Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Форма входу
Статистика
Головна » 2016 » Листопад » 25 » Вечір-спогад «Лемківщина в серці моїм»
16:03
Вечір-спогад «Лемківщина в серці моїм»

Лемківська доля ся деси згубива.
Де она гнески – нихто не відат.
А сонце і далі ся в горах ховат,
Та лемки чого си того не видат.

     24 листопада 2016 року у світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки відбувся літературно-музичний вечір-спогад «Лемківщина в серці моїм» приурочений 70-м роковинам депортації лемків з батьківської землі та 25-й річниці районного лемківського товариства «Бескидське землятство». 
      На зустріч лемків-бескидян до бібліотеки прийшли три покоління лемків Рожнятова та околиць, завітали поважні гості з Івано-Франківська, Долинщини, Калущини, Брошнева-Осади. На зустріч також прийшли керівники органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

      Розпочалось дійство традиційно – молитвою та благословенням отця-декана Василя Пастуха.

     Хвилиною мовчання вшанували присутні тих, хто стояв біля витоків створення товариства – бескидської берегині Катерини Русин, одного з провідних діячів лемківського руху в Україні – Юрія Марканича і тих, хто 70 років тому з плачем, смутком і горем покидали рідні хати, землі і не дожили до сьогодення.
      Голова товариства Мирослава Шелест у своєму виступі зробила короткий підсумок діяльності товариства за останні п’ять років та вручила подяки активістам товариства за збереження та популяризацію культури, звичаїв та обрядів Лемківського краю, активну участь у просвітницькому житті Рожнятівщини та з нагоди 25-річчя лемківського товариства «Бескидське земляцтво».

     З вітальним словом до гостей світлиці звернулися голова Рожнятівської районної ради Васль Рибчак, заступник голови районної адміністрації Богдан Яковина та селищний голова Василь Мацевко. У їхніх виступах йшлося про те, що лемки, депортовані з Лемківщини і розсіяні по областях України, почали гідно жити і творити тут свою нову історію. «На жаль, історія повторюється. Сьогодні ми маємо подібну ситуацію на Сході країни. Отож лемки сьогодні вчать українців пережити війну на Сході і за це їм велике спасибі» – зазначив Василь Рибчак.

     З щирими словами привітань та побажань і надалі згуртовуватися, берегти культуру Лемківщини до присутніх звернувся почесний гість з м. Івано-Франківськ – голова міського товариства «Лемківщина» Мирослав Сліпко. 

      Вітали гостей світлиці і ділилися своїми роздумами та переживаннями Павліна Поглід з села Надіїв (Долинський район), голова осередку "Хутір Бескидський" Тарас Бунга з села Копанки (Калуський район),  громадський діяч, краєзнавець Володимир Борович та активіст Брошнів-Осадського «Лемківського товариства» Леся Марканич. Вони говорили, що саме такі лемківські зустрічі, ватри є символом незгасної людської пам’яті, вони збирають лемків, щоб послухати рідну говірку, зустріти друга дитинства, почути рідні серцю лемківські пісні та згадати той жорстокий час, що перекреслив не одну долю, понівечив не одне життя». 

    

      У лемків в Рожнятові є дуже багато друзів-бойків, які готові підтримати у важку хвилину та розділити радість, підкласти своє надійне плече. Серед них  директор Рожнятівської централізованої бібліотечної системи, заслужений працівника культури Марія Рибчак, почесний лемко, голова ГО «Бойківський рух Рожнятівщини» Богдан Абрам, заслужений працівник культури України Ярослав Тринчука. У своїх виступах вони наголошували на тому, що всі, хто прийшов на цю зустріч є патріотами Лемківщини.

     Звертаючись до присутніх, Марія Василівна сказала: «Шановні берегині батьківської культури, звичаїв та ноші! Ви зробили величезний крок у збереженні лемківського субетносу, відродженні його культури. Ви плідно працювали і віддавали себе справі Лемківщини. У вашому доробку чимало лемківського мелосу, який ви майстерно популяризуєте у своїх виступах і в цьому Ваша велика заслуга. Дай Боже всім Вам здоров’я, любові до своєї минувшини, щоб весь світ знав, що лемківському роду немає і не буде переводу.» 
     Минуло 70 років з того часу, як почали депортувати українців зі своїх батьківських земель, з території Польщі. Люди, що були присутніми у залі, стали жертвами цих сумних історичних подій. З жалем і болем згадували літні бескидяни про часи депортації з рідних теренів згідно сумнозвісної операції «Вісла», хвилю емоцій викликав уривок документального фільму «Вічний поклик серця».
     Було на зустрічі багато спогадів, сліз, квітів, подарунків і пам’ятних сувенірів. А на згадку про річницю товариства гостям організатори свята вручили запашні короваї. На святі звучали Гімн лемків «Гори наши», «Молитва лемкині» Катерини Русин, старовинні лемківські пісні у виконанні Галини Терлецької, Галини Бабич, Алли Мацьків, Наталі Сагайдак та Ірини Русин. Окрасою свята були віршовані та пісенні вітання Союзу Українок Рожнятова (голова – Світлана Діденко, музичний керівник Ірина Русин), а також музичний подарунок від гурту "Карпатські зорі". Вели свято молоді лемкині Ірина Русин та Христина Мацьків. З трепетом розглядали учасники свята та запрошені мультимедійну презентацію світлин «Презирами стари знимки» та «Будні і свята Бескидського земляцтва».

    

   

  

      Для всіх гостей бібліотечної світлиці працівники бібліотеки організували розгорнуту книжкову виставку «Лемківщина в серці моїм».

Категорія: Події | Переглядів: 825 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ