Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2016 » Серпень » 27 » Правди й волі безсмертний служитель: 160 років з дня народження Івана Франка
16:30
Правди й волі безсмертний служитель: 160 років з дня народження Івана Франка

     26 серпня 2016 року Рожнятівська центральна районна бібліотека провела на центральній площі селища Рожнятів літературно-музичні читання з нагоди відзначення 160-річчя від дня народження Івана Франка, щоби ще раз пройтися сторінками його книг, поринути у поетичний світ і пізнати ліричну Франкову душу, відкрити красу природи, гармонію людини і навколишнього світу, осмислити вічні філософські думки, відчути дух патріотизму та почути клич до боротьби, до правди, до свободи.

     Урочистості розпочалися Державним Гімном у виконанні народного духового оркестру Рожнятівського районного Народного дому. Молодь Рожнятівщини Діана Данилюк та Володимир Якимів поклали квіти до пам’ятника Івану Франку. 

    

      З нагоди відзначення Року Івана Франка на Прикарпатті на протязі цього року по всіх селах нашого району проходила культурно-мистецька акція «Я син народу, що угору йде…». На відзначення 160-річчя від дня народження Івана Франка  в області стартував літературний Інтернет-фестиваль «НАМ ПОРА ДЛЯ УКРАЇНИ ЖИТЬ», який проводився обласною універсальною науковою бібліотекою ім. І. Франка серед бібліотечних працівників та користувачів бібліотек, до якого долучилися і бібліотеки Рожнятівщини.
      Іван Франко – це понадчасовість і понадпросторовість. Франко – це в першу чергу боротьба. Сьогодні ми знову звертаємося до його мудрості, перечитуємо і переосмислюємо його слова, відчуваємо його силу і чуємо клич до боротьби. В цей день в руках кожного з присутніх були книги Великого Каменяра і люди охоче долучалися до акції «Франкові читання» біля вільного мікрофону.
     Розпочало «Франкові читання» наше духовенство. Отець-декан Василь Пастух, отець Роман Токарик та отець Богдан Головчак заспівали духовний гімн України «Боже великий, єдиний» і прочитали вірші Івана Франка. 

      Крізь віки Франко промовляє до нас словами Захара Беркута: «Доки будете жити в громадськім порядку, дружно держатися купи, незламно стояти всі за одного, а один за всіх, доти ніяка ворожа сила не побідить вас». Зараз на східних кодонах мужні сини України знову захищають єдність і незалежність нашої держави і, як розповів воїн АТО Володимир Ликтей, який долучився до «Франкових читань», на синьо-жовтих прапорах з передової дуже часто солдати пишуть слова Івана Франка, які актуальні і сьогодні, які закликають до боротьби за рідну землю.

    Наступний блок «Франкових читань»  – «Влада і громада читає Каменяра». Разом з нами Франка читали голова районної ради Василь Рибчак; заступник голови районної ради Олег Понайда; заступник голови Рожнятівської РДА Богдан Яковина; керівник апарату РДА Ірина Сагайдак; селищний голова селища Рожнятів Василь Мацевко; начальник служби у справах дітей Віталія Попович; начальник управління Державного казначейства у Рожнятівському районі Ольга Дмитришак; начальник управління соціального захисту населення Богдан Мельник; письменниця, методист районного методичного центру відділу освіти Оксана Лесюк; секретар районного методичного центру відділу освіти Лєна Рибчак; вчитель української мови Віталія Косів; зав. клубу с. Іванівка Наталія Милів; провідний методист Рожнятівського Народного дому Віра Локатир та поет, краєзнавець, художник Володимир Борович.

         

        

         

         

      Бібліотеки нашого району є організаторами сімейного читання і вже на протязі багатьох років підтримують гарну традицію читання всією сім’єю. У наступному блоці «Франкових читань» – «Читаємо Франка всією сім’єю» взяли активну участь користувачі бібліотеки сім’ї Головчак та Абрам. 

     

      Твори геніального Івана Франка популярні і серед сучасної молоді. Тож, долучилося до читань і підростаюче покоління, яке є майбутнім нашої держави, наші діти, яких безсмертне слово Каменяра вчить любити і захищати рідну землю. Проникливо читали вірші Франка користувачі районної бібліотеки для дітей та сільських бібліотек Володимир Якимів, Діана Данилюк, Аліна Попович, Денис Семкович та Тетяна Кравців. 

       Із щедрої Франкової криниці черпають творчу наснагу нові покоління письменників, живописців, композиторів. Завершили «Франкові читання» члени літературної студії «Горгани» при районній бібліотеці, яку очолює письменник, краєзнавець, член Національної спілки письменників України Любомир Михайлів. Літстудійці написали і представили до уваги присутніх власні твори про Івана Франка. Свої неперевершені, надзвичайно проникливі вірші про Каменяра читали письменник, краєзнавець, член Національної спілки письменників України Любомир Михайлів; поетеса, член Національної спілки письменників України Леся Шмигельська; поетеса, член Міжрегіонального поетичного клубу «Об'єднані словом» Наталія Данилюк; поетеси Ольга Парадовська і Галина Пухта; поет, громадський діяч Володимир Кондур та голова народного аматорського хорового колективу Союзу Українок Світлана Діденко. 

        

       

      Слово Франка цього дня було не тільки добре читане, але й прекрасно співане. Прозвучали пісні на слова Івана Франка та пісня про Великого Каменяра у виконанні народного аматорського вокального ансамблю «Мелодія» (кер. Ірина Кравців); народного вокального родинного ансамблю «Русинка» (кер. Леся Милів) та народного аматорського хорового колективу Союзу Українок (кер. Світлана Діденко, муз. кер. Ірина Русин).

        

      Всі присутні ще раз поринули у розмаїтий світ чудової поезії і прекрасної прози, пройшлися стежками боротьби нашого народу за волю, замилувалися мальовничими краєвидами Прикарпатського краю, гортаючи сторінки книг Івана Франка.У нинішньому надзвичайно складному для України часі, як заповідали нам Шевченко, Франко та інші видатні борці словом, ми з вами маємо бути мудрі, єдині і непоборні.

Категорія: Події | Переглядів: 1110 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ