Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2014 » Січень » 24 » ЯК ПРАВДА – ВІЧНИЙ НАШ ТАРАС
12:16
ЯК ПРАВДА – ВІЧНИЙ НАШ ТАРАС
    
     Вивчення історії свого народу, життєвих стежин наших працьовитих і розумних предків, патріотизм та любов до рідної землі формують національну свідомість людини. В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам’ятає і шанує людство. До них належить і ім’я великого українського поета Тараса Григоровича Шевченка.
     Коли матінка-земля полегшено зітхає після довготривалого зимового полону і з верхів’я гір весело біжать перші весняні струмочки – приходить у Карпати Шевченкове свято. Люди вдихають у себе снагу невмирущої Кобзаревої поезії, яка і тішить душу, і зігріває серце, і заставляє замислитись над нелегкою людською долею.
     За указом Президента України 2014 рік – проголошено Роком Тараса Шевченка. У 2014 році ми з великою пошаною і любов’ю, гордовито і величаво вшановуємо свого сина і пророка, борця за волю і свободу знедоленого народу, геніального поета, великого мислителя, художника Тараса Григоровича Шевченка, відзначаємо 200-річчя з дня його народження.
     Ім’я Тараса – святе для кожного українця, частина його волелюбної душі живе у серцях людей. Він пробуджував любов до Батьківщини, кликав сильних на подвиги, вселяв у слабких надію і віру. Шевченко залишив нам свої неоціненні духовні надбання, своє безсмертне слово і світлу пам'ять про себе.
     Висока культура, глибокий патріотизм та нестримне бажання українців залишити на історичній Батьківщині пам’ятки, увіковічнити і зберегти для майбутніх поколінь пам’ять про людей, що творили нашу історію та прославили українську землю на весь світ, спонукали до спорудження пам’ятників, встановлення меморіальних дощок.
     Пам'ятники Тарасу Григоровичу Шевченку встановлені в усіх обласних центрах України, багатьох містах і селах держави, а також у численних столицях і містах за кордоном.
     Спорудження пам'ятників та встановлення меморіальних дощок було і є однією з найбільш популярних та дієвих форм вшанування Тараса Григоровича Шевченка на Прикарпатті.
     До 200-річчя з дня народження Кобзаря Рожнятівська центральна районна бібліотека видала книгу «Як правда – вічний наш Тарас: пам’ятники Тарасу Шевченку на Рожнятівщині». Бібліотечне видання містить відомості про спорудження пам'ятників та встановлення меморіальних дощок Тарасу Григоровичу Шевченку у нашому районі та розраховане на краєзнавців, істориків, студентів, вчителів, учнів і всіх поціновувачів творчості Великого Кобзаря.
     Філософський подвиг Тараса Шевченка, вся вибухова сила його творчості полягає в тому, що він зумів серед мертвої тиші, яка покірливо мовчала задухою страху, ненависті, підозри, загальної заціпенілості, посіяти надію. Своїми творами він геніально засвідчив існування української нації. І в цьому сенсі – Шевченко і справді батько українського народу.
 
     Як правда – вічний наш Тарас: пам’ятники Тарасу Шевченку на Рожнятівщині [Текст] / Рожнятівська центральна районна бібліотека; [упор. Н. В. Шищак; відп. за вип. М. В. Рибчак]. – Рожнятів, 2014. – 30 с.: іл.
Категорія: Наші видання | Переглядів: 1219 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ