Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Форма входу
Статистика
Головна » 2013 » Лютий » 8 » Наш земляк І. О. Левицький – першовідкривач української бібліографії
17:16
Наш земляк І. О. Левицький – першовідкривач української бібліографії
     30 cічня у бібліотеці села Берлоги проведено годину пам’яті «Його знає світ, та мало знають односельчани», яка присвячена уродженцю села Берлоги Рожнятівського району, українському бібліографу, письменнику, публіцисту Івану Омеляновичу Левицькому. На заході були присутні актив громади села, юнацтво.
    
     Іван Левицький (6 січня 1850, Берлоги – †17 січня 1913, Львів) – український бібліограф, письменник, публіцист. Зачинатель української бібліографії свої художньо-творчі експерименти та публіцистику підписував - як Іван з Берлог.
     Завідувачка сільською бібліотекою Світлана Шмигельська ознайомила присутніх із біографією та навела цікаві відомості про життєвий і творчий шлях визначного бібліографа.
     Вона, зокрема, сказала, що зародження та розвиток бібліографії, її формування тісно пов'язані з періодом нового часу в історії України: саме у XIX ст. з'явилася бібліографічна практика створення покажчиків літератури. У XIX – на початку XX ст. побачили світ праці, які визначаються як складові частини національної бібліографії. Створюючи бібліографічні покажчики, І. О. Левицький враховував історичну специфіку України, що була поділена між різними державами, і на території якої можна було друкуватися не лише українською, а й іншими мовами.
     І до нині не втратили наукового значення бібліографічні покажчики Івана Левицького: «Галицько-руська бібліографія XIX століття» та «Українська бібліографія Австро-Угорщини». Вони становлять великий інтерес для дослідників. Це, зокрема, цікаві відомості про письменників М. Шашкевича, І. Франка, М. Павлика, О. Кобилянську, Ю. Федьковича, багатьох діячів театру. Праці І. Левицького вирізняються повнотою описань, точністю та ґрунтовністю.
     3 лютого у храмі Пресвятої Богородиці місцевий парох о. Роман Наритник відправив панахиду з нагоди 100-річчя з дня смерті І. О. Левицького, пригадав парафіянам біографічні дані знаменитого земляка, а також запропонував встановити в селі меморіальну дошку на честь знаменитого земляка. Представники місцевої влади активно підтримали дану пропозицію.
Категорія: Події | Переглядів: 1552 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ