Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Форма входу
Статистика
Головна » 2015 » Квітень » 3 » Зустрілася правда в двобої з неволею
17:37
Зустрілася правда в двобої з неволею

Весна чотирнадцятого почалася так болісно.
Був замість птахів – глухий поминальний дзвін.
Сходять сніги, з’являються перші проліски
Над головами тих, хто сам не розцвів.
 
І дивляться мовчки – дуже красиві і рідні.
І шану ніяк їм не віддаси сповна.
У когось – перша щетина на підборідді,
У когось – втомлений погляд і сивина.
 
Вони не зникають і сниться мирна весна їм.
Між ними і нами – хиткий, але є місток.
Та дихати важко, бо кожен із нас тепер знає,
Що іноді сотня – більше, ніж рівно сто

Тетяна Власова

     2 квітня 2015 року у світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки пройшла година поезії наших земляків «Зустрілася правда в двобої з неволею». Переживання і спогади про події на Майдані вилилися у віршовані рядки відомих поетів Рожнятівщини Любомира Михайліва, Лесі Шмигельської, Наталії Данилюк, а також поетів-аматорів нашого краю, серед яких є і учнівська молодь, які просто не могли не написати про події, які болять і досі кожному українцю. 

     Майдан… Мабуть, нині це слово знають у всіх країнах світу. Майдан Незалежності – це не тільки велика й головна площа в центрі Києва. Майдан – це прагнення жити по-новому. За це прагнення Україна заплатила більше сотні людських життів. Страшна ціна. Революція людської гідності. Саме так назвали ці буремні дні боротьби нашого народу. 
      Безмежна любов до України, переживання за її кращу долю та величезний спротив проти несправедливості, брехні і лицемірства наскрізною ниткою проходять через народжені Майданом поезії наших земляків.  Про Революцію Гідності, патріотизм і незламність духу українців написали Світлана Діденко, Свердун Ілона з Рожнятова; Гальчишак Мирослав, Гуць Ганна із Брошнева-Осади; Пілецька Богдана, Халус Омелян, Люклян Олег, Соломчак Любов з Перегінського; о. Дмитро Халус з Верхнього Струтина; Скалівська Лідія, Богданович Василь, Вагилевич Василь із Лецівки; Тарас Марія, Кецман Микола з Петранки; Олександра Цап уродженка с. Підсухи; Дзудзило Наталія з Ясеновця; Дідоводюк Ярослав з Ріпного; Кондур Володимир, Дидик Надія з Ціневи; Дичкевич Ольга, Дубровна Катерина із Спаса; Поташник Олександра з Сваричева; Кузьмич Михайло з Лоп’янки; Федоренко Світлана з Нижнього Струтина; Мациніна Олеся, Василечко Федір з Вербівки; Проців Олеся з Ілемні; Матійщук Юрій (псевдо Добродій) з Крехович; учні Грабівської ЗОШ І-ІІ ст. Криховецька Вікторія, Лешко Владислав та Луцик Ірина та учениця Берлогівської ЗОШ І-ІІ ст. Мельник Мая.
    Український народ на всіх етапах боротьби за незалежність відчував потребу чистої молитви, яка допомагала вистояти і не падати духом. І сьогодні з твердою вірою і щирою молитвою на устах ми боремося за краще майбуття нашої країни. За доброю традицією на гарний початок творчу зустріч молитвою розпочав отець Богдан Головчак.
    До уваги присутніх власні поезії про події на Майдані представили письменник, краєзнавець, член Національної спілки письменників України Любомир Львович Михайлів, поетеса, член Національної спілки письменників України Леся Шмигельська, поетеса Наталія Данилюк, активна громадська діячка, голова Рожнятівського осередку Союзу українок Світлана Василівна Діденко, священик, поет, художник о. Дмитро Халус, музикант, учасник ВІА «Капатські зорі» Мирослав Гальчишак, Марія Дмитрівна Тарас,  Світлана Федоренко, Богдана Пілецька, Ілона Свердун, Катерина Дубровна, Ірина Луцик, Вікторія Криховецька та Владислав Лешко.

    Зі сльозами на очах присутні переглянули відео-презентацію «Наші земляки на Майдані», яку підготували працівники відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів районної бібліотеки.
    На завершення творчої зустрічі неперевершений майстер слова Любомир Михайлів зробив професійний аналіз віршів поетів-початківців, побажав усім плідної праці і творчих здобутків.
     Поезія Майдану – це перші спроби зрозуміти, що відбулось, це глобальне осмислення нової дійсності. Народжена Майданом поезія – вічна, вона житиме у віках як символ нескореності українського народу, як пам’ять про Героїв, які віддали своє життя у боротьбі за чесність, справедливість і волю.

Категорія: Події | Переглядів: 1066 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ