Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Листопад 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Форма входу
Статистика
Головна » 2021 » Листопад » 26 » Голодомор... Не звільняється пам’ять… Відлунює знову роками...
14:36
Голодомор... Не звільняється пам’ять… Відлунює знову роками...

       26 листопада 2021 року у фойє Рожнятівського Народного дому проведено годину пам’яті «Голодомор... Не звільняється пам’ять… Відлунює знову роками...» до Дня пам’яті жертв голодомору.

      Голодомор став для України національною катастрофою. Голодною смертю померли мільйони людей. Люди пішли з життя тому, що у них було забрано останній шматочок хліба – останню надію на порятунок.

    

       Отець Степан Твердохліб розпочав годину пам’яті молитвою. 

       Даринка Матіїв так щиро прочитала молитву голодної дитини, звертаючись до Бога: «Дай мені, Боже, хоч соломинку… Щоб не втонути в голодній ріці…». 

     Ведуча заходу завідувачка відділу інформаційних технологій, краєзнавства та соціокультурної роботи Рожнятівської публічної бібліотеки Ніна Шищак зробила короткий екскурс в історію, зазначивши, що правда про голодомор з великими труднощами пробивала собі дорогу крізь товщу часу і замовчування, щоб назавжди залишитися пам’ятником по загублених і нагадуванням для живих.

     Методист Рожнятівського Народного дому Ніна Дичка дуже проникливо прочитала вірш «Ніч огорнула мою Україну» і запалила свічу пам’яті за жертвами голодомору.

      Присутні вшанували пам’ять всіх неоплаканих і невідспіваних, похованих без молитви і труни, позбавлених могили й шани жертв голодомору хвилиною мовчання.
       Спогади тих, хто пережив цей жах, хто вижив після голодомору і розповів про найбільше, найстрашніше горе, яке спіткало селян у 1932-1933 роках, прочитали методист Рожнятівського Народного дому Ніна Дичка, бібліотекар Рожнятівської публічної бібліотеки Ольга Юревич, директор Народного дому с. Сваричів, керівник народної аматорської відеофотостудії «Пролісок» Рожнятівського Народного дому Ярослав Пришлякевич.

     Пісню «Свіча», присвячену трагедії голодомору в Україні 1932-1933 років,  виконала художній керівник Народного дому с. Верхній Струтин Тетяна Мельник.

        Хліб... Стільки приємного щему з’являється в душі кожного при згадці про запашний хліб. Про Святий Хліб навіть не сміли згадувати жертви тридцять третього… Хліб являвся їм у сні рожевою мрією. Скільки померло зі словом «хліб» на вустах. Ціна життя може бути в одній крихітній зернині. Присутні взяти по шматочку чорного хліба в пам’ять про замордованих голодом. Нехай смак цієї чорної хлібини не дозволяє нам забути,  що хліб – це життя.

    Зі сльозами на очах учасники заходу переглянули відео про часи страшного голоду на Україні.

       На завершення ведуча закликала всіх долучитися до акції «Запали свічу пам’яті»: в суботу 27 листопада о 16:00 год. засвітити свічку в пам’ять про мільйони замучених голодом українців.

     

      Для жителів громади в читальному залі Рожнятівської публічної бібліотеки організовано тематичну книжкову виставку «Людської пам’яті мости…».

   

Переглядів: 276 | Додав: Galya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ