Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Форма входу
Статистика
Головна » 2014 » Лютий » 15 » Афганістан… Вже минає 25 років
20:31
Афганістан… Вже минає 25 років
     15 лютого 2014 року у читальному залі Рожнятівської центральної районної бібліотеки відбувся вечір-спомин «Афганістан – мій біль, моя пекуча пам'ять», приурочений 25-річчю виведення військ з Афганістану.
     На пам’ятну зустріч у День вшанування учасників бойових дій на території інших держав до світлиці чисельно завітали колишні воїни-афганці – члени Рожнятівської районної організації Української спілки ветеранів Афганістану, представники районної влади. Такі зустрічі вже стали традиційні, адже цьогоріч, уже в п’ятнадцяте, у бібліотечній світлиці звучали спогади про незабутніх бойових побратимів, які не повернулися до рідної землі, про тих, чиї долі скалічила безглузда війна.
      Війна, яка тривала понад 10 років, забрала понад два мільйони життів. З боку СРСР втрати склали 15 тисяч людей. У війні в Афганістані брали участь і 160 тисяч українців. 3 тисячі з них загинули. Понад 8 тисяч повернулися скаліченими.
     Після поминальної панахиди у церкві «Різдва Христового», ветерани поставили квіти до пам’ятника воїнам-афганцям, що по вулиці Січових Стрільців селища Рожнятів, а від так відвідали могили, де поховані бойові побратими. На передодні, за ініціативою голови районної організації воїнів-афганців Василя Степановича Мацевка, було відвідано сім’ї загиблих, а також тих, хто по стану здоров’я не може бути особисто присутній на урочистій зустрічі.
     Традиційно вечір-спомин у бібліотечній світлиці розпочав молитвою та благословенням декан Рожнятівського протопресвітеріату УГКЦ о. Василь Пастух. Під моторошні звуки метроному вшанували присутні хвилиною мовчання усіх, хто відійшов у вічність…
     За кожним воїном-афганцем – своя доля, свій життєвий подвиг, свій крок у безсмертя. У страхітливому полум’ї війни народжувались молоді солдати і командири, які з перших днів служби в Афганістані пізнали ціну життя.
     Своїми спогадами про пережите серед гарячих пісків Афгану ділився під час зустрічі голова РО Української спілки ветеранів Афганістану, селищний голова Василь Степанович Мацевко. Він ще раз наголосив про ціну справжньої чоловічої дружби, ціну взаємовиручки і взаємопідтримки, а також побажав усім міцного здоров’я та благополуччя. Про плани спілки на майбутнє розповів присутнім голова районної організації Всеукраїнської спілки ветеранів-учасників бойових дій, начальник Рожнятівського районного управління юстиції Василь Петрович Ткачук. По особливому, з глибоким почуттям патріотизму, звернувся до гостей світлиці учасник бойових дій у Афганістані, полковник військово-повітряних сил Петро Йосипович Турчиняк. Він наголосив, що усі свої знання ветерани повинні передавати молоді, виховувати в них дух мужності та нескореності, не стояти осторонь подій, що відбуваються в нашій країні, адже нас усіх об’єднує прагнення жити в мирній цивілізованій державі.
       
     З хвилюванням слухали присутні виступ сина нині вже покійного Василя Володимировича Люкляна – Олега. З неприхованим хвилюванням юнак щиро дякував батьковим побратимам за світлу пам'ять, небайдужість і силу волі.
    Зі словами щирих побажань здоров’я, довголіття, душевного спокою до присутніх звернулися заступник голови Рожнятівської РДА Омелян Петрович Бойчук та заступник голови районної ради Віктор Михайлович Тріщ.
     З хвилюванням переглядали присутні світлини на фото-презентації «Вже скільки років проминуло, а біль у серце б’є і б’є…».
     Також, під час зустрічі, усім ветеранам-афганцям, хто святкуватиме протягом 2014 року свій 55-річний, 50-річний та 45-річний ювілей, найщиріші вітання адресували ведучі свята Галина Курташ та Ніна Шищак. А пісні дарували учасник пісенних конкурсів та фестивалів Михайло Янків (с. В. Струтин) та вчитель іноземної мови Рівнянської ЗОШ Михайло Ковальчук (с. Сваричів).
    
     Напередодні 25-ї річниці виведення військ з Афганістану, в бібліотеці для користувачів оформлено книжкову виставку «Афганістан… Згадаймо ті дні, згадаймо ті бої».
Категорія: Події | Переглядів: 1588 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ