Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Жовтень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Форма входу
Статистика
Головна » 2022 » Жовтень » 27 » Пізнаємо рідний край, його людей і наше минуле з книгами Дарії Ониськів
14:51
Пізнаємо рідний край, його людей і наше минуле з книгами Дарії Ониськів

       27 жовтня 2022 року у світлиці Рожнятівської публічної бібліотеки відбулася презентація книги журналістки, краєзнавиці, громадської діячки, союзянки, просвітянки, членкині Національної спілки краєзнавців України Дарії Ониськів «сИлянка щодення мого…» і біографічно-бібліографічного довідника «Ониськів Дарія – журналістка і краєзнавиця».

    За вікном погожий осінній день. Це останній зухвалий і, водночас, радісний сплеск жовтня перед обличчям нової холоднечі. Але нам холоднеча не страшна, головне, щоби закінчилась війна! Осінь буває різною, але головне не те, що за вікном, а те що на душі. А душа в українців зараз болить, як ніколи… Інколи біль просто розриває душу, але ми знаємо, що з Божою допомогою у нас все буде добре! В Бога достатньо сили! Нехай в кожного з нас буде достатньо віри!

        Молитвою і словом Божого благословення розпочав зустріч отець декан Василь Пастух. 

     

      На жаль, ми пишемо сьогодні новітню історію своєю кров’ю, але маємо це зробити в ім’я майбутніх поколінь вільної та незалежної України. За наше світле майбутнє, за майбутнє наших дітей зараз гине цвіт української нації. Присутні вшанували пам’ять всіх полеглих Героїв хвилиною мовчання.
     Вже не вперше Дарія Ониськів презентує у нашій світлиці свої книги. У 2019 році надзвичайно цікаво пройшла година краєзнавства і народознавства «Бойківське село Петранка: історія, духовне життя, звичаї і пісенна спадщина у дослідженнях родини Мельник-Ониськів». Тоді пані Дарія презентувала книги «Особливості бойківського весілля  у Петранці», «Пісні бойківського села Петранка», «Церква в Петранці: історія і сучасність», «Ярослав Дякон: тернова доля галицького інтелігента». З того часу минуло три тривожних і неспокійних роки, але українська нація живе! Бореться з вірусами, бореться з ворогами, але живе! Пані Дарія плідно працювала протягом цього часу. У своєму вступному слові Дарія Ониськів розповіла про те, над чим працювала протягом останніх років і поділилася планами на майбутнє.

    Ведуча заходу Ніна Шищак зазначила, що завдяки краєзнавцям маємо цілісну картину історії нашого краю і рідної України, тож маємо й далі працювати в ім’я правди, яка зробить нас сильними і дасть змогу перемогти ворога, маємо сповна усвідомлювати важливе значення краєзнавства і цінувати людей, які ведуть пошукову роботу.

    

      Дарія Ониськів зробила помітний внесок у пошукову краєзнавчу роботу про наші села і міста, про людей нашого краю. Пані Дарія у своїх книгах показує нам не тільки події, які відбувалися на теренах Прикарпаття, а й те, як вони відображалися на долях місцевих жителів. Презентована книга «сИлянка щодення мого…» – це рядки невигаданих історій, статей, інтерв’ю, наукових досліджень, над якими працювала Дарія Ониськів упродовж 20 років журналістської служби. Пані Дарія розповіла, як вона рік за роком збирала, опрацьовувала, систематизувала цікаві матеріали, зустрічалася з непересічними людьми, досліджувала їхні долі, удосконалювала своє письмо, шліфувала, вигранювала думки, щоб представити на суд читача свій вагомий і такий різнобарвний набуток. Книга знайомить читача з цікавими, колоритними постатями, відтворює дух зображуваного часу, колорит бойківського краю, думки і почуття людей. Окреме місце займають краєзнавчі і науково-популярні статті краєзнавиці. Є тут і публікації про авторку, її громадську та творчу діяльність.

      

       В цей день також презентували біографічно-бібліографічний довідник «Ониськів Дарія – журналістка і краєзнавиця». Видання упорядкували доктор історичних наук Олег Малярчук та кандидатка історичних наук донька авторки Марта Ониськів. Дарія Ониськів ознайомила присутніх з таким вмістким і вагомим науково-довідковим виданням, яке є свідченням плідної праці журналістки і краєзнавиці. У цій книзі подано біографічні відомості Дарії Ониськів (Мельник), перелік історико-краєзнавчих видань і анотацій до них, науково-популярних статей, краєзнавчі матеріали, газетні статті, участь у науково-практичних конференціях, форумах, презентаціях, культурно-просвітніх заходах, висвітлення її діяльності в періодиці. Також у довіднику є електронні адреси сайтів, де можна переглянути як телепередачі, в яких Дарія Ониськів виступає в ролі ведучої, так і ті, які висвітлюють її краєзнавчу і просвітницько-культурну діяльність.

       

     Письменник, краєзнавець, журналіст, громадський діяч, голова літературного об’єднання «Горгани», голова Рожнятівського районного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, лауреат багатьох літературних премій, член Національних спілок письменників, журналістів і краєзнавців України Любомир Михайлів у своєму виступі зазначив, що складена зусиллями краєзнавців мозаїка української історії дає нам розуміння того, де ми живемо, хто ми і куди маємо рухатися далі.

    

         Прозвучали пісні «Сумна легенда», «Запалю свічу» у виконанні квартету Народного дому с. Верхній Струтин у складі Тетяни Мельник, Софії Дарвай, Тетяни Клим, Наталії Гошовської (кер. Тетяна Мельник), пісня «Слава Україні» у виконанні художнього керівника Народного дому с. Верхній Струтин Тетяни Мельник.

      

     Для своєї землячки найкращі вітання приготували працівники бібліотеки і Народного дому с. Петранка. Привітала Дарію Ониськів з презентацією надзвичайно цікавих книг завідувачка бібліотеки-філії с. Петранка Галина Ленів. Залучили до вітань і творчих дітей учнів Рожнятівської ДШМ. Мар’яна Максимів розказала вірш «Перетерплю», Андрій Худик виконав пісню «Молитва за Україну» (клас викладача Ірини Томків).

      

    

     Зі щирими словами найкращих привітань і побажань до авторки звернулася начальник відділу культури Рожнятівської селищної ради Галина Курташ. Вона побажала авторці і всім присутнім мирного неба, перемоги, якої ми так чекаємо, світлого і безпечного сьогодні, мирного і спокійного майбутнього, впевненості в завтрашньому дні та довгих років життя у квітучій Україні.

     

Біографічна довідка:
       Дарія Мельник (у заміжжі Ониськів) народилася 14 лютого 1967 року в селі Петранка Рожнятівського району в сім’ї Григорія Мельника та Ганни (з роду Паньків). Знана журналістка, союзянка, просвітянка, краєзнавця Дарія Ониськів зростала у патріотичній родині, серед мудрих і працьовитих людей, розкішної природи на Східній Бойківщині. 
       У 1984 році закінчила Петранківську середню школу. З 1984 року по 1989 рік навчалася на філологічному факультеті Івано-Франківського державного педагогічного інституту ім. Василя Стефаника.
       Відразу після здобуття вищої освіти  працювала вчителем в Горбачівській восьмирічній школі на Львівщині. Пізніше – в Калуському СУ-37.
      З 2002 року до кінця 2018 року працювала в редакції газети «Дзвони Підгір’я» (м. Калуш). 16 років присвятила цій роботі. 
       З 2018 року – членкиня Національної спілки краєзнавців України. Є членкинею товариства «Просвіта» та Союзу українок.
        З лютого 2020 р. до березня 2021 р. працювала в телерадіооб’єднанні «Незалежність» (м. Калуш).
       Дарія Ониськів (Мельник) – співупорядниця церковного календаря «Петранці – 410 років», співавторка книги «Пісні бойківського села Петранка» (2013 р.), авторка книг «Церква у Петранці: історія і сучасність» (2017 р.), «Ярослав Дякон: тернова доля галицького інтелігента» (2019 р.), «сИлянка щодення мого…» (2022 р.).

       Публікації Дарії Ониськів з’являлися на шпальтах періодичних видань «Вікна», «Вісті Калущини», «Нова зоря», «Галицька Просвіта», «Новини Підгір’я». Її публіцистичні й науково-популярні статті поміщені у збірнику наукових статей «Калуські історичні студії», реґіональному науково-методичному альманасі «Краєзнавець Прикарпаття», краєзнавчому журналі «Літопис Бойківщини». Як переможниця бойківського літературно-краєзнавчого конкурсу ім. Мирона Утриска (2013, 2014, 2019) неодноразово друкувалася у віснику «З вершин і низин».

Переглядів: 305 | Додав: Galya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ