Любомира Гузара – духовного батька України». Присутні із захопленням слухали розповідь про родовідне дерево кардинала Гузара, з цікавістю переглядали світлини з приватних архівів. Гостя з Канади представила історію родини, на яку припало багато доленосних подій, пов’язаних із життям українського народу й греко-католицької церкви.

     Зі словами подяки від духовенства Рожнятівщини до Марії Рипан звернувся парох церкви Різдва Христового (смт Рожнятів) о. Микола Андибур. Він поділився своїми спогадами про ті щасливі миті свого життя, коли йому випадала велика радість слухати і бачити Блаженнішого Любомира.

     Своїми думками і враженнями поділилися журналістка, краєзнавець, членкиня Національної спілки краєзнавців України Дарія Мельник (Ониськів), краєзнавець і добрий знайомий п. Марії Рипан Сергій Перепічка, який також займається пошуковою роботою про славетну родину Гузарів на Прикарпатті. 

   

      Начальник відділу культури РДА Володимир Борович подякував за чудові хвилини мандрівки в історичне минуле славного роду Блаженнішого Любомира Гузара і вручив подяки відділу культури РДА за збереження та популяризацію духовних цінностей і велику дослідницько-пошукову працю пані Марії Рипан, краєзнавцю Сергію Перепічці, майстрині-писанкарці Наталії Андибур, журналісту, заступнику головного редактора обласного часопису «Галичина», члену Національної спілки журналістів України Ігорю Лазоришину.

     Директор Рожнятівської централізованої бібліотечної системи, заслужений працівник культури  України Марія Рибчак подякувала шановній гості за чудову презентацію, побажала успіхів у подальших дослідженнях історичної спадщини своїх предків і подарувала бібліотечне видання «Рожнятівщина в легендах та переказах».

     На завершення хвилюючої зустрічі відбулось справжнє свято духовної пісні. Для гості з далекої Канади та всіх присутніх музичні твори дарував молодіжний хор церкви Різдва Пресвятої Богородиці селища Перегінське (керівник о. Богдан Русинкевич). Також прозвучали твори на духовну тематику та пісні про Україну у виконанні о. Василя Філіповича та о. Богдана Русинкевича.

   

     Для користувачів бібліотеки організовано книжкову виставку «Молитва, заповідь свята – пожива для душі і тіла».

     Учасники святкової зустрічі також мали чудову нагоду переглянути виставку творчих авторських робіт майстрині-писанкарки з м. Калуш Наталії Андибур. Неабияк зацікавили досконалі і майстерно виконані писанки у різних техніках і п. Марію Рипан. Вона щиро зізналася, що її давно захоплюють українські писанки. Щоразу, коли навідується на Прикарпаття, вона з великим задоволенням відвідує музей писанки в Коломиї і завжди по новому відкриває для себе цей неосяжний, самобутній і такий різнобарвний світ писанки. Майстриня-писанкарка Наталія Андибур поділилася з гостею своїми творчими задумами, планами на майбутнє і подарувала на згадку свою чудову писанку. 

    

     Для гості також організовано екскурсію до мальовничого бойківського села Сваричів, де вона відвідала церкви і Сваричівську кімнату-музей.

   

   

   

Категорія: Події | Переглядів: 1460 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ