Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Форма входу
Статистика
Головна » 2014 » Березень » 6 » Урочисте відкриття виставки «Шевченко очима дітей»
17:21
Урочисте відкриття виставки «Шевченко очима дітей»
     6 березня 2014 року у світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки відбулося урочисте відкриття виставки творчих робіт «Шевченко очима дітей» учнів Рожнятівської та Перегінської дитячої школи мистецтв, яка приурочена 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка.
     Представлені на виставці роботи переплетені і з’єднані шевченківською тематикою, ясністю, чіткістю і простотою вираження, насичені внутрішнім світом кожної дитини. Вражає наскільки потужно дитяча душа вибухнула багатством кольорів і неповторним баченням Шевченка.
     Виставка сповнена експресивної барвистості дитячих робіт, де представлений цілий калейдоскоп Шевченкового світу, що зачаровує і викликає щире захоплення.
    На виставці представили свої роботи учні Рожнятівської дитячої школи мистецтв: Семкулич Віра, Лозинський Святослав, Нішко Віталій, Шпак Іванна, Самійлів Сусанна, Тринчук Яна, Савчук Адріана, Курташ Денис, Дутка Тетяна та Перегінської дитячої школи мистецтв: Анна Глушко, Віра Пайш, Яна Тринчій, Богдана Приймак, Іван Марко.
     На початку святочного дійства Господньою молитвою та Божим благословенням звернувся до присутніх декан Рожнятівського протопресвітеріату УГКЦ о. Василь Пастух. У своєму зверненні до всіх присутніх він наголосив, що слово Шевченка невмируще, воно звучить із словом Божим в унісон, є актуальним сьогодні і пробуджує у кожній людині почуття великого патріотизму.
     Роботи своїх вихованців представили викладачі дитячих шкіл мистецтв, своїми думками, враженнями від побаченого ділилися і керівники дитячих мистецьких навчальних закладів.
     У своєму виступі викладач Рожнятівської школи мистецтв Тетяна Гулянич зазначила, що кожна представлена на виставці робота має свою цінність, потрібно тільки заглибитись і зрозуміти, що саме хотіла сказати своїм твором дитина. Вона також закликала дітей ніколи не покидати свого захоплення.
     Про те, як створювала свої «перші мальовані шедеври» гостям бібліотечної світлиці розказала майбутня художниця Сусанна Самійлів з села Нижній Струтин, авторка чудового малюнку «Зоре моя вечірняя» (11 років, Рожнятівська школа мистецтв).
     Про досягнення художнього відділу філії Рожнятівської школи мистецтв села Сваричів розповіла у своєму виступі викладач Наталія Волощук. Вона познайомила присутніх з юними авторами художніх та декоративно-прикладних робіт представлених на виставці.
     Щиро подякував усім, хто завітав на урочисте відкриття виставки дитячих малюнків директор Рожнятівської школи мистецтв Михайло Турчин. Він наголосив, що велике значення для кожної дитини має позитивна оцінка її роботи, визнання таланту і це додає юним художникам впевненості, бажання розвивати свої здібності.
     Теплі слова на адресу юних художників прозвучали на святі з уст викладача Перегінської школи мистецтв Оксани Матішак. Вона з неприхованою гордістю представила учнів школи, зокрема, вона також зазначила, що вихованці школи мистецтв вже 5-й рік поспіль є учасниками Всеукраїнського конкурсу «Об’єднаймося ж, брати мої».
     З пропозицією «зробити виставку художніх робіт «Шевченко очима дітей» щорічною» звернувся до присутніх директор Перегінської школи мистецтв Мирослав Романишин.
     Подякував організаторам виставки за цікаву ідею, працю та небайдужість краєзнавець Богдан Бачкур і подарував для Рожнятівської бібліотеки книгу «Кобзар. Повна нецензурована збірка», яка вийшла у Харківському видавництві «Школа» в 2014 році.
     Пісні на слова Тараса Григоровича Шевченка «Не тополю високую», «Така її доля», «Садок вишневий коло хати» майстерно виконали лауреат пісенних конкурсів та фестивалів, директор Рожнятівського НД Мар’яна Мельник і сімейний дует у складі Христини та Анни Глушко з Перегінського.
    
     На святковому відкритті виставки до присутніх звернувся начальник відділу культури Рожнятівської РДА, заслужений працівник культур Ярослав Тринчук. У своєму виступі він сказав, що мистецька Шевченкіана – наш духовний скарб. Уже багато років Тарас Шевченко надихає досвідчених і ще зовсім юних живописців і графіків на відтворення його поетичного світу засобами мистецтва, будить їхню уяву, привертає до мистецького осмислення великих сюжетів національного життя. «В своїх роботах діти звертаються як до життєвого шляху самого Кобзаря, так і до образів його немеркнучої поезії, карбуючи в людських серцях пам'ять про великого українського поета, художника і громадянина,» – зазначив Ярослав Тринчук.
     Споглядаючи малюнки, декоративні композиції присутні відкрили для себе свіжі грані дитячих талантів, поринули у дивосвіт мистецтва, народженого чуйними і люблячими дитячими серцями.
     Вірити у свої сили, вірити своїм викладачам і в той же час бути неповторними побажав юним талантам художник Владислав Михайлів. Він також наголосив, що вони є справжніми і повноцінними учасниками «великого творчого цеху», що творить Українську Шевченкіану.
     На завершення святкового дійства до гостей світлиці із вдячними словами звернулася директор Рожнятівської централізованої бібліотечної системи, заслужений працівник культури України Марія Рибчак. Вона також наголосила, що Шевченко належить не тільки Україні, а всьому людству, хоч кожне його слово – про Україну.
     Таке розмаїття Шевченкіани у творчості юних художників, що зібрано у бібліотечній світлиці, є свідченням великої шани і любові українців до свого національного героя – Тараса Шевченка. Цитуючи слова о. Василя Пастуха, що «тільки світла дитяча душа може так глибоко передати всю велич Кобзаря», Марія Рибчак ще раз закликала усіх читати Шевченка, думати як Шевченко, любити Україну, як заповідав Шевченко.
Категорія: Події | Переглядів: 1826 | Додав: Admin | Рейтинг: 4.9/8
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ