Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2021 » Жовтень » 13 » Болюча дорога з рідного дому
09:10
Болюча дорога з рідного дому

       12 жовтня 2021 року у світлиці Рожнятівської публічної бібліотеки проведено годину пам’яті «Болюча дорога з рідного дому», приурочену пам’яті жертв політичних репресій. Це спільний захід Рожнятівської публічної бібліотеки, церкви Різдва Христового смт Рожнятів, благодійного фонду «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ».

     

     Політичні репресії в Україні розпочалися із першої спроби встановлення радянської влади – з початку 1918 року, а закінчилися у другій половині 1980-х рр. Терор носив цілеспрямований, організований характер, вразив практично всі верстви української нації – інтелігенцію, військовиків, політиків, діячів церкви, культури і мистецтва, але найбільше вдарив по селянству. Сотні тисяч вигнанців, більшість з яких – люди похилого віку, жінки та діти, пройшли цей страшний шлях в холодних смердючих вагонах, голоді й страху перед смертю та невідомістю. 

      

        

    Отець декан Василь Пастух розпочав зустріч молитвою, сказав кілька слів про часи насильного вивезення людей з рідного дому, поділився спогадами своєї матері, яка також пережила репресії.

      Хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх жертв політичних репресій, яких знищили, розстріляли, закатували, виселили, які не доїхали на заслання, не вижили в тяжких умовах по таборах, не змогли повернутися і померли на чужині, які повернулися із заслання, але не дожили до сьогоднішнього дня і померли вдома на рідній землі.
       Ведуча заходу Ніна Шищак зробила історичний екскурс в часи репресій, розповіла про жителя с. Сваричів просвітянина Андрія Шищака, який довгих 10 років відбув на засланні у таборах Сибіру і Казахстану, ознайомила з матеріалами, які подає у своїй статті про Брошнівський пересильний табір науковець, краєзнавець, доктор історичних наук, уродженець смт Рожнятів Сергій Адамович.

     Працівники бібліотек Галина Фреїшин, Лариса Петрівник, Наталія Лесюк, Любов Бойчук, Любов Чеховська, Галина Ленів, Тетяна Руда представляли родини репресованих, а люди розповідали про те, що вони пережили в ті страшні часи репресій, розповідали, що на все життя запам’ятали стук у двері серед ночі, товарні вагони, в яких стояв такий сморід, який ніколи не вивітрився з їхньої пам’яті, постійний холод, голод і нелюдські умови. Своїми спогадами поділилися Світлана Діденко, Анелія Косилів, Оксана Собко, Христина Саніна, які зараз проживають в смт Рожнятів, жителька с. Нижній Стутин Павліна Марій, жителі с. Рівня Михайло Тарабаш, Ольга Чорненька (Ковальчук), житель с. Камінь Іван Харів, жителька с. Сваричів Емілія Локатир. Бібліотекарі також зачитали спогади жителя с. Петранка Миколи Корольчука, розповіли про репресованих жителів с. Слобода Рівнянська родини Попович і Музичин. 

     

     

        Заступник голови Рожнятівської селищної ради Василь Мацевко подякував організаторам заходу та побажав присутнім здоров’я, довгих років життя, добробуту, всіх гараздів, миру і злагоди, родинного тепла і Божої опіки.

      Прозвучали пісні «Моя Україна», «Я бажаю» у проникливому виконанні художнього керівника Рожнятівського Народного дому, викладача Рожнятівської дитячої школи мистецтв Ірини Томків, пісні «Вишиванка», «Це моя земля» у прекрасному виконанні учня Рожнятівської дитячої школи мистецтв Арсена Семкулича (викладач Ірина Яремчук).

     

     В читальному  залі бібліотеки організовано книжкову виставку «Болюча дорога з рідного дому».

     На завершення відбулося щире спілкування за чашкою ароматного чаю, а представники і волонтери благодійного фонду «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» вручили запрошеним продуктові набори.

     

      Не забуваймо тяжку і болісну сторінку нашої історії, пам’ятаймо усіх замордованих та закатованих жертв політичних репресій! Пам’ятаймо кожного українця, який постраждав за любов до рідної землі і до свого народу! Бо тільки той народ, який пам’ятає і шанує минуле, – має майбутнє!

Переглядів: 389 | Додав: Galya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ