Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Форма входу
Статистика
Головна » 2014 » Листопад » 21 » Страждання, муки і горе мого народу: тема голоду в художній літературі
16:29
Страждання, муки і горе мого народу: тема голоду в художній літературі

     21 листопада 2014 року у світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки пройшла година-реквієм «Страждання, муки і горе мого народу: тема голоду в художній літературі» до 81-их роковин Голодомору в Україні 1932-1933 років.  
      Голод… Це те, що не можна забувати. Те, що не можна зводити до одного рядка в підручнику історії. Те, що докорінно змінило всіх нас, навіть тих, кого тоді ще не було… Відгомони голоду є в кожному з нас, у кожному нащадкові тих, хто вижив.
    Чистою тихою молитвою годину-реквієм розпочав отець Богдан Головчак. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років.

     Працівники бібліотеки розкрили тему голоду в художній літературі, адже багато письменників у своїх творах занурювалися у страшні, жахливі реалії Голодомору на Україні 1932-1933 років. Художня правда про Голодомор в деякій мірі замінила історію, котра писалася і переписувалася... 
     Першим художнім твором в українській і світовій літературі про трагічні події голокосту 30-х років на Україні був роман Уласа Самчука «Марія». Його було написано безпосередньо по гарячих слідах страшної катастрофи. Автор присвячує твір «Матерям, що загинули голодною смертю на Україні в роках 1932-1933».
     Розкривають тему голоду та відтворюють широку панораму нищення українського села Василь Барка у творах «Рай» і «Жовтий князь», основою яких став персональний гіркий досвід голоду самого автора, Тодось Осьмачка у романі «План до двору», Ольга Мак в повісті «Каміння під косою», Євген Гуцало у повісті «Голодомор», Василь Чапленко у оповіданні «М’ясозаготівля» і автобіографічному оповіданні «Зойк» та інші.
     Зі сльозами на очах і болючим щемом у душі присутні дивилися відео про часи страшного голоду на Україні 1932-1933 років та слухали уривки з роману Світлани Талан «Розколоте небо», де авторка малює картину невеличкого села Підкопаївка на Луганщині, яке стало філією пекла, якою у той час стала більша частина України, де земля просякнута жахом, а на кожному метрі – літри крові і тонни проклять та з роману Наталки Доляк «Чорна дошка» про велику, страшну і голодну правду, яка досі шукає шлях до нашої свідомості. 

    

      На завершення своїми думками і враженнями, своїми спогадами та переказами очевидців Голодомору ділилися педагог Анна Миколаївна Сагайдак, начальник територіального центру соціального обслуговування населення  Мар’ян Мар’янович Бардяк, краєзнавець Богдан Бачкур, голова ГО «Бойківський рух Рожнятівщини» Богдан Федорович Абрам, зав. відділом комплектування і обробки документів районної бібліотеки Галина Романівна Павлів та директор Рожнятівської центральної районної бібліотечної системи, заслужений працівник культури України Марія Василівна Рибчак, яка подякувала усім, хто знайшов час і прийшов віддати шану пам’яті жертв Голодомору і, підбиваючи підсумки цікавого й змістовного обговорення, зазначила, що на сьогодні ми маємо повторення історії, бо вже є випадки голодування на сході країни і першочерговим завданням нинішньої влади має бути недопущення великої, страшної і масштабної трагедії, яка колись вже забрала мільйони життів українців, а також звернула увагу на те, що наші предки, які пережили голодні часи, – взнали ціну життя, яке може бути лише в одній крихітній зернині.

       

   

Категорія: Події | Переглядів: 1189 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ