Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Форма входу
Статистика
Головна » 2019 » Листопад » 5 » До 75-их роковин депортації лемків у бібліотеці відбувся вечір-спомин «Вигнані з рідної землі»
17:14
До 75-их роковин депортації лемків у бібліотеці відбувся вечір-спомин «Вигнані з рідної землі»

     На відзначення 75-их роковин депортації лемків з батьківської землі 5 листопада 2019 року в Рожнятівській центральній районній бібліотеці відбувся вечір-спомин «Вигнані з рідної землі». Захід організовано спільно з Рожнятівським лемківським товариством «Бескидське земляцтво».

     У 2019 році виповнилось 75 років від початку депортації з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках українців – автохтонних мешканців цих регіонів. Сотні тисяч українців було депортовано у примусовому, позасудовому порядку.
     Для кожного, хто прийшов у цей день на лемківську здибанку, прийшов, щоб зустрітись із своїм дитинством, згадати, як там було «вдома», наймилішим словом є слово Лемківщина.
      На вечір-спомин до бібліотеки завітали почесні гості: голова Івано-Франківського товариства «Лемківщина» Оксана Петрівна Данилів, письменник, член Національної спілки письменників України Дмитро Іванців із Тлумаччини, делегація лемківського товариства із села Копанки Калуського району на чолі з головою Тарасом Бунгою, представниця лемківського товариства Брошнів-Осадської ОТГ Надія Миколаївна Воробець, Наталія Свистак представляла лемків гірського села Ріпне. Щоб розділити сумні спогади, підтримати добрим словом та ділом до лемків Рожнятова прийшли голова Рожнятівської районної ради Василь Ярославович Рибчак, заступник голови Рожнятівської РДА Богдан Михайлович Яковина, селищний голова Рожнятова Василь Степанович Мацевко, начальник відділу культури Володимир Феліксович Борович, голова ГО «Бойківський рух Рожнятівщини» Богдан Федорович Абрам, голова Союзу українок Рожнятова Світлана Василівна Діденко.

     Ведучі заходу Ірина Яремчук та Галина Фреїшин акцентували увагу присутніх на тому, що депортація 1944-1951 років супроводжувалася терором, репресіями, обмеженням політичних, соціальних, економічних і культурних прав людини. Лемки мали все: і мову, і віру, і культуру, і звичаї, і землю, і достаток, а через політиків змушені були терпіти і голод, і приниження, і нелюдські поневіряння, і асиміляційні процеси. Ті рани не гояться. Їх ніщо не може загоїти. 

   

    Гімн лемків «Гори наши» виконав вокальний ансамбль Союзу українок Рожнятова (керівник Світлана Діденко, муз. керівник Наталія Сагайдак).

      «Молитву лемкині» бескидської берегині Катерини Русин проникливо прочитала на зустрічі Галина Дмитрівна Русин. 
     Відтак усі присутні хвилиною мовчання вшанували тих, хто стояв біля витоків товариства і приклав багато зусиль, щоб «Бескидське земляцтво» зорганізувалось, жило: першого голову Рожнятівського товариства Михайла Канюка, провідних діячів лемківського руху в Україні Катерину Русин, Юрія Марканича, активістів товариства, тих, хто 75 років тому з плачем, смутком і горем покидали рідні хати, землі, облоги, потоки і полонини.
      Про те, що лемківські зустрічі, ватри збирають лемків, де можна зі солодкою тугою в серці послухати рідну говірку, почути лемківську пісню, згадати про той жорстокий час, що понівечив не одне життя, йшлося у виступі голови Рожнятівського лемківського товариства «Бескидське земляцтво» Мирослави Шелест.

     З трепетом у душі ділились своїми думками, переживаннями, роздумами про трагічну сторінку у житті лемків голова Івано-Франківського товариства «Лемківщина» Оксана Петрівна Данилів, голова лемківського товариства с. Копанки Тарас Бунга, письменник Дмитро Іванців. У виступах, зокрема, йшлося про те, що лемки ніколи не забудуть про покинуті села і містечка, спалені «хижі», поруйновані церкви, порослі кущами і деревами цвинтарі, рідні гори і грайливі потічки, зелені ліси і розлогі поля.

   

      Міцного здоров’я, родинного добробуту, втілення усіх задумів бажали на зустрічі голова Рожнятівської районної ради Василь Ярославович Рибчак, заступник голови Рожнятівської РДА Богдан Михайлович Яковина та селищний голова Рожнятова Василь Степанович Мацевко.

     Начальник відділу культури  Володимир Феліксович Борович ділився в спогадах про роки становлення лемківських товариств Рожнятова та Брошнева-Осади, організацію поїздок та спільних заходів.

     Директор Рожнятівської ЦБС Галина Михайлівна Курташ щиро подякувала гостям бібліотечної світлиці за небайдужість, щирість душі, побажала присутнім ще багато нових зустрічей. 

     На вечорі-спомині звучали лемківські народні пісні у виконанні вокального ансамблю Союзу українок Рожнятова (кер. Світлана Діденко, муз. керівник Наталія Сагайдак), пісенного тріо «Галини-лемкині» у складі Галини Русин, Галини Бабич, Галини Терлецької, лауреатів пісенних конкурсів та фестивалів Руслани Листван, Ірини Яремчук.

       

Я знову нудьгую за тишею
На лемківських синіх стежках…
Що ген до вершини найвищої
злітають на гривастих вітрах.

Я ту Лемковію пригадую
Я в ту Лемковію лечу
І тішусь п’янкою відрадою…
Сміюся… і плачу… й мовчу…

Категорія: Події | Переглядів: 1041 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ