Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Форма входу
Статистика
Головна » 2022 » Лютий » 17 » Подвижник духу і віри: до 130-річчя від дня народження Блаженнішого Йосифа Сліпого
14:48
Подвижник духу і віри: до 130-річчя від дня народження Блаженнішого Йосифа Сліпого

      17 лютого 2022 року виповнюється 130 років від дня народження Йосифа Сліпого – українського церковного діяча, єпископа Української греко-католицької церкви, митрополита Галицького та верховного архиєпископа Львівського Йосифа Сліпого. З цієї нагоди у Рожнятівській публічній бібліотеці організовано розгорнуту книжкову виставку «Подвижник духу і віри». Тут представлено видання, з яких користувачі можуть почерпнути змістовну інформацію про життя і титанічну духовну діяльність патріарха Йосифа Сліпого. Протягом дня біля виставки бібліотекарі проводили рекомендаційні бесіди по книгах, огляди літератури про подвижника християнства в Україні.

    


        Видатний богослов Йосиф Сліпий народився 17 лютого 1892 р. в с. Заздрість (тепер Теребовлянського району Тернопільської області). Здобув блискучу освіту в Європі. З 1926 р. очолював духовну семінарію та богословську академію у Львові. У вересні 1917 р. був посвячений митрополитом А. Шептицьким у сан священика і понад 20 років був його найближчим соратником.
      У листопаді 1944 р. Й. Сліпий очолив греко-католицьку церкву. Він посів пастирське місце саме в той час, коли почалися переслідування уніатської церкви з боку радянської влади. Вночі 11 квітня 1945 р. митрополита і весь греко-католицький єпископат було заарештовано, а вже в березні наступного року у Львові було організовано собор, що проголосив «саморозпуск» греко-католицької церкви, яка фактично перейшла на нелегальне становище.
      Майже десять років патріарх Й. Сліпий перебував у сталінських таборах Сибіру, Красноярського краю, Мордовії. У 1953 р. його звільнили, заборонивши повертатися до Львова, й відправили до будинку інвалідів під Єйськом (Краснодарський край), де він працював сторожем. Активно листувався з віруючими, таємно висвячував священиків, писав пастирські послання.
      У 1957 р. його було знову заарештовано й ув'язнено на 7 років. За нього клопотали віруючі, ієрархи різних церков неодноразово зверталися до радянського уряду з проханням про звільнення митрополита. Лише в 1963 р. клопотанням Папи Іоанна XXIII Й. Сліпого було звільнено і він виїхав до Риму.
      У Римі почав діяльність з розбудови церковного життя: в 1963 р. виступив на II Ватиканському Соборі й домігся надання Львівсько-Галицькій єпархії патріархального статусу, в 1966 р. відновив діяльність Українського католицького університету в Римі. Його зусиллями 1969 р. у Римі збудовано собор Св. Софії, відновлено видання журналу «Богословіє», випуск джерельно-богословських праць (вийшло понад 100 томів).
      У 1965 р. Й. Сліпий став кардиналом, верховним архієпископом. Перебуваючи на цій посаді, він у 1968—1976 pp. відвідав найбільші українські громади в 14 країнах Європи та Америки, що сприяло консолідації українства всього світу.
       Помер 7 вересня 1984 р. Був похований у збудованому ним соборі Св. Софії в Римі. У 1992 р. відповідно до його заповіту прах було перенесено на Батьківщину в собор Св. Юра у Львові.

      Сьогодні очевидним є той факт, що душпастирська діяльність Йосифа Сліпого була величезним внеском у розвиток Української греко-католицької церкви. Якщо митрополит Андрей Шептицький був її фундатором, то Йосиф Сліпий заявив на цілий світ про її існування. Йому не було вороття на батьківщину, зокрема в радянську Україну. Але й в еміграції, розбудовуючи переслідувану церкву, він наближав крах комунізму і час постання вільної та соборної Української держави. 
      Шановні користувачі! Запрошуємо переглянути виставку «Подвижник духу і віри» і відкрити для себе багатогранну постать Йосифа Сліпого, його мудрі думки, такі актуальні і сьогодні.

Переглядів: 221 | Додав: Galya | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ