Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2014 » Липень » 26 » Бібліотеки Рожнятівщини: п’ять років з програмою "Бібліоміст"
12:33
Бібліотеки Рожнятівщини: п’ять років з програмою "Бібліоміст"

     24 липня 2014 року на запрошення Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) програми «Бібліоміст» делегація бібліотечних фахівців Рожнятівщини на чолі з директором, заслуженим працівником культури України Марією Василівною Рибчак взяла участь у ІV заключному ярмарку бібліотечних інновацій «Сучасна бібліотека: міст ваш!», який проходив в Національному спортивному комплексі «Олімпійський» міста Київ. 

     Впродовж п’яти років на Україні працювала програма «Бібліоміст». Дана програма це партнерська робота таких організацій як Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Фундація Білла та Мелінди Гейтс Ініціатива «Глобальні бібліотеки», Міністерство культури України, Корпорація MICROSOFT, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Українська Бібліотечна Асоціація (УБА).
     За ці роки програма «Бібліоміст» надала можливість бібліотекам України розширити доступ до інформації та сучасних технологій шляхом: обладнання публічних бібліотек комп’ютерною технікою; навчання бібліотекарів роботі з новітніми технологіями на базі  тренінгових центрів та підвищення рівня комп’ютерної грамотності населення у бібліотеках-учасницях по всій країні; надання підтримки бібліотекам у здійсненні адвокаційної діяльності та залученні додаткових ресурсів; просування сучасних українських бібліотек серед широкої громадськості.
      На ярмарок бібліотечних інновацій до Києва завітали фахівці з цілої України. Зі словами привітань до гостей звернулися перший заступник міністра культури України Олеся Островська-Люта, Президент Української бібліотечної асоціації (УБА) – Ірина Шевченко та директор програми «Бібліоміст» – Матей Новак. У своїх виступах вони наголосили на тому, що в наш час публічні бібліотеки стають центрами сильних громад. Тут відкриваються двері до нових можливостей, створюють дружнє та комфортне середовище всім, хто шукає інформацію, користувачам надають доступ до технологій, нових знань та навичок, а також сприяють активному розвитку кожного члена громади.
     На ярмарку для учасників відбулася презентація курсів дистанційного навчання за такими курсами «Орієнтація на клієнта», «Адвокація», «Ефективні зв’язки з засобами масової інформації для сучасних бібліотек», «Основи моніторингу та оцінки діяльності публічних бібліотек», «Бібліотеки – мости до е-урядування», «Залучення фінансування з місцевих джерел (локальний фандрейзинг)». Кожному учаснику ярмарку було вручено дані навчальні курси для бібліотекарів, а також ще багато корисних матеріалів: «Технічний довідник бібліотекаря» – на допомогу використання комп’ютерної техніки, «Розумні інвестиції. Соціально економічна цінність бібліотек» та збірник «Бібліотечна кухня: 32 рецепти від успішних сучасних бібліотек».

        

     Працюючи у різних секціях, майстер-класах учасники ярмарку мали можливість отримати додаткові знання та навики. Цікавим за формою та змістом було навчання у ІТ-експресі «TAL ІІ – сучасний бібліотекар». Корисними були заняття у секціях «Вікіпедія як сучасний інструмент краєзнавця», «Піар-жахастики», а також навчилися «Як подолати виклики, що стоять перед бібліотекарями» та «Як визначити та показати соціально-екномічну цінність бібліотеки». А медійну освіту ми здобули на секції «Роль бібліотеки у формуванні медіаграмотності». 

           

     У підсумку було визначено п’ять причин чому для громади важливі публічні бібліотеки:

  • Бібліотека відкрита для всіх. Люди різного віку, статків, походження, з різною освітою приходять до бібліотеки, щоб знайти інформацію, скористатися новими послугами та отримати нові знання.
  • Публічні бібліотеки надають доступ до технологій для всіх. Цифрові технології змінили способи навчання, передачі знань та спілкування. Забезпечуючи вільний доступ до комп’ютерів та Інтернету, навчаючи користуватися цими технологіями, бібліотеки стали важливим провідником до цифрового світу.
  • Бібліотеки повертають в громаду більше, ніж в них вкладають. Інвестиції у публічні бібліотеки – це інвестиції у сильну громаду.
  • Публічні бібліотеки орієнтують свої послуги на потреби громади – від економічного розвитку до освіти, культури та дозвілля і надають послуги, які відповідають  цим запитам, усім верствам населення, включно з малозабезпеченими та людьми з особливими потребами.
  • Працівники публічних бібліотек вважають потреби користувачів приорітетом своєї роботи. Вони вміють надавати професійну допомогу у доступі до інформації, нових послуг та знань.

     Заключний ярмарок і церемонія закриття залишили у всіх учасників яскраві враження, позитивні емоції і сумні нотки з приводу завершення програми.

     Ми прожили п’ять років з програмою "Бібліоміст". П’ять років наповнених руху вперед, руху до нового і такого необхідного для наших громад. 
      Для бібліотек Рожнятівської централізованої бібліотечної системи програма «Бібліоміст» – це перемога в І (2010 р.) та V (2013 р.) раундах конкурсу «Впровадження нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету». Завдяки цим перемогам у 17 бібліотеках-переможницях до мережі Інтернет підключено 47 комп’ютерів, а також до послуг користувачів сучасні принтери, сканери, ксерокси, ліцензійне програмне забезпечення. У цих книгозбірнях надається швидкісний, а головне, безкоштовний доступ до світових баз даних. Окрім цього, програма «Бібліоміст» для книгозбірень Рожнятівщини це також впровадження багатьох цікавих проектів, серед яких мережевий проект «Вчимося разом і демонструємо свої можливості» (для людей літнього віку), автор Рибчак Марія Василівна – переможець конкурсу проектів розвитку місцевих громад Ініціативи «Лідер бібліотечної справи-ІІ». А також використання нових інноваційних форм роботи з користувачами –вуличні рекламні, благодійні, тематичні акції, флешмоби, skype-зустрічі; це дистанційне навчання бібліотекарів, десятки тренінгів у різних куточках України; реклама бібліотеки, її послуг і можливостей, а також це нові знайомства, цікаві відкриття та незабутні враження.
     Фахівці бібліотечних установ Рожнятівщини висловлюють слова глибокої поваги та вдячності команді програми «Бібліоміст» за значний внесок у розвиток інфраструктури нашого району. 
     Впровадження програми «Бібліоміст» та надання безкоштовного доступу до Всесвітньої мережі ІНТЕРНЕТ перетворили бібліотеки нашого району в сучасні модернізовані заклади, які сприяють інформаційному, інтелектуальному та соціальному розвитку місцевих громад.

Категорія: Події | Переглядів: 989 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ