Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Серпень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2017 » Серпень » 9 » Презентація книги «Чорнобиль – пам'ять жива»  (Із спогадів ліквідаторів аварії з Рожнятівщини)
16:09
Презентація книги «Чорнобиль – пам'ять жива»  (Із спогадів ліквідаторів аварії з Рожнятівщини)

     9 серпня 2017 року у читальному залі Рожнятівської центральної районної бібліотеки відбулась презентація документально-публіцистичного видання «Чорнобиль – пам'ять жива» (Із спогадів ліквідаторів аварії з Рожнятівщини).

     У бібліотечній світлиці у цей день зібралися поважні гості: ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС члени районної організації «Спілка Чорнобиль», представників районної влади, громадських організацій, краяни.
     Минуло більше 30 років з моменту Чорнобильської катастрофи. Виросло вже ціле покоління, яке не застало цю жахливу трагедію та за яку буде розплачуватись ще не одне покоління.
     Презентоване видання – то правдиві спогади краян Рожнятівщини, які були учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Весь матеріал подано у розділах: «Трагедія відчуженої зони…», «Рожнятівська районна організація «Спілка Чорнобиль», «Капличка пам’яті про померлих ліквідаторів катастрофи на Чорнобильській АЕС у Рожнятові», «Вони знають правду: згадують мешканці Рожнятівщини – учасники ліквідації аварії на ЧАЕС», «Сумна статистика», «Вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС»; «Нове село Прикарпатське: рожнятівці для переселенців з Чорнобиля»; «У фонд допомоги постраждалим». Художнє оформлення книги здійснив художник Владислав Михайлів.
     У першу чергу дана книга адресована юним. Відгукнеться вона спомином і в душах людей старшого віку. Хвилиною мовчання вшанували присутні усіх, хто ціною власного життя оплатив шанс на життя мільйонів.
     Автор ідеї створення даного документально-публіцистичного видання – голова районної організації «Спілка Чорнобиль» Іван Павлович Дженджера. 
     «Цю книжку ми створювали, щоб показати правду, показати, як це було насправді – ми зібрали свідчення тих, хто був там, хто працював, руйнував, закопував, скидав, змивав, вивозив, зводив, будував, одним словом – був ліквідатором біди, – сказав, звертаючись до присутніх у залі, Іван Павлович, – і думаю, що нам це вдалося».

      Зустріч у світлиці районної книгозбірні поєднала в собі ще одну чудову подію – голові «Спілки Чорнобиль» Рожнятівщини цього дня виповнилось 70 років. Привітати спілчан з появою нової краєзнавчої книги та ювіляра з славним ювілеєм до бібліотеки завітали голова Рожнятівської районної ради Василь Ярославович Рибчак, начальник Тлумацького об’єднання управління Пенсійного фонду Петро Миколайович Стовбан, заступник начальника Калуського об’єднання управління Пенсійного фонду Наталія Миколаївна Костюк, спонсор видання підприємець Омелян Петрович Бойчук, голова ГО "Союз українок Рожнятова" Світлана Василівна Діденко. Вони привітали ювіляра, а в його лиці – усіх спілчан, побажали міцного здоров’я, сімейного благополуччя і довгих років життя. «Переконані, що розповіді про події на ЧАЕС тридцятилітньої давнини на мить повернуть нас усіх у ту далеку тривожну реальність, безперечно про це потрібно розповідати, особливо нашим нащадкам, переконані і в тому, що ми повинні знати правду», – йшлося у виступах гостей. 

   

      

     Зі сльозами на очах звернулась до ліквідаторів літературний редактор і коректор презентованої книги, журналіст районної газети «Новини Підгір'я» Мирослава Миколаївна Кузюк. Вона сказала, що її до глибини душі схвилювали спогади ліквідаторів, їх щирість і відвертість. 

     Від героїв книги на святковому зібранні виступив ліквідатор, мешканець села Цінева Володимир Михайлович Огородник. «Хоч і довелось кілька разів побувати у самому пеклі Чорнобильської атомної – на четвертому реакторі, та Бог добрий, я живу... Живуть і мої побратими-ліквідатори, хоч з кожним роком нас стає все менше, – говорив у своєму виступі Володимир Михайлович, – і я дуже радий за нас усіх, що ми маємо таку гарну книжку. Хай читають наші діти і знають правду».

      «Ця книга – результат спільних зусиль Рожнятівської районної організації «Спілка Чорнобиль» та Рожнятівської централізованої бібліотечної системи. І ми, бібліотекарі щиро раді, що нам вдалося втілити у життя цей спільний проект», – наголосила у своєму виступі директор, заслужений працівник культури України Марія Василівна Рибчак. Вона також від усіх бібліотекарів ЦБС привітала ювіляра і побажала Івану Павловичу та його прекрасній родині усіляких земних гараздів і благополуччя.

     На завершення, до присутніх звернувся начальник відділу культури Володимир Феліксович Борович. Він наголосив на тому, що цінність даного видання – його правдивість і ця книга є достойним внеском у книжкову скарбницю Бойківського краю. Володимир Феліксович також щиро привітав ювіляра та побажав нових звершень, активної життєвої позиції та міцного здоров’я для всіх спілчан району.

     Були у цей день грамоти, подяки, квіти і багато щирих слів привітань. Музичні дарунки для всіх присутніх, ювіляра звучали на святі з уст лауреата багатьох пісенних фестивалів Наталії Сагайдак.

      «У цій книзі не ставиться за мету розповісти про всіх і про все. Сказати про Чорнобиль все просто неможливо, але сподіваємося, що наше видання стане скромним внеском у, на жаль, вічну тему найбільшої катастрофи минулого століття» – сказала на завершення укладач книги завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Рожнятівської централізованої бібліотечної системи Галина Миколаївна Фреїшин.

Категорія: Події | Переглядів: 1096 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ