Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2019 » Травень » 28 » Просвіта: зерно знань і патріотизму
15:57
Просвіта: зерно знань і патріотизму

      28 травня 2019 року у світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки відбулася святкова зустріч до 150-річчя Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка і 30-річчя відродження діяльності «Просвіти» на Рожнятівщині. На відзначення ювілею «Просвіти» до бібліотеки завітали державний та громадсько-політичний діяч, дипломат, народний депутат України І-ІІ скликань, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Грузії і Азербайджанській Республіці (2005-2008 рр.), голова Івано-Франківського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Степан Васильович Волковецький, громадська діячка, кандидат медичних наук, керівник Івано-Франківської обласної організації «Молода Просвіта» Євгенія Бардяк, журналіст, заступник головного редактора обласного часопису «Галичина», член Національної спілки журналістів України  Ігор Лазоришин і наші краяни-просвітяни, які беруть активну участь в громадсько-політичному, культурно-мистецькому житті Рожнятівщини.  

     Молитвою святкову зустріч розпочали отець-декан Василь Пастух, отець Роман Токарик, отець Івана Креховецький, отець Богдан Головчак, отець Дмитро Халус. 

     Присутні разом виконали Державний Гімн України.
     Завідувачка сектору краєзнавства Рожнятівської ЦБС, відповідальний секретар Рожнятівського районного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Ніна Шищак зробила короткий екскурс в історію нашого краю часів заснування «Просвіти», періоду заборони, нищення, гоніння і розстрілів просвітян та часів відродження діяльності «Просвіти» на Рожнятівщині, зазначивши, що саме «Просвіта» стала першою освітньою і культурно-мистецькою  організацією для народу, яка мала великий вплив і на  суспільно-політичні процеси в краї.

      Зі щемом у серці і якимось особливим хвилюванням присутні дивилися відео десятирічної давнини про надзвичайно світлу і достойну людину, ветерана і подвижника просвітницької ниви, активного громадського діяча, організатора українського хору на засланні, керівника хору вчителів і учнів, оркестру народних інструментів в Сваричівській школі, диригента церковного хору, старійшину «Просвіти» Рожнятівщини Андрія Юрковича Шищака, який нагороджений найвищою громадською нагородою Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка медаллю «Будівничий України». Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять всіх просвітян, яких сьогодні вже немає з нами.
     Ветеран освітянської ниви, громадська діячка, дослідниця історії краю і родоводів Ганна Миколаївна Сагайдак розповіла про історію «Просвіти» на прикладі села Сваричів. 

      Голова Рожнятівського районного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, письменник, краєзнавець, журналіст, член Національних спілок письменників, журналістів та краєзнавців України, лауреат багатьох премій, керівник літературного об’єднання «Горгани», активіст громадського життя краю Любомир Львович Михайлів розповів про діяльність районного об’єднання, згадавши активних просвітян нашого краю, привітав з ювілеєм «Просвіти» і вручив грамоти від Рожнятівського районного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

      Державний та громадсько-політичний діяч, дипломат, голова Івано-Франківського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Степан Васильович Волковецький акцентував на тому, що усе починалося від «Просвіти», що просвітяни причетні до відродження Української держави у 1918-1920 роках і до відродження новітньої Української держави у 1990-х роках, адже «Просвіта» у різні часи нашої історії боролася за все українське, відроджувала, відстоювала, зміцнювала Україну і відігравала велику роль у пробудженні національної свідомості, піднесенні громадсько-культурного життя та освітнього руху.  Громадська діячка, керівник Івано-Франківської обласної організації «Молода Просвіта» Євгенія Бардяк зазначила, що історія «Просвіти» – це історія постійної боротьби, це жертовна праця кількох поколінь української інтелігенції і небайдужих людей та закликала активну молодь Рожнятівщини підтримати «Молоду Просвіту» і разом працювати на благо України. Вони вручили медалі і грамоти від Івано-Франківського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка з нагоди відзначення ювілею «Просвіти».

   

     Привітали просвітян зі святом і вручили грамоти від Рожнятівської РДА і районної ради з нагоди відзначення ювілею «Просвіти» голова районної ради Василь Ярославович Рибчак, керівник апарату РДА Ірина Михайлівна Сагайдак, грамоти від відділу культури РДА – начальник відділу культури Володимир Феліксович Борович, подяки від Рожнятівської центральної районної бібліотеки – директор Рожнятівської ЦБС, заслужений працівник культури України Марія Василівна Рибчак.

   

     Активну участь у громадському і мистецькому житті краю беруть учасники народного аматорського вокального ансамблю «Мелодія» під керівництвом Ірини Кравців. В цей святковий день у прекрасному виконанні ансамблю «Мелодія» прозвучали пісні «Там, де гори і ліси», «Стежина», «Про Україну пам’ятай».

      На завершення активна громадська діячка, поетеса Надія Бардяк сказала кілька слів про «Просвіту» в селі Цінева і виконала пісню «За Україну». Присутні підтримали пані Надію і співали разом з нею. 

Категорія: Події | Переглядів: 1089 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ