Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2016 » Березень » 4 » Літературно-музична мандрівка у творчість Марійки Підгірянки
16:14
Літературно-музична мандрівка у творчість Марійки Підгірянки

     4 березня 2016 року в світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки відбулась літературно-музична мандрівка у творчість Марійки Підгірянки, присвячена 135-річчю від дня народження письменниці, поетеси Марійки Підгірянки.
      Захід під назвою «Дочка Прикарпаття» підготовили працівники Перегінської бібліотеки для дітей спільно з Дитячою школою мистецтв та ЗОШ №1, №2 (смт. Перегінськ).
      Ведучі свята – зав. дитячою бібліотекою Мирослава Маршалко, бібліотекарі Ольга Петреній та Лідія Мельник здійснили літературно-музичну мандрівки у творчість Марійки Підгірянки. За допомогою цікавої мультимедійної презентації ведучі «пройшлися» біографічними шляхами поетеси, «зазирнули» на Поетичний майдан, неквапливо «прогулялися» парком Безконечних Казок, «звернули» у провулок «Загадка», а від так неквапом «пройшли» по вулиці Творчій.

      Присутні на літературній зустрічі з цікавістю слухали розповідь про те, що свої перші вірші Марійка почала писати, коли їй було 13 років. Тоді й обрала собі літературний псевдонім – Марійка Підгірянка. Вона вплела свою гірську квітку поезії у розмаїтий веселковий поетичний вінок України.
      Народилася вона 29 березня 1881 року сім’я лісничого Омеляна Ленерта, яка проживала в селі Білі Ослави на Івано-Франківщині. Зростала дівчинка на Гуцульщині, оповитій таїною легенд, запам’ятовувала мамині пісні та казки, коломийки та приказки, які чула від земляків. Бідному Ленерту не під силу було дати вищу освіту всім своїм дітям (а їх було шестеро) – її здобув лише син. Марійка ж закінчила двокласну школу. Однак допитливу і розумну дівчинку це не влаштовувало і вона зайнялася самоосвітою. У 15 років Марійка в Коломиї склала екстерном іспит за восьмикласну жіночу школу, а через 4 роки – у Львові за жіночу вчительську семінарію.
      Її мрія здійснилася, вона стала вчителькою. І залишалася нею понад 40 років. Вона розказувала учням цікаві казки, співала разом з ними щедрівки, колядки, пісні, а діти душею горнулися до своєї вчительки. На схилі літ Марійка Підгірянка багато писала для внуків: лічилки, загадки, вірші-задачки, казки, а підписувалася «бабця Клапця».
       Вчила Марія Омелянівна не лише дітей, а й їхніх матерів: як готувати смачні страви, правильно доглядати немовлят, вести домашнє господарство.
       Марія Омелянівна володіла багатьма мовами: українською,російською, польською, чеською; читала грецькою, латинською та італійською.
       Померла Марійка Підгірянка 18 травня 1963 року. Похована у Львові на Личаківському кладовищі.
       Під час заходу звучали вірші Марійки Підгірянки «Азбука», «Маленькі наші ноги», «Українка я маленька», які майстерно декламували Люклян Анастасія (1 клас), Мошура Антоніна (3 клас). Яскраво доповнювали літературне свято українські пісні у виконанні сімейного дуету у складі викладача Дитячої школи мистецтв смт. Перегінськ Христини Глушко та її дочки учениці 7-го класу Аннички Глушко.

        

     Літературно-музична мандрівка «Дочка Прикарпаття» допомогла присутнім відкрити для себе багатогранний талант Марійки Підгірянки. Талант мудрого, доброго слова, який народжує у наших серцях велику любов, повагу до всього прекрасного. Бо тільки добро, любов, повага мають передаватися із покоління в покоління і стають найдорожчим скарбом всього народу.
       На завершення заходу заслужений працівник культури Марія Василівна Рибчак щиро подякувала організаторам та учасникам заходу, привітала з святом 8 Березня, побажала здоров’я і невичерпної енергії у праці на благо громад Рожнятівщини.

Категорія: Події | Переглядів: 1127 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ