Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Форма входу
Статистика
Головна » 2017 » Лютий » 2 » Розколяда-2017
16:23
Розколяда-2017

     2 лютого 2017 року у світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки відбулося святкове дійство «Розколяда-2017». Великою дружною українською родиною проводили коляду до небес. Так очищаємось ми, земля, міста і села, задля сили, достатку і миру. В цьому і є зміст розколяди. Різдвяного настрою додавало оформлення бібліотечної світлиці, де своє почесне місце зайняли різдвяна шопка та величний дідух. В бібліотеці організовано книжкову виставку "Українське Різдво на Рожнятівщині".

    

   

     Отець-декан Василь Пастух окропив святою водою бібліотечну світлицю і всіх присутніх, побажавши міцності духовної та фізичної і Божого благословення на добрі справи. 

     За гарною традицією на добрий початок розпочав розколяду молитвою отець Іван Креховецький. Військовий капелан і волонтер отець Іван побажав колядникам, віншувальникам, щедрівникам і всім гостям світлиці, щоб це свято розколяди стало днем радості для всіх нас, щоби ми були єдині і творили одну велику українську родину.

     Споконвіку існував у нашому народі гарний звичай колядувати і бажати один одному і господарям щастя, здоров’я, многих літ і всяких статків у хаті і родині. З колядками, щедрівками і найкращими віншуваннями до бібліотечної світлиці завітав народний аматорський хоровий колектив Союзу українок (кер. Світлана Діденко, муз. кер. Наталія Сагайдак).

      Від покоління до покоління передавалися традиції святкування Різдва Христового. До наших днів деякі з них збереглися, деякі втратилися, деякі змінилися, можливо, навіть виникли нові. Береже і примножує наші звичаї Сваричівський фольклорний колектив «Надвечір’я» (кер. Світлана Рибчак), який підготував святковий віночок колядок і щедрівок. Нехай здійсняться всі щирі віншування і побажання малого посівальника Владислава Хорта, а відчуття єдності допоможе нам згуртуватися у велику українську родину кожною сім’єю, робочими колективами, всією нацією! 

      Новорічно-Різдвяної казки більше всіх чекає дітвора. Навкруги лунають колядки, вішування і щедрівки.  Звуки дитячих ангельських голосів, що прославляють Бога, наповнюють торжеством світ. Ансамбль учнів Рожнятівської дитячої школи мистецтв (кер. Ірина Русин) виконав сучасну українську колядку «Як упаде різдвяний сніг».

     Збирачка фольклору, учасниця народного фольклорного колективу «Бойківчанка», авторка кількох народознавчих книг, завідуюча бібліотекою с. Лецівка Євдокія Шумей виконала давню колядку «Ходить Господь по раю». 

     Авторським віншування засівав у бібліотечній світлиці учасник літературної студії «Горгани», бойківський мольфар Володимир Кондур.

     Зачарували ніжними жіночими голосами, виконуючи колядку «Різдвяна ніч» і щедрівку «Там за ріками», учасники вокального колективу «Ектенія» при церкві Різдва Христового селища Рожнятів (кер. Ірина Русин).

        Голова районної ради Василь Ярославович Рибчак подякував організаторам і всім колективам за прекрасне святкове дійство, за збереження і примноження українських звичаїв, обрядів і традицій та побажав всім добробуту, родинного затишку і мирного неба.

     Директор Рожнятівської ЦБС, заслужений працівник культури України Марія Василівна Рибчак зазначила, що сьогодні прозвучали колядки і щедрівки, які багато з нас почули вперше, що розколяда згуртувала всіх присутніх і наповнила духом Різдва нашу світлицю. 

     Отець Іван Креховецький виголосив «Многая літа» поважному товариству, колядникам, щедрівникам і всім гостям світлиці. 

 

 

Переглядів: 1197 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/8
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ