Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2018 » Жовтень » 25 » Світло минувшини на фотографіях Ярослава Коваля
15:56
Світло минувшини на фотографіях Ярослава Коваля

      25 жовтня 2018 року у світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки проведено День краєзнавства, приурочений 110-річчю від дня народження щирого патріота, фотомитця, краєзнавця, етнографа, поета, художника, колекціонера, Почесного сеньйора «Пласту», особистого фотографа митрополита Андрея Шептицького, ініціатора і співзасновника Цінівського історико-краєзнавчого музею Ярослава Коваля, в рамках якого відбулися відкриття виставки «Коваль галицької фотографії» і мистецьке свято «Світло минувшини на світлинах Ярослава Коваля». Вшанувати неординарну постать українського фотоаматорського руху Галичини до бібліотеки завітали родичі Ярослава Коваля і представники громади його рідного села Цінева, представники місцевої влади, установ і організацій району, громадські діячі, викладачі Рожнятівської і Перегінської ДШМ, поціновувачі мистецтва. 

     Шлях до фотомистецтва Ярослава Коваля має цікаву історію: десятилітнім хлопчиною обміняв карабін, знайдений його старшим братом на околиці села у період Першої світової війни, на фотоапарат «Ideal-222» відомої німецької фірми «Zeiss». З того часу не випускав фотокамеру з рук. Фотомитця справедливо називали «ковалем галицької фотографії», а світлини – справжніми реліквіями, адже вони «простягають промені у вічність».
     Бібліотечний арт-простір поповнився виставкою світлин «Коваль галицької фотографії», приуроченою 110-річчю від дня народження Ярослава Коваля. Оформлено три цікаві стенди «Коваль галицької фотографії», «Відомі постаті краю», «Бойківщина в світлинах», де на світлинах Коваля зафіксовано  заняття, побут, звичаї бойків, зразки бойківських вишиванок, кожухів, скринь. Є тут також фотографії з життя митрополита Андрея Шептицького, його перебування у Підлютому і багатьох відомих людей Галичини. 

    

     Працівники бібліотеки ознайомили присутніх з виставкою, зазначивши, що на цих фотографіях оживає історія рідного краю, розповіли про життєвий і творчий шлях Ярослава Коваля, про його захоплення фотографією, живописом, про поетичні проби, пошукову роботу і колекціонування; про арешти і допити, тюрми, камеру смертників, Котлас, Воркуту, роки поневірянь; про величезний творчий доробок, персональні виставки в Україні та за її межами.

      У багатьох людей, які знали Ярослава Коваля, залишилися про нього світлі спогади. Цікавими були розповіді про фотомитця людей, які добре знали його, пам'ятають і бережуть пам'ять про нього. Своїми спогадами ділилися письменниця, краєзнавець, громадська діячка, дослідниця фольклору, наших звичаїв і обрядів, авторка книги про Ярослава Коваля «Літописець рідного краю» Любомира Василечко; поет, громадський діяч, автор поетичної збірки «Босоногі вірші», в оформленні якої використано чимало світлин Ярослава Коваля, Володимир Кондур. Вони обоє щиро зізнавалися, що Ярослав Ількович був завжди радісним і доброзичливим, багатим душею і все своє життя старався збагатити українську культуру, а на завершення своїх виступів вони прочитали власні вірші-присвяти майстру світла і тіней Ярославу Ковалю.

   

      Поділилися думками і враженнями заступник голови Рожнятівської РДА Богдан Михайлович Яковина, заступник голови районної ради Олег Володимирович Понайда. Представники місцевої влади акцентували на тому, що ми повинні завжди пам'ятати людей, які творили нашу історію, збагачували нашу культуру і мистецтво, були справжніми патріотами.

     Музичні вітання присутнім дарував народний хоровий колектив Союзу українок (кер. Світлана Діденко).

       На завершення начальник відділу культури РДА Володимир Феліксович Борович подякував громаді села Цінева за надані цікаві матеріали про цю видатну постать і подарував колаж про село Цінева для історико-краєзнавчого музею, подякував всім, хто долучився до оформлення виставки і організації мистецького свята.

     Директор Рожнятівської ЦБС, заслужений працівник культури України Марія Василівна Рибчак подала цікаву ідею, щоби такий захід повторити у кожному селі в клубах і школах, бо ми маємо знати видатних людей нашого краю і шанувати пам’ять про них.

Шановні краяни!
Запрошуємо всіх бажаючих завітати до районної бібліотеки і переглянути виставку світлин Ярослава Коваля «Коваль галицької фотографії», приурочену 110-річчю від дня народження фотомитця!

Категорія: Події | Переглядів: 1336 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ