Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2013 » Березень » 2 » «Життя, покладене на вівтар незалежності»
13:07
«Життя, покладене на вівтар незалежності»
Мудрого – не обдурити,
Чесного – не купити,
Мужнього – не зламати
Роман Шухевич
 
     1 березня 2013 року Рожнятівська центральна районна бібліотека спільно з координаційною радою політичних партій, яку очолює Мар’ян Мар’янович Бардяк та Брошнів-Осадською школою І-ІІІ ступенів провели історико-літературну годину «Життя, покладене на вівтар незалежності» до 63-ї річниці з дня загибелі Романа Шухевича.
 
     Історія Української повстанської армії нерозривно зв’язана з іменем Романа Шухевича, людини, що творила армію та очолювала її протягом семи років – аж до своєї смерті.
     Роман Шухевич народився 30 червня 1907 року у Львові у родині відомих українських інтелігентів Шухевичів. Першою школою організаційної та фізичної підготовки до майбутніх буремних літ для юнака став «Пласт». Вісімнадцятилітнім юнаком 1925 року він вступив в Українську Військову Організацію, а відтак, 1929 року, – в Організацію Українських Націоналістів.
     1930 року Роман одружився з нашою землячкою, уродженкою села Лецівка Наталією Березинською, яка стала матір’ю двох його дітей та вірною опорою на все життя.
     30 червня 1941 року ОУН проголосила Акт відновлення української держави та створила Українське Державне Правління. Шухевич став заступником міністра військових справ. Восени 1942 року почалося творення Української Повстанської Армії. У листопаді 1943 року її Головним командиром став Роман Шухевич – «Тарас Чупринка».
      5 березня 1950 року в селі Білогорща поблизу Львова в останньому бою проти окупантів загинув головний командир Армії Безсмертних генерал-хорунжий Роман Шухевич.
     Мар’ян Мар’янович Бардяк розповів присутнім, що планується проводити до річниці з дня народження Романа Шухевича і зазначив, що ми повинні пам’ятати і вшановувати справжніх героїв, які здобували незалежність України.
      З доповіддю про головного командира Армії Безсмертних генерал-хорунжого Романа Шухевича виступив Володимир Омелянович Кондур.
      Учні Брошнів-Осадської школи І-ІІІ ступенів разом зі своїми наставниками вчителем історії Смик Стефою Василівною, вчителем музики Барнич Наталією Петрівною та культорганізатором Івахнюк Галиною Михайлівною підготували сценки із життя Романа Шухевича та прекрасно виконали пісні про часи визвольної боротьби українського народу.
         
     Своїми думками та враженнями поділились голова районної ради Іванів Назарій Іванович, директор табору «Сокіл» Володимир Семко, Тарас Федорович.
          
     Роки... Скільки б їх не минуло, не зітруть у народній пам’яті світлі імена тих, хто віддав своє життя за незалежність України.
Горіть і боріться, любіть Батьківщину,
Огні свого серця єднайте в бою.
І вам не пізнати ніколи загину, –
Безсмертний, хто любить Вітчизну свою.
Категорія: Події | Переглядів: 1408 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ