Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2019 » Травень » 15 » У Львівській національній галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького відкрилась персональна виставка живопису Миколи Яковини
13:49
У Львівській національній галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького відкрилась персональна виставка живопису Миколи Яковини

     14 травня 2019 року у Львівській національній галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького відкрилась персональна виставка живопису Миколи Яковини, яку відвідала делегація з Рожнятівщини у складі заступника голови Рожнятівської РДА Богдана Михайловича Яковини, начальника відділу культури РДА Володимира Феліксовича Боровича, директора Рожнятівської ЦБС, заслуженого працівника культури України Марії Василівни Рибчак.

      Від живопису Миколи Яковини віє мудрістю людини, що вже має життєвий досвід, вражають відтінки темних кольорів, які передають глибину образу, заворожує вишуканий колорит, вибуховість поєднань і почуттів, цікаве світоспийняття, боротьба світла і тіні. Особливої уваги заслуговують портрети у повний зріст, в яких виражена цікавість до людської особистості.

    

    

      «Миколине малярство вражає мене тим самим, що в цілому притаманне його постаті – абсолютно довершеним інтелектом. Це він, це його критичний і цілісний розум, його розкішна ерудиція і пронизана доволі ризикованим гумором уява спричинюють у мені той внутрішній відгук, без якого мистецького акту просто не існує. Перед цими роботами хочеться мислити, думати, міркувати (синонімічний ряд може бути продовжений). І в той же час яка насолода для зору – ці тони, тіні, плями, бліки, лінії. Тож інтелект, як укотре бачимо, може чудово й переконливо зживатися з чуттєвістю. Головне, щоб і він, і чуттєвість були гранично справжніми – як от у Миколи Яковини» – пише український поет, прозаїк, перекладач, есеїст Юрій Андрухович.
       В експозиції представлені кілька десятків робіт майстра, виставка буде діяти  до 14 червня.

Біографічна довідка:
      Микола Яковина – архітектор, український політик, державний та громадський діяч. Вчився в Івано-Франківській дитячій художній школі та у республіканській художній школі імені Тараса Шевченка в Києві. Вивчав живопис і графіку. Закінчив факультет інтер’єру та обладнання Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва. Закінчив спецправовий факультет Львівського державного університету ім. І. Франка і аспірантуру  цього ж університету (юридичний факультет). Учасник художніх виставок з 1980 р. Автор вітражів в Івано-Франківській обласній бібліотеці (тепер монастир сестер Василіянок) і Коломийського національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Йосафата Кобринського, архітектор храму Вознесіння Господнього (селище Брошнів-Осада, Івано-Франківська область). Твори майстра зберігаються в Івано-Франківському художньому музеї, Івано-Франківському краєзнавчому музеї, Коломийському національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Йосафата Кобринського, Дирекції виставок Національної спілки художників України, приватних колекціях України, Канади,  Польщі, США, Росії,  Японії. Поєднуючи мистецтво, громадську та політичну діяльність, пан Микола дбає про збереження історичної та культурної спадщини України.

Категорія: Події | Переглядів: 394 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ