Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Форма входу
Статистика
Головна » 2016 » Червень » 25 » Творча зустріч літературних студій «Горгани» і «Сонячна криниця»
18:16
Творча зустріч літературних студій «Горгани» і «Сонячна криниця»

     Тепле літо і ясні сонячні дні завжди надихають талановитих людей творити прекрасне: хтось пензлем на полотні, хтось пером на папері, а хтось вмілими руками вишиває, в'яже, майструє. 24 червня 2016 року літо покликало літераторів Рожнятівщини і сусідньої Долинщини на цікаву творчу зустріч на лоні природи в урочище «Конвалія». Зустрілися дві літературні студії «Горгани» (Рожнятів) у складі голови Любомира Михайліва, літстудійців Лесі Шмигельської, Ольги Парадовської, Наталії Данилюк, Світлани Діденко, Володимира Кондура, Наталії Соломчак, Олега Бойко та «Сонячна криниця» (Долина) у складі в.о. голови Ярослава Савчина, літстудійців Михайла Бориса, Івана Ярича, Оксани Сподар, Марії Бойчук. 

     Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять доброго товариша і колеги по перу, який недавно відійшов у вічність Василя Олійника. Він на протязі багатьох років працював на письменницькій ниві, очолював літературну студію «Сонячна криниця», Долинську районну організацію Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка та залишив по собі чималий творчий доробок і світлі спогади про надзвичайно хорошу і достойну людину. 
     Письменник, журналіст, художник, фотомитець, уродженець с. Липовиця нашого району Ярослав Савчин зазначив, що сьогоднішнє дійство – це історична мить, адже відбулася довгоочікувана зустріч міжрайонного літературного об’єднання. Письменники Рожнятівщини і Долинщини поспілкувалися між собою, обговорили суттєві питання про щорічні такі міжрайонні зустрічі, про видання спільного альманаху двох районів, про заснування літературної премії ім. О. Дучимінської та інші. В ході зустрічі кожен розкривав себе, свою творчість, свої захоплення. 
     Студії «Горгани» було запропоновано створити свою бібліотеку і гості з Долини подарували власні книги для бібліотеки літстудійців. До цієї місії з гумором підійшов Іван Ярич. Багаточисельну добірку своїх книжок «Масні кавалки», «?!?!? або Ad absurdum», «Фіма забембаний», «Вхід через задні двері», «Повна хата вар’ята», «Цьомчик», «Кохайлик-усміхайлик», «Mein кайф», «Цирк на дроті», «Уsміхнені zлидні», «Базікли», «Поцюники, або каліф на годину», «Гумоpis sміхуєнса» та «Мої дердідаси, хліботраси і донбаси» він акуратно помістив в паперову упаковку від пластівців «Геркулес» і вручив для бібліотеки. «Щирий сміх продовжує життя» – вважає гуморист, тому жартує у своїх творах і в реальному житті. Присутні назвали ці книжні дари «Пластівці Івана Ярича». Його дотепні підсмішки і жарти викликали сміх і захоплення від спілкування з такою талановитою і, водночас, такою простою доброю і щирою людиною з прекрасним почуттям гумору. «Добре, що започатковано міжрайонні зустрічі і дай, Боже, щоб вони мали продовження» – сказав у своєму виступі Іван Ярич. 

     Ярослав Савчин читав свої громадянсько-патріотичні та ліричні вірші і зазначив, що йому приємно було познайомитися з літстудійцями і почути письменників Рожнятівщини. Пан Ярослав запросив літературну студію «Горгани» на чолі з Любомиром Михайлівим на  зустріч у Долину в часі проведення патріотичної акції «Яворина-2016» та свята ліричної Франкової поезії в Лолині, де відбудеться представлення рожнятівських літстудійців. «Добра аура, добрий початок, а дальше – з Богом» – поділився своїми враженнями про літературну міжрайонну зустріч на лоні природи Ярослав Савчин. Письменник також подарував свої збірки поезій «Знаки сонця» та «Індульгенція присутністю» для бібліотеки літстудійців. 

  

     Письменник, журналіст, документаліст Михайло Борис зазначив, що Долинщина і Рожнятівщина вже давно підтримують дружні сусідські стосунки і дуже добре, що ця зустріч відбулася, адже саме сьогодні почала втілюватися в життя добра ідея і є надія, що плідна праця на письменницькій ниві та обмін досвідом між районами дасть позитивний результат і вийде в світ спільний альманах. «До зустрічі в Долині!» – сказав на завершення свого виступу пан Михайло і вручив для бібліотеки літстудійців другу книгу історичного видання «Нескорена Долинщина. Літопис визвольних змагань», історичний нарис «Скарби землі долинської» та ілюстований історичний нарис «Під покровом Богородиці. Гошів». 

    

     Поетеса і художниця Оксана Сподар зазначила, що вона в захопленні від творчого спілкування на природі під супровід пташок, від єднання людини з природою, від світлої поетичної аури та знайомства з добрими, щирими, привітними і надзвичайно талановитими людьми. Для бібліотеки літстудійців вона подарувала свою збірку поезій «Народження квітки». 
     Віршованими рядками поділилася враженнями від зустрічі поетеса Марія Бойчук:

Серед природи і краси – тут народились я і ти.
Ця Богом створена земля, моя Карпатська сторона,
Джерела чисті й потічки дають тобі й мені води,
Такої більш ніде нема, бо це – Карпат моїх сльоза…

     Цікавими і змістовними були виступи голови літературної студії «Горгани», письменника, краєзнавця, члена Національної  спілки письменників України Любомира Михайліва; поетеси, члена Національної спілки письменників України Лесі Шмигельської; поетеси Ольги Парадовської; голови народного хорового колективу Союзу українок Рожнятова Світлани Діденко; поетеси, члена Міжрегіонального поетичного клубу «Об'єднані словом» Наталії Данилюк; громадського діяча, поета Володимира Кондура; поетеси Наталії Соломчак та юного поета Олега Бойко. Вони також представили до уваги гостей з Долини власні твори. 
     Директор Рожнятівської ЦБС, заслужений працівник культури України Марія Рибчак зазначила, що творчі люди двох сусідніх районів сьогодні спілкувалися щиро, безпосередньо, з любов'ю один до одного, з великою повагою, з цікавістю і захопленням, а свіже повітря і навколишня краса якнайкраще цьому сприяли. 

     Здавалося, ніби дерева, трави і пташки разом з людьми слухають дозріле, вигріте сонцем поетичне слово. Задушевна розмова літераторів Долинщини і Рожнятівщини закінчилася, а в урочищі «Конвалія» ще надовго залишилася начитана, пронизана мудрими словами і думками аура. 

Категорія: Події | Переглядів: 1351 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ