Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Форма входу
Статистика
Головна » 2019 » Квітень » 9 » Година краєзнавства і народознавства "Бойківське село Петранка у дослідженнях родини Мельник-Ониськів"
16:30
Година краєзнавства і народознавства "Бойківське село Петранка у дослідженнях родини Мельник-Ониськів"

     9 квітня 2019 року у світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки надзвичайно цікаво пройшла година краєзнавства і народознавства «Бойківське село Петранка: історія, духовне життя, звичаї і пісенна спадщина у дослідженнях родини Мельник-Ониськів». Журналістка, громадська діячка, краєзнавець, член Національної спілки краєзнавців України Дарія Мельник (Ониськів) презентувала книги «Особливості бойківського весілля  у Петранці», «Пісні бойківського села Петранка», «Церква в Петранці: історія і сучасність», «Ярослав Дякон: тернова доля галицького інтелігента».

     Завідувачка сектору краєзнавства Ніна Шищак розповіла про життєвий шлях авторів презентованих книг Дарії Мельник, Марти Ониськів, Ганни Книш, коротко ознайомила з їхніми краєзнавчими і народознавчими виданнями, зазначивши, що дослідники зробили великий внесок для вивчення історії рідного села, духовного життя краю, збереження пісенної спадщини та відродження бойківських традицій, звичаїв і обрядів.
     Автором книги «Особливості бойківського весілля  у Петранці» є дочка пані Дарії, молода дослідниця історії рідного села, неодноразовий переможець всеукраїнських, міжнародних історичних та краєзнавчих конкурсів, учасниця наукових конференцій різного рівня Марта Ониськів, яка у 2010 році презентувала цю книгу на ІІ Світовому конгресі бойків в місті Турка Львівської області в рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні жіночі організації України в контексті соціокультурних викликів». Розповідаючи про книгу своєї дочки, Дарія Мельник зазначила, що ця книга – це спроба зробити свій внесок у справу відродження народного побуту, звичаїв та обрядів Бойківщини і тут проаналізовано звичаєву й обрядову канву весільного дійства у Петранці й сусідніх селах у ХХ столітті. Цікаву розповідь пані Дарія переплітала з весільними ладканками у її прекрасному виконанні. 
     Наші предки залишили нам величезну пісенну спадщину і щоби її не втратити й передати наступним поколінням дослідники збирають і записують пісні кожного регіону. Дарія Мельник з дочкою Мартою Ониськів почали збирати і записувати пісні, які співали у їхньому селі, і видали книгу  «Пісні бойківського села Петранка», а племінниця пані Дарії, викладач дитячої музичної школи м. Комарно Львівської області, неодноразовий переможець всеукраїнських конкурсів виконавців на народних інструментах Ганна Книш (Андрушко) записала ноти до зібраних пісень. Пані Дарія розповіла, що в цій книзі систематизовано надбання народної творчості: новорічно-різдвяна й весільна обрядовість, звичаї та обряди, що стосуються народження й виховання дитини, пісні про кохання. Тут подано автентичні тексти колядок, щедрівок, коломийок, ладканок і одну з таких колядок про нелегку долю вдовиці вона наспівала.
     Цікавою була розповідь Дарії Мельник про книгу «Церква в Петранці: історія і сучасність», в якій йдеться про історію церков у Петранці від ХVII століття і до наших днів. Авторка говорила про дві церкви, згадуючи роки підпілля УГКЦ, період відновлення діяльності церков після багаторічного закриття, а також розповіла про священиків і їхні родини.

     Страсні пісні у проникливому виконанні Ірини Яремчук і Руслани Листван створили у бібліотечній світлиці ауру духовного простору.

     Книгу «Ярослав Дякон: тернова доля галицького інтелігента», в якій досліджується життя і діяльність Ярослава Дякона – старшини УГА, галицького інтелігента, просвітянина, народного вчителя та його родини, Дарія Мельник приурочила до 120-річчя з дня його народження. Авторка зазначила, що з її ініціативи в Петранці на фасаді школи відкрили меморіальну дошку Ярославу Дякону, який відновив діяльність читальні «Просвіти» в Петранці і за його сприяння в селі в кінці 30-х років було збудовано школу. 
     Найкращі слова побажань в цей день звучали від односельчан пані Дарії головного лікаря АЗПСМ с. Петранка, депутата Рожнятівської районної ради Богдана Івановича Ониськіва, завідуючої  бібліотеки с. Петранка Віри Іванівни Кульчак.

    

      Своїми думками і враженнями поділилися заступник голови Рожнятівської РДА Богдан Михайлович Яковина, заступник голови районної ради Олег Володимирович Понайда, начальник відділу культури РДА Володимир Феліксович Борович, директор Рожнятівської ЦБС, заслужений працівник культури України Марія Василівна Рибчак.  

   

    

      Біографічна довідка:
     Дарія Мельник (у заміжжі Ониськів) народилася 14 лютого 1967 року в селі Петранка Рожнятівського району в сім’ї Григорія Мельника та Ганни (з роду Паньків).
     У 1984 році закінчила Петранківську середню школу. З 1984 року по 1989 рік навчалася на філологічному факультеті Івано-Франківського державного педагогічного інституту ім. Василя Стефаника.
      Відразу після здобуття вищої освіти  працювала в Горбачівській восьмирічній школі на Львівщині. Пізніше – в Калуському СУ-37.
      З 2002 року працює в редакції газети «Дзвони Підгір’я» (м. Калуш). Її статті також публікують у газеті «Нова зоря», журналі «Літопис Бойківщини».
      З 2018 року – член Національної спілки краєзнавців України.
     Дарія Мельник – співупорядник церковного календаря «Петранці – 410 років», співавтор книги «Пісні бойківського села Петранка» (2013 р.), автор книги «Церква у Петранці: історія і сучасність» (2017 р.), автор книги «Ярослав Дякон: тернова доля галицького інтелігента» (2019 р.). 

Категорія: Події | Переглядів: 891 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ