Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2019 » Жовтень » 25 » В Рожнятівській бібліотеці презентували книгу «Війна в країні обпалених гір і пісків: Афган у спогадах ветеранів-афганців Рожнятівщини»
19:21
В Рожнятівській бібліотеці презентували книгу «Війна в країні обпалених гір і пісків: Афган у спогадах ветеранів-афганців Рожнятівщини»

     В цьому році минає 30 років, як завершилась війна в Афганістані.
     Виросло нове покоління, ми живемо в іншій державі, по-іншому влаштовано все наше життя. Але поряд з нами живуть ті, кого прийнято називати «афганцями». Доля була до них невблаганною, вони пройшли пекло Афгану…
     25 жовтня 2019 року в Рожнятівській центральній районній бібліотеці відбулась презентація краєзнавчої книги «Війна в країні обпалених гір і пісків: Афган у спогадах ветеранів-афганців Рожнятівщини». Документально-публіцистичне видання – це спільний проект Рожнятівської районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану та Рожнятівської центральної районної бібліотеки. Книга видана частково в рамках районної програми «Розвиток культури Рожнятівського району на 2016-2020 роки: Підтримка книговидавничої діяльності».

    Ця книга – данина поваги і гордості тим, хто вижив, хто не зламався. Жахливу статистику у цій війні має і Рожнятівщина –156 юнаків попали в афганське пекло, загинуло – 4, інвалідами повернулись – 6.
     У цей день бібліотечна світлиця зібрала багато гостей. На презентацію книги завітали учасники бойових дій в Афганістані з м. Івано-Франківська: т. в. о. голови Івано-Франківської обласної організації української спілки ветеранів Афганістану Віктор Петрович Омелько, учасник бойових дій в Афганістані Микола Петрович Нерода, учасник бойових дій в Афганістані Ігор Володимирович Мажевський. Всі вони є учасниками гурту патріотичної пісні «Команда Афган» Івано-Франківської обласної організації Спілки Ветеранів. На презентацію також завітали почесні гості: голова Калуського територіального об’єднання ветеранів Афганістану Володимир Богданович Сорохтей та голова Долинської районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану Шістко Роман Петрович. Розділити радість виходу у світ нової книги про афганців Рожнятівщини прийшли голова Рожнятівської районної ради Василь Ярославович Рибчак, заступник голови Рожнятівської РДА Богдан Михайлович Яковина, начальник відділу культури РДА Володимир Феліксович Борович, військовий комісар, підполковник Олександр Іванович Жилак, голови громадських організацій, активісти громадського життя району, небайдужі краяни.

   

   

     Молитвою і Божим благословенням розпочав зустріч отець-декан Рожнятівського протопресвітеріату Василь Пастух.

     Присутні вшанували пам’ять воїнів, які загинули в жорстокій кривавиці Афганістану, Івана Бойка, Василя Мельника, Романа Фединяка, Василя Яцука хвилиною мовчання.
      Упорядник книги і ведуча заходу завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів бібліотеки Галина Миколаївна Фреїшин акцентувала увагу на тому, що презентована книга розповідає про нелегкі долі учасників неоголошеної війни в Афганістані (1979-1989 рр.), засвідчує яскраві спогади, приклади героїзму і мужності воїнів-афганців – членів Рожнятівської районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану, увіковічнює імена загиблих. У книгу увійшли окремі нариси, написані за безпосередніми розповідями солдатів і офіцерів Рожнятівщини, які брали участь у військових діях на території Афганістану, а також подано короткі біографічні дані про ветеранів війни в Афганістані, зібрані бібліотекарями Рожнятівської централізованої бібліотечної системи.
     До бойових побратимів звернувся голова Рожнятівської районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану Василь Степанович Мацевко. Він подякував усім, хто приймав участь у створенні книги, а також своїм бойовим побратимам, ветеранам афганської війни, за їх мужність і братерство. «Презентована сьогодні книга є «живою історією» наших подвигів і повсякденного героїзму» - зазначив Василь Степанович. Також голова ГО подякував за сприяння і благодійну допомогу у виданні книги депутату Верховної Ради України VII та VIII демократичного скликання А. Диріву, депутатам Івано-Франківської обласної ради  Т. Винограднику, Н. Іваніву, Р. Павліву, О. Фрику, депутатам Рожнятівської районної ради Р. Мошурі, В. Рибчаку.

     Про те, як створювалась книга, розповіла відповідальна за випуск видання заслужений працівник культури України Марія Василівна Рибчак. Художник Владислав Михайлів пояснив своє творче бачення створеної ним обкладинки презентованої книжки.

   

     Своїми спогадами поділились герої книги: учасники бойових дій в Афганістані Петро Богданович Стрижак та Володимир Степанович Мельник.

   

     Про вірність бойовій дружбі, готовність пожертвувати собою заради товариша, безстрашність у бою, винахідливість у скрутній обстановці йшлося у виступах т. в. о. голови Івано-Франківської обласної організації української спілки ветеранів Афганістану Віктора Петровича Омелько, голови Калуського територіального об’єднання  ветеранів Афганістану Володимира Богдановича Сорохтея, голови Долинської районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану Романа Петровича Шістко. У їх виступах прозвучало, що у житті кожного ветерана-афганця слово «Афганістан» стало синонімом справжнього людського лиха, справжнього пекла, бо та війна безжально перекреслила тисячі молодих життів, понівечила долі.

   

     Голова Рожнятівської районної ради Василь Ярославович Рибчак, заступник голови Рожнятівської РДА Богдан Яковина побажали ветеранам Афганської війни здоров’я, міцної братерської дружби та миру.

 

     Подякувала афганцям за їх подвиг, мужність і героїзм та привітала з виходом у світ їхньої книги-спогадів директор Рожнятівської ЦБС Галина Михайлівна Курташ.

     Емоційного забарвлення заходу додало відео, створене працівниками бібліотеки за фотоматеріалами даної книги «Обірвана стежина долі: про тих, кого убив Афган…». Побачене і почуте викликало у присутніх ветеранів-афганців болючі спогади про втрату друзів, про страшні бої. Скупі чоловічі сльози котилися по обличчях афганців…

     Презентація книги спогадів учасників бойових дій в Афганістані супроводжувалась піснями у виконанні лауреатів багатьох пісенних конкурсів і фестивалів: учня Рожнятівської дитячої школи мистецтв Василя Олексина, завідувачки сектору з питань культури Спаської ОТГ Мар’яни Мельник, викладача Рожнятівської дитячої школи мистецтв Ірини Яремчук.

   

     Не залишили нікого байдужими пісні у виконанні гурту патріотичної пісні «Команда Афган» Івано-Франківської обласної організації Спілки Ветеранів Афганістану під керівництвом Віктора Петровича Омелько. Гурт виконав декілька своїх авторських пісень.

     На закінчення заходу голова спілки ветеранів Афганістану Василь Степанович Мацевко подарував всім присутнім по примірнику щойно видрукуваної книги. Були цього дня також нагородження, подяки, квіти.
     На завершення учасники бойових дій в Афганістані висловили слова подяки укладачам книги і внесли пропозицію продовжити роботу по увіковічненню і збереженню пам’яті про роки війни в Афганістані.

     Спогади ветеранів-афганців, рідних, друзів допомогли створити презентовану книгу, сімейні фотографії наповнили її особливою теплотою, тому книга вийшла дуже доброю і людяною. Пам’ятаймо про мужність й відвагу воїнів-афганців та всіх тих українців, які загинули на чужині.

Поставте скибку хліба на стакан
І голови схиліть в скорботі вічній
За тих, кого убив Афганістан,
Чиї він душі зранив і скалічив.

Категорія: Події | Переглядів: 865 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ