Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Форма входу
Статистика
Головна » 2018 » Лютий » 16 » Подарунок для бібліотеки від родини Дарії Рихтицької
09:17
Подарунок для бібліотеки від родини Дарії Рихтицької

     В цьому році виповнюється 90 років від дня народження поетеси, громадської діячки, члена Національної спілки письменників України, уродженки Рожнятова Дарії Мельникович-Рихтицької. Та, на превеликий жаль, 26 травня 2017 року вона відійшла у вічність.
      Все життя поетеси було пов’язане із книгою. Як пригадувала сама Дарія Петрівна, в їхньому домі завжди була домашня бібліотека, бо тут любили і цінували друковане слово. Нелегкі життєві дороги привели її до Америки (місто Детройт, штат Мічиган). Вона завжди відстоювала роль жінки в громадському житті і завжди прагнула відвідати рідну землю. Навіть перші її вірші були написані в Альпах, адже вони так нагадували їй рідні Карпати, наближали поетесу до стежок свого дитинства, а читачів до різнокольорової гами її почуттів.
      Приємною несподіванкою для працівників Рожнятівської районної бібліотеки стали два пакунки, на зворотній адресі яких зазначалося місто Стерлинг-Хайтс (штат Мічіган, США). Як виявилось – це підбірка літературно-художніх журналів «Сучасність», які Дарія Рихтицька збирала впродовж 1979-2009 років. 

      Організацією пересилки люб’язно зайнялися діти Дарії Петрівни  – Тамара Славинська та син Нестор. Разом вони впорядкували частину домашньої бібліотеки та надіслали до нашої книгозбірні. У своєму листі-зверненні п. Тамара написала: «Думаю, що знайдете там цікаві матеріали. Мама напевно задоволена, що зможуть рідні земляки користуватися ними».
      Майже шість тижнів, через океан, простували до нас пакунки з друкованими виданнями. І тепер, завдяки старанням родини Дарії Рихтицької, книжковий фонд районної книгозбірні поповнився добіркою цікавих матеріалів. Безперечно вони будуть мати своїх шанувальників.

     Колектив Рожнятівської районної бібліотеки висловлює слова щирої подяки п. Тамарі Славинській, родині за небайдуже серце і впевнені, що наші читачі скористаються можливістю прочитати журнали «Сучасність», віднайти в них для себе цінне та особливе.

Біографічна довідка:

     Рихтицька-Мельникович Дарія Петрівна – поетеса, громадська діячка, член Національної спілки письменників України.
      Народилася 19 серпня 1928 року в місті Рожнятів Станіславської обл. (тепер Івано-Франківська обл.) в родині нотаріуса. ЇЇ життя вмістило в собі багато подій: війна, втеча з рідними на чужину, табори для втікачів у Німеччині, зустрічі з цікавими людьми. Старший брат Мирон залишився в рядах УПА. У Німеччині, в таборі для біженців (Регензбург, Баварія), ще зовсім підлітком ходила до гімназії, у рядах молодіжних організацій Пласту і СУМу загартовувався її бойовий дух. Душу дівчини полонив видатний український поет Євген Маланюк. Згодом доля звела її з письменником Любомиром Рихтицьким. Певний час вони долали круті дороги поневірянь у Німеччині. Після народження дочки Тамари родина переїхала до Америки, де народилося ще двоє дітей. Там, в Детройті, в 1970 році Дарія іде на вищі педагогічні студії. 
      Дарія Рихтицька брала активну участь у жіночому русі та громадсько-політичному житті. Глибока любов до України охоплювала все її життя. Як тільки з’являлась можливість відвідати її найдорожчу Батьківщину, вона одразу пакувала валізи і відлітала в Україну, проводячи там багато місяців. Вона брала участь в численних літературних читаннях в усіх регіонах України, а також в Європі, США і Канаді. Особливо вона була рада зустрічам з молоддю. З під її пера вийшли сім збірок поезій, серед яких «Жага справжнього», «Кольору вітру», «Крижаний світ», «Молитва», «Шовкова косиця». Свої поезії вона писала в стилі білого віршу. ЇЇ твори друкувалися  в діаспорних газетах і виданнях, 
      Померла 26 травня 2017 року.

Категорія: Події | Переглядів: 807 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ