Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2014 » Жовтень » 1 » Шевченкове слово в віках не старіє
12:15
Шевченкове слово в віках не старіє

Він був як полум’я!
Свої слова – легкі, як небо, сині, наче квіти,
Що ними тільки правду говорити –
Він в наші душі спраглі наливав.

Леонід Кисельов

     30 вересня 2014 року з нагоди відзначення Року Тараса Шевченка і 200-річчя з дня його народження та Всеукраїнського дня бібліотек біля пам’ятника Т. Шевченку в селищі Рожнятів відбулась літературно-музична імпреза «Шевченкове слово в віках не старіє». Захід організовано Рожнятівською центральною районною бібліотекою за підтримки та сприяння районної ради, районної державної адміністрації, відділу культури та відділу освіти РДА.
     На свято завітали очільники районної влади, представники депутатського корпусу, структурних підрозділів адміністрації, підприємств, громадських організацій, навчальних закладів, громадського та читацького активу, учасники різноманітних шевченківських свят та заходів.

    

    Гімном України у виконанні народного духового оркестру Рожнятівського районного Народного дому (керівник Зеновій Хащівський) розпочалось святкове дійство. За християнським звичаєм «Молитвою за Україну» благословили свято священики о. Богдан Головчак, о. Роман Токарик, о. Дмитро Халус, дяк Мар’ян Романюк та виконали Духовний Гімн України «Боже Великий, Єдиний».

    

     Хвилиною мовчання вшанували учасники свята всіх, хто віддав життя волю і незалежність України. Адже МИР – це слово, яке стало найактуальнішим у свідомості мільйонів українців, а неоголошена війна забирає життя найкращих синів неньки-України.
     Шевченко був живою піснею, журбою і плачем. Його життя було важке, але він не падав духом і все примножував безмежну любов до України то словом, то піснею або брав до рук пензля і творив мистецькі шедеври.
     У різних країнах та на різних континентах ушановують 200-літній ювілей Кобзаря. Долучились до відзначення славного ювілею і на Рожнятівщині. 
     «Представники районної влади, установ, громадських та культурно-просвітницьких організацій, навчальних закладів приймали активну участь у різноманітних тематичних заходах, акціях, конкурсах, виставках, естафетах присвячених цій знаменній даті», – підкреслила у своєму виступі директор Рожнятівської централізованої бібліотечної системи, заслужений працівник культури України Марія Василівна Рибчак.

     Затамувавши подих слухали присутні на святі пісню «Така її доля» та майстерну гру на бандурі у виконанні викладача дитячої школи мистецтв Рожнятова Ірини Русин. 

     Твори Шевченка актуальні і в сьогоднішньому часі. Його поезією захоплюються всі покоління, а сучасна молодь вивчає Шевченка зі сторінок книги та зі сторінок цікавих і корисних інтернет-ресурсів, адже час не стоїть на місці і новітні технології дають нові можливості. Саме про те як сприймає Шевченка сучасна молодь, з яких новітніх джерел дізнається про його життя і творчість йшлося у театралізованій сценці «Голос крізь віки», яку майстерно виконали учні Рожнятівської ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівник педагог-організатор Іванна Чеховська).

     Дівчата і хлопчики у національному вбранні з «Кобзарями» та книжками про Т. Шевченка, з планшетами, мобільними телефонами, електронними книжками продемонстрували всім присутнім на святі, що великий український поет, насправді, є вельми сучасним і навіть модним!
     Вразив майстерністю виконання пісень на слова Т. Шевченка «Думи мої» та «По діброві вітер віє» виступ вокального ансамблю Рожнятівського осередку союзу українок (керівник Ірина Русин).

     У цей день знаковим було те, що всі, хто прийшов вшанувати генія українського народу були у вишиванках та з «Кобзарями» у руках. Запам’яталась присутнім прекрасна акція, яка відбулась цього дня – «Читаємо Шевченка разом». Для всіх бажаючих прочитати улюблені рядки з «Кобзаря» працював «шевченківський мікрофон». І полинули над бойківським краєм, з пагорба, де в бронзовій задумі стоїть геній українського народу, безсмертні, пророчі строфи великого українського поета. Натхненно читали шевченківські строфи о. Роман Токарик, о. Дмитро Халус, о. Богдан Головчак, голова РДА Василь Рибчак, голова районної ради Назарій Іванів, заступник голови РДА Ірина Сагайдак, кандидати у депутати до Верховної Ради Волордимир Грабовецький та Ярослава Гоголь, начальник Управління державного казначейства у Рожнятівському районі Ольга Дмитришак, начальник відділу культури РДА Ярослав Тринчук, депутат районної ради Наталія Мельник, завідувач сектору інспектування в Рожнятівському районі Калуської ОДФІ Любов Тріщ, начальник служби у справах сім’ї Віталія Попович, голова громадської організації «Бойківський рух Рожнятівщини» Богдан Абрам, медичні працівники центральної районної лікарні Тетяна Шуміцька та Наталія Мельник, викладач Рожнятівської школи мистецтв Тетяна Гулянич разом із своїм синочком Павликом, краєзнавець-колекціонер Богдан Бачкур, письменник Любомир Михайлів, поетеса Леся Шмигельська, громадський активіст Мар’ян Бардяк, керівник народного вокального ансамблю» Русинка» Леся Милів, голова осередку союзу українок Рожнятова Світлана Діденко, методист Народного Дому Віра Локатир, краєзнавець Володимир Борович. Учасники акції підходили до мікрофону і їх читання поетичних строф справляло враження безперервного гортання сторінок святині українського народу – безсмертного «Кобзаря».


 

   Свято на шевченківській горі відбувалось в особливий день для тих, хто любить книгу, поріднився з нею.
     30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек. Цього дня християнський світ відзначає свято – Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії. Софія це знання, мудрість. З цієї нагоди ведучі свята Галина Курташ та Ніна Шищак побажали краянам, щоб у цей світлий день у серці кожного утвердилась щира віра у Всевишнього, надія на мир на нашій рідній землі, любов до своєї Батьківщини, а мудрість супроводжувала всіх на добрі наміри та вчинки, і щоб Шевченкове слово єднало наш український народ.

     На завершення свята народний аматорський хоровий колектив Рожнятівського районного Народного дому (керівник Надія Мензатюк) виконав пісні на слова Т. Шевченка «Заповіт» та «Реве та стогне Дніпр широкий». Всі, хто був на шевченківському святі долучилися до співу і єдиним могутнім народним хором віддали шану Великому Кобзареві.

     Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі. Від Бога його Слово, а тому Слово його сильне, Слово його вічне, всеукраїнське і вселюдське. 
     Для нас і для прийдешніх поколінь.

 

Категорія: Події | Переглядів: 1540 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ