Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Форма входу
Статистика
Головна » 2016 » Листопад » 4 » Вишуканий смак добірного поетичного слова Лесі Шмигельської і Наталії Данилюк
16:28
Вишуканий смак добірного поетичного слова Лесі Шмигельської і Наталії Данилюк

Людино моя прекрасна,
Тримайся за світ, борись!
Якщо і судилось впасти,
То тільки в небесну вись

Наталія Данилюк

     4 листопада 2016 року у світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки зібралися поціновувачі добірного поетичного слова наших талановитих землячок Лесі Шмигельської з Каменя та Наталії Данилюк з Перегінського. 

     Поетеса, просвітянка, бібліотекар Леся Василівна Шмигельська (Варварук) народилася 3 листопада 1972 року в селі Камінь Рожнятівського району. Закінчила Калуський коледж культури і мистецтв. Нині працює шкільним бібліотекарем в рідному селі Камінь, паралельно навчається в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. Авторка п’яти поетичних збірок: «Поцілунок літа», Жінка з осені», «Тепло незвіданих доріг», «Всеобрій», «ПроСвіт». Леся Василівна – член літературної студії «Горгани», лауреат премії ім. Марійки Підгірянки, член Національної спілки письменників України.

     Поетеса, педагог Наталія Данилюк народилася 4 березня 1981 року в селищі Перегінське Рожнятівського району. Вчилася у Перегінській ЗОШ І-ІІІ ст. №1. Закінчила філологічний факультет Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. Працює вчителем українознавства у Перегінській ЗОШ І-ІІІ ст. №1. Учасниця поетичного клубу «Об’єднані словом» (Івано-Франківськ). Авторка трьох поетичних збірок: «Та жінка, що навпроти у вікні…», «Кульбабова віхола», Океан, що навиворіт». Її твори вміщено у колективних збірках «Вілаг почуттів», «Сопілка часу», «Подільська толока», «Антологія сучасної новелістики та лірики України», «Рожнятівщина літературна», «Осінь у камуфляжі» та ін. Наталя Данилюк – переможець численних поетичних конкурсів. Є членом літературної студії «Горгани». Лауреат премії імені Андрія Малишка, член Асоціації українських письменників.

     Цього дня Леся Шмигельська презентувала свою останню поетичну збірку «ПроСвіт». Її поетичне слово, мов добірне зерно, лягає в душу, проростаючи любов’ю до рідної землі, вірою в людину. Вона розповіла про те, як і коли почала писати поезію, що надихає чи спонукає її брати до рук перо, чому саме літературну стежину обрала, розповіла про свою п’яту презентовану збірку і прочитала свої вірші різної тематики. Як говорить авторка: «В розкошах чудової природи, де споконвічною працею і крилатою піснею живе кожна оселя, де перед зором мимоволі постають розлогі, в пишнім цвітінні сади, смарагди гірських хребтів, шум повноводних рік, кажуть Гріх не бути поетом!».
     Тематика презентованих поетичних збірок різнопланова. Тут є творче пізнання світу та філософські роздуми,  відкриття таємниці краси, шана до рідної мови та історичного минулого, батьківська любов і найвищі почуття, любов до рідної землі, переживання за краще майбуття нашого народу і така болюча тема війни:

А небо сиве, а небо вільне, а небо вічне…
Горять заграви, парують тризни, торги і віча.
Будують храми, таврують душі оті, хто вище.
А десь неволя, дими і круки над попелищем.
Безвісні долі, хрести, могили в неріднім полі,
Снігів по вінця, нетепле сонце і вітру вволю.
Війна безлика, чийсь крок у вічність, бої, облоги.
Шукали стежки межи ровами, молились Богу.
Пошерхлі крила, безмовні ночі, зірки погаслі.
Хтось хліба просить, а хтось, неначе пиріг у маслі…
Вмирає тиша від куль і грому, німіє свічка.
А небо сиве, а небо вільне, а небо вічне…

Леся Шмигельська

     Наталія Данилюк  презентувала свою поетичну збірку «Океан, що навиворіт». Авторка розповіла історію написання свого першого вірша, про літературні проби у дев’ять років, про те, чому саме поезія покликала її у літературну мандрівку, коли найкраще пишеться, ознайомила зі своєю третьою презентованою збіркою та прочитала власні вірші. Поезії Наталії Данилюк пахнуть свіжістю, образи – яскраві і теплі, а лірична героїня – красива жінка, яка залюблена у світ довкола, і спілкується з ним лише серцем. 

     Своє захоплення поезією Лесі Шмигельської і Наталії Данилюк у виступі висловили заступник голови районної ради Олег Понайда та начальник організаційного відділу районної ради Наталія Мельник. 

    

     Підтримали добрим словом свою землячку і родичку Лесю Шмигельську начальник Державної казначейської служби у Рожнятівському районі Ольга Дмитришак, її сестра Євдокія Музичка і племінниця Іринка та привітали поетесу з днем народження, який вона святкувала 3 листопада.

     Багато теплих слів і побажань говорили колеги по перу: гуморист і сатирик, активний громадський діяч, член Національної спілки письменників України Ігор Гаврилюк з Калуша; голова літературної студії «Горгани», письменник, краєзнавець, журналіст, член Національної спілки письменників України Любомир Михайлів; члени літературної студії «Горгани» Любомира Василечко, Ольга Парадовська, Галина Пухта, Світлана Діденко, Володимир Кондур, Ольга Мацьків, Надія Бардяк та Діана Данилюк. 

    

     Органічно поєднувалися і перепліталися з поезією українські пісні у неперевершеному виконанні учнів Рожнятівської дитячої школи мистецтв Іванни Курч (викладач Руслана Іванишин) та Антоніни Дички (викладач Ірина Русин). Приємний музичний сюрприз для односельчанки Лесі Шмигельської підготував гурт «Калинова вода» з Каменя (керівник Василь Юкіш), заспівавши кілька пісень на її слова. 

    

      На завершення директор Рожнятівської ЦБС, заслужений працівник культури України Марія Василівна Рибчак подякувала авторкам за прекрасну літературну зустріч та побажала творчих злетів, успіхів у починаннях і ще багато нових цікавих збірок.  
     Творча зустріч із Лесею Шмигельською і Наталею Данилюк залишила піднесений настрій, позитивні емоції і світло в душі. Було приємно смакувати їх добірне поетичне слово, було тепло і затишно, любо і мило у їхньому віршованому всесвіті. 

       

 

Категорія: Події | Переглядів: 939 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ