Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Форма входу
Статистика
Головна » 2015 » Лютий » 15 » Рік митрополита Андрея Шептицького: духовне свято «Співайте Богові нашому, співайте!»
13:31
Рік митрополита Андрея Шептицького: духовне свято «Співайте Богові нашому, співайте!»

     13 лютого 2015 року у літературно-мистецькій світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки відбулось духовне свято «Співайте Богові нашому, співайте!». У часі зустрічі для гостей світлиці було презентовано нову збірку церковних пісень «Співай, душе моя» – упорядник Мирослав Романишин. Саме цією мистецькою імпрезою на теренах Рожнятівщини розпочато Рік митрополита Андрея Шептицького. 
     На духовно-мистецьке свято до бібліотеки завітали численні гості: священики, представники районної влади, громадських та політичних організацій, партій, просвітяни – усі небайдужі до долі отчої землі активісти громад району.

  Однією з важливих сторінок духовної історії українців є їх релігійна культура, що проявлялася і в духовно-пісенній творчості. Ця галузь української музики, незаслужено забута в радянський період, в умовах релігійної толерантності в незалежній Україні отримала можливість відродження та розвитку. 

     Презентована збірка церковних пісень «Співай, душе моя» – це черговий творчий доробок мішаного чотирьохголосого церковного хору церкви святого Архистратига Архангела Михаїла с. Ціневи Рожнятівського району, який не тільки презентував книгу, але й пісенно озвучив її під керівництвом Мирослава Романишина. 
    Під час духовного свята було вшановано світлу пам'ять настоятеля церкви Святого Архастритига Михаїла села Ціневи, який відійшов у вічність – о. Любомира Криштофіка. Більше 30 років щоденно у молитвах, у служінні цей священик віддавав своє серце своїм парафіянам. Він був ініціатором створення даної книжки. Теплі слова про отця Любомира Кріштофіка сказав присутніми настоятель церкви села Цінева молодий священик о. Петро Романюк.

     Своїми роздумами та творчими планами ділився з гостями світлиці упорядник книги Мирослав Ярославович Романишин, який 32 роки свого життя присвятив розвою та популяризації музичного, пісенного та хорового мистецтва Бойківщини.
     Глибока віра, працьовитість і жертовність – це ті головні риси, якими Господь наділив автора книги та регента церковного хору Мирослава Романишина. Очолюваний ним колектив об’єднав людей різних професій – медиків, учителів, економістів, бухгалтерів, активістів громади, пенсіонерів. Їх, таких різних за віком і за професією, поєднала віра в Бога і велике бажання Його славословити. 
Музичний матеріал збірки складається з розділів, пов’язаних з прославленням Ісуса Христа, Пресвятої Богородиці, святих, пісні до, під час та після Богослужіння, пісні до свят, страсні пісні, пісні-молитви. Учасники хору зосереджено, самозаглиблено, як справжні професіонали пісенно прославляють Господа, виконуючи складні класичні твори духовного змісту. У часі свята у виконанні хору прозвучали класичні духовні твори К. Стеценка, Д. Бортнянського, Ю. Азієва.
     «Власні обробки церковних пісень Мирослава Романишина відтворюють найістотніші риси гармонізації, коли багатоголоса фактура повністю підпорядкована засадам народного виконання з рисами авторської індивідуальності, враховуючи характер мелодії та канонічного змісту тексту» - говорить у рецензії на презентовану книгу «Співай, душе моя» кандидат мистецтвознавства, заслужений працівник культури України Ж. Й. Зваричук. 

     На знак визнання щирої, самовідданої праці на користь святої Церкви Христової, розвиток церковного хорового мистецтва, відродження духовності Рожнятівщини автор книги Мирослав Романишин та церковний хор села Цінева нагороджені Митрополичими Грамотами Івано-Франківської архієпархії УГКЦ, які за дорученням протопресвітера Перегінського деканату о. Романа Балагури зачитав та вручив о. Богдан Русинкевич.

     Високий професіоналізм хорового колективу, сумлінну працю, активну громадську діяльність автора збірки відзначили заступник голова районної ради Іван Ілліч Депутович, начальник відділу культури РДА, заслужений працівник культури України Ярослав Тринчук та нагородили грамотами і цінними подарунками. Слова поваги та вдячності за самовіддану та жертовну працю висловили у своїх виступах депутат районної ради, благодійник Омелян Петрович Бойчук, а також сільський голова села Цінева Богдан Омелянович Мельник. 

    

    

     «Саме такі люди як Мирослав Романишин та учасники церковного хору села Ціневи відроджують Бойківщину, дбають про її розвиток і прославу», – сказала у своєму виступі директор Рожнятівської ЦБС, заслужений працівник культури України Марія Василівна Рибчак та вручила автору творчий доробок районної бібліотеки – видання «Рожнятівщина в іменах» та «Легенди Рожнятівщини».
     Завершилось святкове дійство «Молотвою за Україну», яку виголосив о. Дмитро Халус у співслужінні із о.-деканом Василем Пастухом, о. Петром Романюком, о. Олексієм Андрусівим, о. Богданом Русинкевичем, а хор виконав «Боже, вислухай благання» та авторський твір Мирослава Романишина «Подяка Богу».

Категорія: Події | Переглядів: 1057 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ