Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Січень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Форма входу
Статистика
Головна » 2017 » Січень » 27 » Крути – символ непохитності і патріотизму
14:29
Крути – символ непохитності і патріотизму

     27 січня 2017 року у світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки відбулася година пам’яті «Крути – символ непохитності і патріотизму» приурочена 99-ій річниці пам’яті героїв Крут. 

      Молоді і горді юнаки віднесли на вівтар своєї Батьківщини все, що могли,– віддали їй своє життя. Пам’ять про непохитних юнкерів і гімназистів оповита невмирущою славою, а їх подвиг став взірцем патріотизму для майбутніх поколінь! Вони помирали з кличем «Хай живе вільна Україна». Цей клич крутянські герої крізь роки передають воїнам АТО для продовження боротьби за свободу і єдність рідної України. Присутні вшанували пам’ять про юних героїв Крут, героїв сьогодення та всіх борців за волю України хвилиною мовчання.
      Зі сльозами на очах присутні переглянули відео про юних добровольців, які виступили на захист Української Народної Республіки і прийняли на засніженому чернігівському полі нерівний бій із майже п’ятитисячною армією більшовиків. 
      Працівники бібліотеки провели паралелі між історичними подіями кінця січня 1918 року та Революцією Гідності в Україні. Історія Крут повторилася у Києві на Майдані. Євромайдан називають сучасними Крутами, де студентство творило історію оновленої України. Згадали також подвиг героїв сьогодення – наших воїнів АТО і кіборгів, які до останнього мужньо захищали Донецький аеропорт, та зі щемом у серці подивилися відео отця Вітольда Левицького з Долини «Плакала калина», присвячене подвигу загиблих бійців, яких з надією чекають матері, але за ними вже плаче калина… У бібліотеці організовано книжкову виставку «Подвиг юнкерів і гімназистів».

     Віддали шану подвигу і невмирущій славі юних героїв Крут голова районної ради Василь Ярославович Рибчак, заступник голови Рожнятівської РДА Богдан Михайлович Яковина, краєзнавець і громадський діяч Володимир Феліксович Борович. Вони зазначили, що пам’ять про героїв минулого і сьогодення живе в наших серцях та акцентували на тому, що не сторонні спостерігачі, котрі беруться виносити вирок істинним борцям за незалежність, є творцями історії, її творцями є ті, хто, незважаючи на обставини, стає на захист Батьківщини і до останнього виконує свій обов’язок. 

    

     Від патріотичної молоді Рожнятівщини виступив активний учасник подій на Майдані, заступник голови районної ради Олег Володимирович Понайда, який зазначив, що в ім’я найсвятішої любові до Батьківщини горді юнаки, розуміючи, що сили нерівні, все ж таки на 4 дні затримали величезне більшовицьке військо, а сьогодні, аналізуючи події минулого,  ми маємо робити належні висновки і боротися доти, доки не звершиться ідеал, якому вони віддали своє молоде життя.

     Минуло 99 років відколи відбувся знаменитий за своєю трагічністю і героїзмом бій під Крутами. Крути – це символ непохитності, патріотизму та всеосяжної любові до Батьківщини. Сьогодні важливим є те, що тернистою стежкою, протоптаною стопами крутян вирушили на захист України їхні нащадки – воїни АТО, яких надихає подвиг київських юнаків.  Ми маємо зберегти у собі той запал і вічний вогонь, ту непереможну любов до Батьківщини, яку мали вони, юнкери і гімназисти.

Категорія: Події | Переглядів: 783 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ