Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Форма входу
Статистика
Головна » 2016 » Квітень » 5 » Я залишусь у вашім серці віршами: в закапелках душі Оксани Кузів
15:15
Я залишусь у вашім серці віршами: в закапелках душі Оксани Кузів

Я воскресаю нині й кожен день
Для вас, мої близькі й далекі друзі,
Стелюся стежкою по імені любов
І променем зорію небайдуже.
Із серця ллються чисті молитви
І помисли про світло в сему світі,
Простіть, якщо образила когось
Своїми віршами, що тихим болем вмиті.
Пробачте, що торкаюсь тятиви
І граю словом по чиїхось нервах,
Пробачте, якщо струни підвели –
І тріснули… і боляче до смерті…
За думку серед ночі, за вогень,
Отой, що спалює когось із середини,
За те, що в віршах бачите себе
І проблиски змарнованої днини…
Простіть, благаю, не тримайте зла,
Повірте, це виходить не зумисне,
Бо я, як ви, – і грішна, і свята
Прошу у Бога прощення всевишнє…

Оксана Кузів

     5 квітня 2015 року у світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки відбулася презентація першої поетичної збірки прикарпатської письменниці і журналістки Оксани Кузів «В закапелках душі». У 2014 році пані Оксана презентувала у бібліотеці свою першу прозову книгу «Адамцьо», яка ввійшла до списку 80-ти кращих творів сучасної української літератури і була визнана «Книжкою року у молоді Прикарпаття, 2014 р.».

     Оксана Кузів народилася в місті Бурштин Галицького району. З 1991 року живе і працює в Івано-Франківську. Закінчила Львівський державний університет ім. Івана Франка за спеціальністю викладач української мови і літератури. Працювала літературним редактором у газеті  «Салон-плюс», коректором в обласних газетах «Івано-Франківський оглядач» та «Вечірній Івано-Франківськ», кореспондентом у Богородчанському часописі «Слово народу». Член Національної спілки журналістів України.
      Збірка віршів «В закапелках душі» – перший поетичний доробок Оксани Кузів. Понад три сотні віршів, а точніше 310, налічує збірка. І кожен поетичний рядок тяжіє до глибокого осмислення сенсу людського життя, де пережитий нею біль стає духовним віршем, світлим променем віри, надії і любові. Авторка  відчинила комірчину своєї душі для всіх присутніх і дозволила зазирнути в її закапелки, пошукати для себе щось близьке, хвилююче, романтично-ліричне. Поезія Оксани Кузів – щира, світла, душевна. Це поезія з життя і про життя. Вона зворушує і бентежить, залишає в душі яскравий слід, спонукає до духовних роздумів, викликає вир добрих думок та приємних емоцій. 
      Оксана Кузів – дуже позитивна і цікава у спілкуванні людина. Вона усміхнена, наповнена життям, оптимізмом, любов’ю; інколи втомлена, вистраждана, але завжди готова йти далі, не зупиняючись:

Не сприймайте мій плач за слабкість. 
В мені волі – позаздрить й сильний. 
Я незламна – зуміла встати 
Там, де падає навіть всесильний.

      Величезна сила волі, незламна віра і щира молитва, любов, розуміння і підтримка найрідніших людей допомагають легкою ходою ступати у завтрашній день.  Це дає захищеність і впевненість, дає крила, тому авторка інколи асоціює себе з птахою. «Моє крило, твоє крило – то сила». Для неї «писати – то ширяти собі, мов птах». «Я крилата, літаю вольно» – промовляє незламна жінка. Мабуть, образ птаха дає поезії Оксани Кузів ту незабутню чистоту, простоту і легкість:

А я розгойдую, розхитую уяву
На гойдалці, що лине до небес. 
Бо я та жінка, що встає з туману,
Бо я той птах, що з попелу воскрес.

      В цей день бібліотечна світлиця наповнилася легкою, мов хмаринки, і світлою, мов сонячні промені, аурою, духовним піднесенням, щирими усмішками, добрими і мудрими словами.  Оксана Кузів розчахнула свою душу, яка, наче веселка, переливається багатством кольорів і поетичних образів; відкрила своє серце і запросила присутніх прочитати її між рядків. Вона розповіла про створення першої поетичної збірки, поділилася планами на майбутнє і прочитала власні вірші.
       Кожен вірш Оксани Кузів вражає своєю простотою і водночас глибиною. Авторка ніколи не ставила собі за мету скласти вірш, написати гарну риму, «вимудровувати» зміст – це був миттєвий «подих» душі, котрий з’являвся неочікувано. Могла писати один вірш у рік чи півроку, а іноді й кожного дня. 
      «Кожен вірш, кожне слово має спонукати людину до роздумів…»  – вважає письменниця. Поезія вражає глибоким змістом, відкритістю, простотою, незламною вірою, розумінням людської сутності, особливо, сутності жіночої душі. 
      Високо оцінили творчість Оксани Кузів письменники Рожнятівщини. Багато теплих слів, добрих відгуків, найщиріших побажань було сказано в ході літературної зустрічі. Своїми враженнями поділилися письменник, краєзнавець, член Національної спілки письменників України Любомир Михайлів, поетеса, член Національної спілки письменників України Леся Шмигельська, поетеси Ольга Парадовська і Наталія Данилюк.

  

   

       За повістю Оксани Кузів «Адамцьо. Вінець Божого Творива» Вигодський народний театр поставив виставу (режисер-постановник Богдан Мельник). Своїми враженнями від перегляду вистави, яка відбулася 3 квітня 2016 року в Івано-Франківській обласній філармонії, поділився краєзнавець, громадський діяч, художник, поет Володимир Борович. 

       Директор Рожнятівської ЦБС, заслужений працівник культури України Марія Василівна Рибчак зазначила, що прозу і поезію пані Оксани можна назвати народною, побажала авторці нових творчих злетів і на добру згадку про цю літературну зустріч вручила сувенір – одну із творчих робіт вихованки гуртка «Фантазія» Рожнятівського БДЮТ, учениці 7 класу Брошнів-Осадської ЗОШ І-ІІІ ст. Соломії Кулієвич, виставка якої зараз діє у районній бібліотеці. 

Категорія: Події | Переглядів: 2503 | Додав: Admin | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ