Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Форма входу
Статистика
Головна » 2015 » Листопад » 25 » Союзу українок Рожнятова – 25
15:45
Союзу українок Рожнятова – 25

Панує свято, іскряться вишиванки
І щира пісня лине в день осінній.
Зібрались нині наші союзянки
25-ую річницю святкувати вільно.

      Погожого листопадового дня 1990 року, рівно 25 років тому, зійшлись на перше своє зібрання жінки-активістки Рожнятова для відновлення діяльності Союзу українок. Цим зібранням вони засвідчили свої прагнення продовжити просвітянські традиції Бойківського краю, об’єднатися для суспільної праці на користь українського загалу.
     З цієї нагоди 24 листопада 2015 року у світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки відбувся літературно-музичний вечір «Союз українок – священне зібрання» приурочений відзначенню 25-ї річниці відродження діяльності Союзу українок в Рожнятові.
     На святкове дійство завітали очільники районної влади, представники Вербівського, Сваричівського та Нижньострутинського осередків Союзу українок, громадсько-політичні діячі, представники громадських організацій, небайдужі люди нашого краю.
     Ключову доповідь на святі виголосила голова Союзу українок Рожнятова Світлана Василівна Діденко. У виступі голова акцентувала на тому, що у складний час державотворення саме українські жінки показують приклад об’єднання для розбудови України. У доповіді було ґрунтовно викладено суть жіночого руху Бойківщини, а також йшлося про історію, здобутки, будні і свята жіночого товариства.

     З вітаннями до союзянок звернулися голова районної ради Назарій Іванович Іванів, заступник голови районної державної адміністрації Богдан Михайлович Яковина. Вони наголосили, що українська жінка протягом усіх віків була берегинею домашнього вогнища, зберігала звичаї предків, національну мову, мораль, етику, освіту, культуру, брала участь у змаганнях за високі ідеали державності України і саме такими є жінки-членкині Рожнятівського осередку. 

     Короткими вітальними словами до винуватиць святкового зібрання зверталися селищний голова Василь Степанович Мацевко, директор Рожнятівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Оксана Володимирівна Слабінога, голова громадської організації «Бойківський рух Рожнятівщини» Богдан Федорович Абрам, приватний підприємець, меценат Мар’яна Іванівна Дзундза, краєзнавець, благодійник Володимир Феліксович Борович, поетеса Ольга Степанівна Парадовська, письменник, краєзнавець, член Національної спілки письменників України Любомир Львович Михайлів, голова просвітницького клубу «Надвечіря» (смт. Перегінськ) Мирослава Григорівна Пилипів, громадсько-політичний діяч Мар’ян Мар’янович Бардяк, заступник начальника територіального центру Леся Василівна Абрам, заслужений працівник культури України Ярослав Іванович Тринчук, голова профкому працівників культури Тетяна Василівна Гулянич,  від бібліотечної родини Рожнятівської ЦБС союзянок привітала Галина Миколаївна Фреїшин.

         

     

         

      Зворушливими були виступи першої голови Союзу українок Рожнятова Дарії Миколаївни Библів та першого голови РУХу на Рожнятівщині Зеновія Володимировича Васильківа. У своїх виступах вони наголосили на тому, що історію сьогодення творять наші сучасниці, та ми не вправі забувати про тих, хто стояв біля витоків Союзу українок Рожнятівщини, маємо схилити голови перед пам’яттю перших активісток, перших голів Союзу українок, які з ризиком для свого життя та майбутнього дітей і онуків брали участь у мітингах в Рожнятові, Івано-Франківську, Києві – це Васильків Наталія Василівна, Мельничук Магдалина Михайлівна, Котурбаш Зоряна Альбертівна. Їх праця по відродженню діяльності Союзу українок  неоціненна.
     «Ми повинні бути вдячні всім ветеранам-союзянкам, які стояли біля витоків і відродження жіночого руху, а саме Плішці Емілії Дмитрівні, Косилів Ангелині Михайлівні, Юречко Валерії Василівні, Гах Марії Миколаївні, Канюк Дарії Данилівні, Юрчишин Ірині Дмитрівні, Русин Галині Дмитрівні, Парадовській Ванді Омельянівні та багатьом іншим посестрам-союзянкам, які впродовж 25 років були відданими патріотами, щирими українцями, не шкодували своїх зусиль, свого часу на розбудову держави», – зауважила Дарія Миколаївна Библів.
      Зворушливим моментом святкового дійства був перегляд відео, відзнятий 20 років тому. З завмиранням у серці переглядали присутні старі кадри, а з екрану на всіх дивились ще такі молоді союзянки, а серед них і ті, що вже відійшли у вічність…
      Щирими і яскравими на святі були музичні подарунки від народного зразкового оркестру народних інструментів «Дивограй» (керівник Михайло Петрович Турчин), учнів Рожнятівської школи І-ІІІ ступенів, лауреата премії ім. Марійки Підгірянки – народного аматорського вокального ансамблю «Мелодія» (керівник Ірина Василівна Кравців), дуету музикантів-віртуозів у складі Ігоря Тринчука та Олександра Левицького. Порадували майстерним виконанням українських пісень і самі союзянки. У виконанні хорового колективу Союзу українок (керівник Ірина Ігорівна Русин, акомпаніатори Ігор Тринчук та Олександр Левицький) прозвучали пісні «Богородице Діво», «Ой місяцю, місяченьку», «Моя рідня», «Ставай у лави українок». Також на святі активістки жіночого руху були відзначені почесними грамотами, подяками, цінними подарунками і, звичайно, було багато квітів.

    

        

Шановні союзянки Рожнятова!
Прийміть щиросердечні привітання з нагоди вашого славного ювілею!
Засвідчуємо Вам нашу незмінну вдячність, повагу і любов за те, що Ваша самовіддана безкорислива праця на користь української справи, розвитку українських традицій, культури та духовності не залежить ні від пори року, ні від політичного сезону, ні від побутових обставин.
Ваш приклад повсякчас навчає та надихає нас.
Нехай нас, українських жінок, єднає спільна молитва «Боже великий, єдиний, нам Україну храни...». Бережімо свій синьо-жовтий прапор, свій герб – тризуб. Спільними силами не допустімо, щоб вмерла Україна.
Впевнені, що людська шана буде подякою Вам за плідну працю, чуйність, людяність, уміння творити добро!
Нехай доля і надалі збагачує Вас здоров’ям, мудрістю, енергією, натхненням та радістю сьогодення!
Хай весниться Вам, дорогі Посестри, у Вашій творчій праці для добра людей, держави і во славу Жінки-Українки.

Категорія: Події | Переглядів: 960 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ