Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2015 » Жовтень » 14 » Виставка сучасних ікон Мирослави Площанської
19:35
Виставка сучасних ікон Мирослави Площанської

     Не вперше бібліотечна світлиця бере на себе благородну місію виставкової зали. На цей раз – вперше від часу створення і до сьогодення Рожнятівської районної бібліотеки тут організовано виставку сучасної ікони.
      «Її ікони дарують тепло» – під такою назвою 13 жовтня 2015 року у Рожнятівській центральній бібліотеці відкрилась виставка ікон молодої художниці-реставратора, іконописця Мирослави Площанської. Виставка відкрилась в рамках відзначення Року Митрополита Андрея Шептицького і триватиме впродовж місяця.
      На відкриття виставки до бібліотечної світлиці завітали голова Рожнятівської РДА Ірина Богданівна Люклян, голова районної ради Назарій Іванович Іванів, заступник голови РДА Богдан Михайлович Яковина, селищний голова Рожнятова Василь Степанович Мацевко, священики о. Богдан Головчак та о. Дмитро Халус, представники громадських організацій району, краєзнавці, численні поціновувачі високого мистецтва іконопису.

    

     Мирослава Площанська народилась 11 жовтня 1982 року в творчій родині. Любов до мистецтва з дитинства прищепив батько Михайло Площанський – художник та скульптор, уродженець Рожнятова. 

      Маючи хист до малювання, Мирослава з відзнакою закінчила дитячу художню школу. Далі продовжила навчання в Львівській Національній Академії Мистецтв, на кафедрі реставрації та консервації творів мистецтва.
     Після закінчення вузу працювала за фахом, художником-реставратором  у Львівському філіалі Національного науково-дослідного реставраційного центру України. За час роботи в філіалі відреставрувала чимало пам'яток іконопису та живопису – темперного та олійного малярства.
      Разом з колективом Національного науково – дослідного реставраційного центру працювала над збереженням скарбів мистецтва таких музеїв, як музей «Дрогобиччина», Львівський історичний музей (збірка портретів родини Любомирських), Музей мистецтв Прикарпаття, Музей історії релігії у Львові, Львівський Національний Музей ім. Андрея Шептицького. Брала участь у консервації та реставрації найвеличнішої пам'ятки сакрального мистецтва України – іконостаса іконописця Йова Кондзелевича з церкви Воздвиження Чесного Хреста монастиря Скит Манявський в Богородчанах. За високу професійну майстерність в консервації та реставрації даного іконостаса в 2006 році Мирославу Площанську було нагороджено пам’ятною грамотою Львівського філіалу національного науково-дослідного реставраційного центру України.
     Паралельно реставраційній діяльності, працює в галузі іконопису. 
    Реставраційний досвід вплинув на іконописну майстерність та дотримання старовинних технологій. Художниця вдало поєднує різні іконописні техніки та прийоми старих майстрів в своїх роботах, такі як жовткова темпера, олійне малярство, золочення. Авторка експериментує з формою, лінією та кольором, дотримуючись іконописних канонів.
Багато робіт Мирослави Площанської знаходяться в приватних колекціях. Її ікони дарують тепло та світло оселям, як в Україні так і за її межами.
     В день відкриття виставки на знак визнання щирої, самовідданої праці на користь святої Церкви Христової, високий професіоналізм, особистий вклад у розвиток мистецтва іконопису, відродження духовності України та з нагоди відзначення 150-ї річниці від дня народження Митрополита Андрея Шептицького Мирослава Плащанська була нагороджена грамотою Рожнятівської районної державної адміністрації, районної ради та подякою селищної ради смт. Рожнятів.
     Сучасні ікони майстрині, що представлені на виставці, – це частка творчого доробку художниці-іконописця 2006-2015 років. 

    

    В дружній, теплій атмосфері за круглим столом відбувся діалог між авторкою прекрасних іконописних творінь та гостями бібліотечної світлиці. Після короткого знайомства молода художниця відповіла на ряд запитань присутніх на відкритті краян.

   

    «Споглядаючи ікони людина краще пізнає себе, віднаходить мир, душевний спокій, черпає сили, – з трепетом в душі говорив на відкритті про творіння своєї дочки Мирослави батько скульптор-монументаліст Михайло Площанський, – я вдячний Всевишньому, що дав моїй дитині талант до іконопису.»

    Особливу теплоту, релігійну піднесеність, українські національні мотиви містять іконописні твори Мирослави Площанської.

        

       

     Запрошуємо краян скористатися прекрасною нагодою – переглянути у Рожнятівській центральній районній бібліотеці виставку сучасних ікон художниці-реставратора, іконописця Мирослави Площанської.

Категорія: Події | Переглядів: 1348 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ