Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Вересень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Форма входу
Статистика
Головна » 2019 » Вересень » 19 » «Серцем лину на Україну»: в Рожнятівській бібліотеці відбулась зустріч з родиною поетеси Дарії Рихтицької
18:17
«Серцем лину на Україну»: в Рожнятівській бібліотеці відбулась зустріч з родиною поетеси Дарії Рихтицької

    19 вересня 2019 року у світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки на вшанування світлої пам’яті поетеси, громадської діячки, членкині Національної спілки письменників України Дарії Рихтицької відбулась зустріч «Серцем лину на Україну».
     До світлиці завітали поважні гості із Америки (м. Стерлинг-Хайтс, штат Мічіган, США) найстарша донька Дарії Рихтицької Тамара Славінська, (до слова п. Тамара вже неодноразово відвідувала Батьківщину матері і бувала у бібліотеці), син Нестор, племінник Дарії Рихтицької Марко. Вшанувати поетесу прибули також близькі родичі Дарії Рихтицької Кобець Сергій Федорович з дружиною Іриною Теодозіївною м. Івано-Франківськ (Ірина Теодозіївна – дочка відомого на Рожнятівщині лікаря Котурбаша Теодозія Володимировича), добра і давня подруга Дарії Рихтицької Стефанія Петрівна Купчак з Рожнятова, Євчин Анна Іванівна (м. Торонто, Канада), подружжя Євчин Руслан Миронович та Лариса Іванівна (м. Івано-Франківськ).

    Насолодитись поетичним словом білих віршів поетеси, поділитись своїми спогадами про знану землячку-поетесу Дарію Рихтицьку до бібліотеки завітали просвітяни краю, активісти громадського життя, поети, краєзнавці, бібліотекарі.

    Хвилиною мовчання присутні згадали світлої пам’яті Дарію Рихтицьку, яка відійшла у вічність 26 травня 2017 року.
    Ведуча заходу завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Галина Фреїшин акцентувала увагу присутніх на тому, що поетеса Дарія Рихтицька безмежно любила рідний край, нашу славну Рожнятівщину, щиро любила Україну, тужила у далекій чужині за рідною домівкою, але серцем линула на Україну. Гості світлиці з цікавістю переглянули презентацію світлин та пригадали літературні зустрічі в Рожнятівській центральній районній бібліотеці, на яких Дарія Рихтицька неодноразово презентувала свою поетичну творчість. Білі вірші поетеси читала заступник директор ЦБС по роботі з дітьми Галина Курташ.
    З хвилюванням та трепетом до присутніх звернулися діти Дарії Рихтицької – п. Тамара та п. Нестор. «Вона чулася тут вдома. І ми щасливі, що змогли побувати тут в Рожнятові, про який мама нам так багато розказувала», – щиро зізналася п. Тамара. Діти поетеси висловили глибоку вдячність усім, хто долучився до організації зустрічі і тим, хто знайшов час і бажання прийти і згадати славну дочку Бойківщини поетесу Дарію Рихтицьку.

     Своїми спогадами, враженнями від поетичного слова на зустрічі ділилася поетеса Галина Пухта. П. Галина сказала, що щирі розмови з п. Дарією завжди живуть у її серці. «Її руки пахли Україною і калиною», – зізналася поетеса Галина Пухта. Вона також прочитала свої вірші-посвяти Дарії Рихтицькій.

    Голова ГО «Бойківський рух Рожнятівщини» Богдан Абрам пригадував, що зустрічі з поетесою завжди були наповнені високою поезією, панувала щира і приязна аура.

    Про родинні і добрі сусідські відносини з поетесою пригадувала у своєму виступі багаторічна членкиня Союзу українок Рожнятова п. Стефанія Купчак. Стефанія Петрівна зауважила, що у неї завжди перед очима образ прекрасної жінки, яка все життя мріяла повернутись на Батьківщину. «Коли приїжджала п. Дарія, вона завжди жила у моєї бабці, – розповіла п. Стефанія, – а ми з радістю слухали її поезію. На ці розмови приходила світлої пам’яті Зоряна Альбертівна Котурбаш, яка на той час очолювала Союз українок Рожнятова».

    Пісню по чужину та українську пісню «Перелаз» для гостей світлиці виконав народний аматорський хоровий колектив Союзу українок Рожнятова (кер. Світлана Діденко, муз. кер. Наталія Сагайдак).

     На завершення зустрічі директор Рожнятівської ЦБС заслужений працівник культури України Марія Василівна Рибчак подякувала гостям за прекрасні хвилини спогадів, щирість душі, теплоту почуттів і побажала всім міцного здоров’я і нових творчих зустрічей.

    Учасники зустрічі також мали чудову нагоду переглянути виставку творчих авторських робіт майстрині-писанкарки з м. Калуш Наталії Андибур. Працівники районної книгозбірні провели для шанованих гостей цікаву екскурсію бібліотекою. Директор Марія Рибчак коротко презентувала інновації в діяльності бібліотеки. Гості з цікавістю переглянули експозицію ретро-бібліотеки. 

    

    

    

   

    РИХТИЦЬКА ДАРІЯ – поетеса, громадська діячка. Народилася 19 серпня 1928 року в смт. Рожнятів Станіславської обл. (тепер Ів-Франківська обл.) в родині нотаріуса. Вдома у майбутньої поетеси була велика бібліотека. Її життя вмістило в собі багато подій: війна, втеча з рідними на чужину, табори для втікачів у Німеччині, зустрічі з цікавими людьми. Старший брат Мирон залишився в рядах УПА. У Німеччині в таборі для біженців (Регензбург, Баварія) ще зовсім підлітком ходила до гімназії, у рядах молодіжних організацій Пласту і СУМу загартовувався її бойовий дух., душу полонив видатний український поет Євген Маланюк. Доля звела її з письменником Любомиром Рихтицьким. Певний час вони долають круті дороги поневірянь у Німеччині. Після народження дочки Тамари, родина переїхала до Америки, де народилося ще двоє дітей. Дарія навчалась на вищих педагогічних студіях, здобувши звання учительки в 1970 році в Детройті. Активно включалася в громадсько-політичні організації, виступала з доповідями про внесок української жінки у визвольний рух України.
    Дарія Рихтицька перші свої поетичні твори написала на відпочинку в Альпах, що нагадували їй Карпати.
     Особливістю творчості поетеси є те, що вона писала білі вірші. Дарія Рихтицька творила, бо це давало їй силу, наснагу, мужність і надію. Часто дописувала до еміграційних журналів та часописів. ЇЇ поезії друкувалися в діаспорних газетах і виданнях, вони наближували поетесу до стежок свого дитинства, а читачів до різнокольорової гами її почуттів.
     Померла Дарія Рихтицька 26 травня 2017 року

О, як безмежно мучусь чужиною,
Поза життям моїм – ще була туга
Незносима –
Безкрая мука,
За батьківщиною
Своєю…

Дарія Рихтицька

Категорія: Події | Переглядів: 1174 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ