Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2020 » Липень » 29 » Підлюте – резиденція митрополита Андрея Шептицького:онлайн презентація до 155-ї річниці з дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького
14:31
Підлюте – резиденція митрополита Андрея Шептицького:онлайн презентація до 155-ї річниці з дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького

29 липня 2020 року Україна на загальнодержавному рівні відзначає 155 років з дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Готуючись до цієї знаменної дати працівники Рожнятівської центральної районної бібліотеки підготували онлайн презентацію «Підлюте – резиденція митрополита Андрея Шептицького».

На мальовничих, оповитих легендами і переказами теренах Рожнятівщини, неподалік села Осмолода під горою Люта, знаходиться місцина, де свого часу найбільше любив відпочивати український релігійний діяч, граф, митрополит Української греко-католицької церкви Андрей Шептицький. «Кедрова палата», яку він там відновив, тісно пов’язана з історією УГКЦ. Підлюте, як і церква, було знищено та понівечене в часи комунізму, а потім - ніби воскресло з попелу у незалежній Україні.

Історія Підлютого розпочинається в далекому 1809 році, коли митрополит Антін (Ангелович) вилікувався тут від ревматизму. Пізніше лікарі рекомендували звернути увагу на цю місцину львівському єпископу Сильвестру Сембратовичу. У 1892 році він і розпорядився побудувати тут резиденцію для митрополитів. Кращого місця для відпочинку годі було шукати. Чудові краєвиди Карпат, чисте повітря і на додачу – три цілющі джерела, які били просто з-під землі. Тут і заклали наріжний камінь під будівництво «Кедрової палати». Втім, під час Першої світової війни гармата російської армії зруйнувала усі старання.

Згодом Підлюте взявся відбудовувати митрополит Андрей Шептицький. Тут, на території Львівської митрополії УГКЦ, він зводить триповерхову «Кедрову палату», господарські споруди і три невеличкі басейни, які назвали символічно: Сильвестр, Андрей і Тит. Так за вказівкою митрополита облаштували мінеральні джерела. А для того, щоб тут змогли оздоровлюватись аристократи з усієї Автро-Угорщини, до Підлютого провели ще й вузькоколійку.

Митрополича резиденція стала відомим курортом, де щороку оздоровлювалися до 350 людей. У Підлютому лікували шлункові недуги та ревматизм. Для розваг гостей діяли стрільниця, купальня, тенісні корти. Було зведено райштоки – спеціальні доріжки для прогулянок верхи на конях. Андрей Шептицький приїжджав сюди кожного літа. Тут він працював над Пастирськими посланнями, служив у церковиці та лікував хворі ноги, які застудив у російському полоні.

Духовний батько УГКЦ любив це місце і часто сюди навідувався. Більше дізнатися та зрозуміти величний дух цього величного місця допоможе краєзнавче видання

Шановні краяни! Запропонована онлайн презентація «Підлюте – резиденція митрополита Андрея Шептицького» допоможе вам відкрити для себе історію Підлютого та «Кедрових палат», відчути подих розвою духовності на Рожнятівщині, а також поринути у світ тогочасних світлотіней особистого фотографа Митрополита уродженця села Цінева Ярослава Коваля.

 

Категорія: Події | Переглядів: 446 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ