Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2015 » Грудень » 23 » Традиції соломоплетіння на Рожнятівщині
15:51
Традиції соломоплетіння на Рожнятівщині

     23 грудня 2015 року світлиця Рожнятівської центральної районної бібліотеки радісно відчинила двері талановитим вихованцям районного будинку дитячої та юнацької творчості: відбулося відкриття виставки робіт учасників гуртка «Соломоплетіння» Чігури Тетяни, Сороки Ольги та Семко Яни з Перегінського (керівник Галина Володимирівна Зозук). Милує око плетений із соломи великодній кошик з пасхальними  яйцями, притягують погляд солом’яні капелюхи, скриньки для прикрас, різноманітні корзинки, вазочки з квітами, поважні лебеді, рамки для фотографій, манить за собою у світ талантів солом’яний казковий поїзд, запрошують у творчий політ красиві птахи із соломи, захоплюють і дарують передріздвяний настрій святкові свічі, великі і маленькі ангелята, різдвяні дзвіночки та величні дідухи. Крім виробів з соломи Тетяна Чігура представила також свої малюнки та вишивки нитками і бісером. 

      З'являлися та зникали народи, виростали та руйнувалися міста, розквітали та занепадали культури, а мистецтво соломоплетіння щоразу виринало із забуття, як тільки на ланах починало сяяти золотом сонця колосся пшениці та жита. Нове бачення знайшла ця традиція в наші дні. Народні майстри збагатили її новими образами, прийомами та з великою любов'ю і невичерпною майстерністю створюють з соломи високохудожні вироби. 
      Розпочала творчу зустріч з юними талантами заступник директора Рожнятівського будинку дитячої та юнацької творчості Надія Миколаївна Савчук. Вона розповіла про одне з найдавніших народних ремесел, про те, як людина здавна навчилася використовувати солому злаків. Надія Миколаївна також звернула увагу на те, що наші предки щиро вірили, що іграшки, зроблені власноруч з підручних засобів, мали надзвичайну силу й могли оберігати цілу родину від прокльонів, бід, хвороб. Наприклад, колись солом’яну ляльку на ніч клали у колиску до хворої дитинки, бо така лялька мала здатність забирати недугу, а після іграшку спалювали і всі хвороби зникали. 

       Про здобутки своїх вихованців розповіла керівник гуртка «Соломоплетіння» Галина Володимирівна Зозук. Вона представила талановитих дівчат Тетяну, Ольгу і Яну, які вже на протязі трьох-чотирьох років займаються соломоплетінням в гуртку на базі Перегінської школи № 1. 
       Бібліотекар районної бібліотеки Марія Милів презентувала виготовлений своїми руками дідух. Вона зазначила, що дідух є оберегом і символом сімейного добробуту, зв’язку між поколіннями роду та невід’ємним атрибутом Святого вечора. 

       Директор Рожнятівського будинку дитячої та юнацької творчості Любов Дмитрівна Стрижак зазначила, що їх вихованці є щорічними переможцями різноманітних районних і обласних конкурсів. Вона подякувала своєму колективу і талановитим дітям за плідну працю на благо розвитку мистецтв у районі та збереження звичаїв і традицій нашого народу.

       Директор Рожнятівської централізованої бібліотечної системи, заслужений працівник культури України Марія Василівна Рибчак подякувала колективу районного будинку дитячої та юнацької творчості за розвиток юних талантів і виховання талановитого підростаючого покоління. Марія Василівна разом із заступником директора по роботі з дітьми Галиною Михайлівною Курташ вручили подяку керівнику гуртка «Соломоплетіння» Галині Володимирівні Зозук.

      На завершення усі присутні ознайомилися з представленими на виставці роботами учасників гуртка «Соломоплетіння» Чігури Тетяни, Сороки Ольги і Семко Яни та роботою бібліотекаря Марії Милів.

         

Категорія: Події | Переглядів: 1046 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ