Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2020 » Липень » 29 » Щирою працею й жертовністю заслужив собі любов цілого народу: до 155-річчя митрополита Андрея Шептицького
10:17
Щирою працею й жертовністю заслужив собі любов цілого народу: до 155-річчя митрополита Андрея Шептицького

29 липня 2020 року виповнюється 155 років від дня народження митрополита Андрея – графа, єпископа Української греко-католицької церкви, а з 17 січня 1901 року – Митрополита Галицького та Архієпископа Львівського, предстоятеля УГКЦ, який за час свого служіння значно розбудував Греко-Католицьку Церкву як в Україні так і за кордоном. Будучи одним із найбагатших людей Галичини, Андрей Шептицький щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям. У 1905 заснував Національний музей у Львові і придбав для нього велику кількість експонатів. Підтримував українську економічну діяльність, сприяв відкриттю кооперативів. Як Галицький митрополит був депутатом Віденського парламенту та Галицького сейму, які однак не часто відвідував.

Ідучи дорогою Ісуса Христа, щиро пронизаний любов'ю до ближнього, усе своє життя, митрополит розвивав доброчинну діяльність, допомагаючи сиротам, хворим, бідним, фундуючи установи, які згладжували людську недолю та вбогість.

З нагоди відзначення Року митрополита Андрея Шептицького та 155-річчя з дня народження працівники Рожнятівської центральної районної бібліотеки видали інформаційну довідку «Підлюте: тут жив і працював легендарний митрополит».

Підлюте: тут жив і працював легендарний митрополит: до 155-ї річниці з дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького: інформаційна довідка / Рожнятівська центральна районна бібліотека; вид. ІІ, доп.; уклад. Г. Фреїшин; відп. за вип. Г. Курташ. – Рожнятів, 2020. – 40 с.: іл.

Інформаційна довідка подає відомості про Підлюте з його «Кедровими палатами», де у першій половині минулого століття часто перебував Митрополит, а також коротку інформацію про людей, які стояли близько до особи Його Екселенції. Складається з VІ розділів: «Легендарний митрополит Андрей Шептицький»; «Кедрові палати» в урочищі Підлюте – духовна колиска Української Греко-Католицької Церкви»; «На горі «Сокіл»; Митрополит Андрей Шептицький – великий добродій Пласту»; «Митрополит у світлотінях Ярослава Коваля»; «Митрополит Шептицький у житті та творчості Олекси Новаківського»; «Микола Саєвич – управитель-охоронець митрополичих лісів».

Дане видання підготовлено за матеріалами краєзнавчих видань Рожнятівської районної бібліотеки. Подається бібліографія.

В читальному залі районної бібліотеки організовано книжкову виставку «Його святість митрополит Андрей».

Рожнятівська центральна районна бібліотека разом з Рожнятівським РНД та районним відділом Союзу українок (кер. Світлана Діденко) втілили спільний проєкт і записали відео «Легендарний митрополит Андрей Шептицький».

Категорія: Події | Переглядів: 353 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ