Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2019 » Березень » 11 » Відкриттям виставки «Шевченківська колекція художника Олексюка» стартував XVІ фестиваль «Кобзареві струни»
17:47
Відкриттям виставки «Шевченківська колекція художника Олексюка» стартував XVІ фестиваль «Кобзареві струни»

     10 березня 2019 року в рамках XVІ регіонального фестивалю оркестрів народних інструментів «Кобзареві струни» в Рожнятівській центральній районній бібліотеці до 205-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка відбулось відкриття виставки художника Олександра Олексюка «Шевченківська колекція художника Олексюка».

     

     На відкриття виставки до світлиці книгозбірні завітали Народний артист України, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка, професор Віктор Омелянович Гуцал, начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА, заслужений працівник культури України Володимир Васильович Федорак, голова Рожнятівської районної ради Василь Ярославович Рибчак, заступник голови Рожнятівської РДА Богдан Михайлович Яковина, начальник відділу культури Володимир Фелікчович Борович, спеціалісти ОНМЦ культури і туризму Прикарпаття, чисельні гості та запрошені.

     Виставку відкрив Володимир Феліксович Борович. Він сказав багато теплих слів на адресу художника. Зокрема, зазначив, що художник Олександр Олексюк вперше представляє своїм землякам свою творчість, а краяни матимуть змогу споглядати роботи художника впродовж двох місяців. Володимир Феліксович щиро побажав митцю творчих злетів, наснаги, міцного здоров’я та подякував художнику за велику працю. 

     Звертаючись до присутніх, художник Олександр Йосипович, щиро зізнався, що давно мріяв презентувати свою творчість на рідних теренах. Він відверто ділився своїми художнім досвідом, таємницями творення своїх художніх полотен, розповів про плани на майбутнє. Особливі слова подяки митець адресував своїй родичці, сестрі матері – Емілії Василівні Капустяник-Маркевич, яка, як він сам стверджує, завжди його підтримує і допомагає, а ще дає щиру пораду. 

     Шевченківська тематика цікавила художника ще з дитинства і з кожним роком він дедалі більше закохувався у творчість Кобзаря. 
     В 90-х роках він почав збирати власну колекцію, першим в якій став значок із зображенням Тараса Шевченка. Далі були монети, медалі, інші значки, марки, іменні листівки, навіть елементи побуту, присвячені шевченківській тематиці. Поступово колекція зростала, але щоби цілком передати цей стиль у нього не вистачало картин. 
     «Якось один меценат замовив у мене копію полотна «Катерина», але не забрав її. Ця робота й стала основою колекції моїх копій картин, – сказав, звертаючись до присутніх у бібліотечній світлиці, художник, – А з часом до неї додалися й інші. Я завжди стараюся з неймовірною точністю передати характер, стиль та настрої картин Кобзаря. Це, як правило, займає у мене багато часу, сил та енергії», – зізнався митець.

     Довідка: Олександр Йосипович Олексюк народився в селі Брошнів Рожнятівського району. Від батьків успадкував відчуття краси та наполегливість у роботі. 
      У 1965 році призваний на службу до армії. Доля закинула аж до Саратова. По завершенні служби вступив до Саратовського художнього училища ім. А. Боголюбова. Роки навчання пройшли у творчих пошуках і вдосконаленні художньої майстерності. У 1973 році завершив навчання у статусі майстра рисунку, живопису і скульптури, одержав диплом за спеціальністю «художник-оформлювач».
      Опісля повернувся в Україну до Києва. Тут він вдосконалював свою майстерність у художній студії відомого українського живописця Василя Забашти, оформлював експозиції в Музеї медичної статистики у Києві. 
     Протягом 15 років тривало формування експозиції, до якої увійшли 80 репродукцій творів Шевченка та величезна кількість інших антикварних речей. У 2014 році Олександр Олексюк остаточно сформував свій колекційний фонд Шевченкіани.

       

Тож із радістю запрошуємо мешканців нашого краю та гостей відвідати Рожнятівську центральну районну бібліотеку, яка вже вкотре прийняла на себе прекрасну функцію виставкової зали, і поринути у цікавий, неповторний світ Шевченкіани художника Олександра Олексюка.


     Відтак, гості фестивалю мали змогу переглянути у фойє Народного дому виставки робіт майстрів народно-ужиткового мистецтва Рожнятівщини, картин та вишивок бойківського етносу.

      

      Привертала увагу присутніх розгорнута тематична книжкова виставка «Шевченкові мудрі слова, як вінок золотий Україні», організована працівниками бібліотеки.

    

     Впродовж кількох годин на сцені глядацького залу РНД тривав концерт за участю провідних колективів-оркестрів народних інструментів Івано-Франківської області та України. Це було величне і неперевершене свято музики, талантів, спілкування і гордості за нашу українську культуру, яке вже вкотре зібрало у Рожнятові справжніх поціновувачів народної інструментальної музики.

Категорія: Події | Переглядів: 716 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ