Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Форма входу
Статистика
Головна » 2015 » Листопад » 11 » Паперу біла цілина приймає слово
10:31
Паперу біла цілина приймає слово

Страдничими грудьми вдихає Україна
Свій світанковий час серпневих вівтарів
І вимовкає біль чутливо на руїнах
Схоронених корон звитяжних королів
…до серця пам’яті встеляє доля слово
За порухом віків приймаєм предків дань
І заклинає біль не помилитись знову
Переоравши шлях до завтрашніх повстань

Ярослав Савчин

      10 листопада 2015 року у світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки презентував свою нову поетичну збірку «Знаки сонця» письменник, журналіст, художник, фотомитець, уродженець с. Липовиця нашого району Ярослав Савчин.

     Підтримати свого товариша приїхали представники Долинщини письменник, журналіст, громадський діяч, член Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України, голова Долинської районної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Василь Олійник та письменник, журналіст, документаліст Михайло Борис. Вони поділилися своїми враженнями від презентованої поетичної збірки, розповіли про спільні творчі проекти та поділилися планами на майбутнє. Василь Олійник також представив до уваги присутніх власні поезії.

    

      Ярослав Савчин – автор книг новел та нарисів  «Між медами  й полинами»,  «Самотність», «Мольфар», «Карпатоборці» та поетичних збірок  «Нетлінь-роса», «Світанок мальв», «Вересневі ікони», «Індульгенція присутності», «Знаки сонця». З 1989 року – член Національної Спілки журналістів України, переможець літературного конкурсу письменників Бойківщини імені Мирона Утриска (2002), лауреат премії імені Івана Вагилевича (2012).
      Особливим і систематичним захопленням  Ярослава Савчина є також образотворче мистецтво, зокрема, живопис і графіка, та фотомистецтво. Брав участь у районних і обласних  художніх виставках, представляв і персональну виставку картин. Репрезентована  в музеях Прикарпаття фотовиставка «СЕРЕД ГІР» (100 фотокартин про Карпати)  вміщує багато світлин, створених під час подорожей по Карпатах впродовж останніх років.
      Нова поетична книга «Знаки сонця» – це лірична сповідь автора перед читачем, своїм краєм і Україною. Одвічні людські цінності, пошана минулого і доля майбутнього складають колористичну і багато відтінкову палітру нації, кольорами якої кожен з українців творить свої картини утвердження на сокровенному полотні вічності. Ці відчуття автор передає власним метафоричним і настроєво-змістовним образотворенням, виражаючи логіку задуму пластичною цілісністю форми і змісту та утвердженням свого почерку у розмаїтому літературному світі. 
      Ярослав Савчин цікаво розповів про свої захоплення фотографією і живописом, про заняття в художника Володимира Харченка, згадав про дитячі та юнацькі роки, що пройшли серед живописної краси Карпат, про роботу журналіста у нашій районній газеті, розповів про перші письменницькі проби пера, переїзд до Долини і плідну творчу працю. З особливим захопленням присутні слухали поезії із збірки «Знаки сонця» з уст автора.
      Ця змістовна і надзвичайно цікава літературна зустріч відкрила нові творчі обрії багатогранного таланту Ярослава Савчина. Його поезія нікого не залишила байдужим. Своїми думками і враженнями ділилися заступник голови Рожнятівської РДА Богдан Михайлович Яковина; письменник, краєзнавець, член Національної Спілки письменників України Любомир Михайлів; письменниця, педагог, активна громадська діячка Оксана Леонівна Лесюк, яка написала вірш-присвяту Ярославу Савчину; поетеса, педагог Галина Пухта; поетеса, член Національної спілки письменників України Леся Шмигельська; поетеса Ольга Парадовська; поет, художник о. Дмитро Халус та землячка пана Ярослава, зав. бібліотекою с. Липовиця Ольга Максимишин.

 

   

       

     По особливому звучали у цей день пісні про маму і про Україну у виконанні лауреата багатьох пісенних конкурсів і фестивалів, викладача Рожнятівської дитячої школи мистецтв Ірини Русин.

     На завершення директор Рожнятівської централізованої бібліотечної системи, заслужений працівник культури України Марія Василівна Рибчак подякувала Ярославу Савчину за глибоку філософську поезію, яка спонукає до роздумів і дає заряд позитиву, побажала міцного здоров’я, успіхів та нових творчих доробків. 

   Гостей ознайомлено з виставкою ікон художника-реставратора, іконописця Мирослави Площанської, яка зараз діє у бібліотеці, також для них проведено екскурсію до RETRO бібліотеки.

    

Категорія: Події | Переглядів: 1112 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ