Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2014 » Жовтень » 16 » Заради гідності народу, заради честі України: пам’ятаймо про командира групи «Захід» полковника Василя Сидора-«Шелеста»
16:41
Заради гідності народу, заради честі України: пам’ятаймо про командира групи «Захід» полковника Василя Сидора-«Шелеста»

     14 жовтня 2014 року з нагоди святкування 72-річниці створення УПА, директор Рожнятівської ЦБС, заслужений працівник культури України Марія Василівна Рибчак у складі делегації від Рожнятівщини взяла участь в урочистому відкритті і освячення новозбудованої хати-музею на місці, де від рук енкаведистів у 1949 році загинули члени проводу ОУН-УПА на чолі з командиром групи «Захід» полковником Василем Сидором-«Шелестом». Дійство відбулось серед мальовничих карпатських краєвидів в урочищі Яла, що знаходиться на території Гриньківської сільської ради.

     Цього року народ в Україні, як і вся національно свідома зорганізована спільнота поза її межами, відзначає 72-річницю створення Української Повстанської Армії – першої збройної сили, яка в період другої світової війни стала на захист гнобленого і тероризованого українського населення і вела кількалітню завзяту боротьбу проти німецьких та московських окупантів. Ряди Української Повстанської Армії поповнювали люди з усіх земель України, з різних суспільних верств, професій та політичних переконань. Їх єднала одна ідея – гаряча любов до України. Бажання волі для свого народу і Батьківщини скріплювало завзяття, давало силу та витривалість у цій боротьбі, перетворюючи їх у незламних борців за волю й самостійність України.
     Подолавши трикілометровий схід на високу гору, численна делегація прибула на славне, оповите духом нескорених українських повстанців місце. Навкруги шуміли високі смереки, вітер легко ворушив вітами, додаючи невимовної тривоги і усвідомлення того, які і в ім’я чого героїчні події відбулось тут багато років тому…
      На заході були присутні керівники органів виконавчої влади,  члени братства УПА, депутати районної ради, учнівська молодь, громадськість району та всі небайдужі краяни-патріоти.
      Всечесні отці після освячення хати-музею, на могилі Сидора-«Шелеста» відправили поминальну панахиду за душами воїнів УПА, героїв Небесної Сотні та учасників АТО, які відали своє життя у боротьбі за волю і незалежність України.

      Скільки їх, молодих, життєрадісних, сповнених мрій полягло в жорстокій, нерівній боротьбі. І не погладять їх більше теплі ласкаві материнські руки, не почують доброго мудрого батьківського слова, не прийде, не поцілує кохана дівчина. Ворожі кулі обірвали їхнє життя.
      До усіх присутніх із вітальним словом звернувся перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Семко, голова райдержадміністрації Василь Рибчак та голова районної ради Назарій Іванів. У своїх виступах-зверненнях вони наголосили на тому, що сьогоднішня знакова подія це данина пам’яті і шани тим, хто віддав за нас своє життя в ім’я свободи і незалежності України.

      В цей день в урочистостях взяли участь делегації із Сокальщини та Косівщини – родичі загиблих воїнів УПА із села Спасів Сокальського району, що на Львівщині та із села Верхній Вербіж Косівського району.

     Делегацію з Сокальщини очолив голова Сокальської районної ради Ігор Дацюк. Він щиро подякував за запрошення та наголосив на тому, що зараз Україна переживає складні часи. Під загрозою її територіальна цілісність. Через сімдесят два роки на нашу землю зазіхнув той же самий московський ворог, проти якого боролася УПА. «Українці не могли подумати, що, вшановуючи героїв минулого століття, доведеться з острахом і болем стежити за фронтовими подіями на Сході», – наголосив пан Ігор. 
      На святі також виступили племінники Василя Шелеста, які з болем в душі згадували події тих часів, директор Спасівської ЗОШ І-ІІІ ст. Андрій Віра, сільський голова села Спасів Богдан Сорока, голова Рожнятівського районного братства УПА Богдан Депутат.
     Слова вдячності всім, хто долучився до будівництва хатини-музею висловила селищний голова смт. Перегінське Ірина Люклян. 
     Особливого патріотичного духу, що луною розходилась над вічнозеленими горами, додавали повстанські пісні у виконанні чоловічого народного гурту «Братове» (керівник Ярослав Люльчак
) та аматорського народного хору Перегінського  НД (керівник о. Богдан Русинкевич).

      На завершення заходу керівники району та гості поклали вінки до пам’ятного знаку.
     Ми схиляємо голову у журбі за тими, хто поліг за волю України, хто зберіг любов до рідного краю, не зрікся свого роду в тяжкій і нерівній боротьбі з поневолювачами. Вони навічно залишилися у пам’яті українського народу.

Слава і честь вам, борці за свободу,
Герої ідеї святої,
Славне лицарство, орли України,
Слава і честь вам, герої.

Ви честь України і прадідів славу
Геройством своїм воскресили.
Завзяття, відвагу і мужність
Нащадкам у спадку лишили.

Слава Україні! Героям слава!

Категорія: Події | Переглядів: 943 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ