Меню сайту
Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БІБЛІОТЕКУ
СТРУКТУРА
КОРИСТУВАЧЕВІ
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
РОЖНЯТІВСЬКА ОТГ
ФОТОГАЛЕРЕЯ

Категорії розділу
Події [850]
Наші видання [25]
Наші контакти

Площа Єдності 11

селище Рожнятів

Рожнятівська ТГ

Калуський район

Івано-Франківська область

тел./факс: (03474) 2-09-91

e-mail: library_rozh@ukr.net

Ми в соціальних мережах


Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Форма входу
Статистика
Головна » 2018 » Березень » 1 » Зустріч з громадсько-політичним діячем, доктором історичних наук Сергієм Адамовичем
17:10
Зустріч з громадсько-політичним діячем, доктором історичних наук Сергієм Адамовичем

     1 березня 2018 року у світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки відбулася надзвичайно цікава зустріч з нашим земляком уродженцем селища Рожнятів, громадсько-політичним діячем, автором більше 150-ти наукових праць, доктором історичних наук, професором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, депутатом Івано-Франківської обласної ради VІ і VІІ демократичного скликання Сергієм Васильовичем Адамовичем і презентація книги «Нереабілітована пам’ять». Разом з автором до бібліотеки завітали заступник директора Навчально-наукового юридичного інституту, професор кафедри трудового, екологічного та аграрного права, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Олег Антонович Вівчаренко і директор комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради  з експлуатації майна Віталій Іванович Костишин.

     

     За доброю традицією отець-декан Василь Пастух розпочав зустріч молитвою. В сьогоднішньому тривожному часі ми виголошуємо спільні молитви за краще майбуття нашої держави, за мир і спокій на нашій Богом даній землі.

     Учениця Рожнятівської дитячої школи мистецтв Іванка Курч (викладач Руслана Іванишин) так проникливо виконала «Молитву за Україну», так щиро зверталася до Отця: «Боже, я молю за Україну, Боже, молю Тебе за людей…» і просила явити нам свою милість, що присутні не стримували поодинокі сльози.

     Працівники районної бібліотеки представили почесних гостей, згадали життєвий і науковий шлях Сергія Адамовича, акцентуючи на тому, що у своїх працях і монографіях він досліджує події минувшини нашого краю і нашої держави вцілому; соціально-економічне, суспільно-політичне, національно-духовне і культурне життя людей в умовах військових негараздів і панування окупаційних режимів; політичні процеси в умовах становлення та розбудови незалежної України на сучасному етапі; аналізує проблеми сьогодення і проводить паралелі між минулим і теперішнім часом. 

     Автори презентованої сьогодні книги «Нереабілітована пам’ять»  Сергій Адамович, Роман Кобильник, Лілія Щербін в науково-популярній розвідці висвітлюють героїзм учасників національно-визвольного руху ОУН-УПА, долі людей, які потрапили в жорна нацистського та більшовицького тоталітарних режимів, також показано справжнє обличчя радянських «визволителів» західноукраїнських земель і ницість їхніх вчинків. 
     Сергій Адамович має чітку громадську позицію, незламний патріотичний дух і об’єктивну оцінку подій у нашій державі, втілюючи в життя ідеї національного відродження та державотворення. Він зазначив, що ініціаторами проекту «Нереабілітована пам’ять» є газета «Галицький кореспондент» та ГО «Поступовий гурт франківців» і акцентував на тому, що «Нереабілітована пам’ять» започаткована не тільки  для того, щоб дослідити історичні події часів української визвольної боротьби у ХХ столітті, а й допомогти відновити справедливість. Сергій Васильович дуже цікаво розповідав про презентоване видання, ділився спогадами, відповідав на запитання і спілкувався зі своїми земляками.
     Модератором заходу виступила наша землячка уродженка села Брошнів, письменниця, педагог, краєзнавець, громадська діячка, заслужений вчитель України, член Національної спілки письменників України, депутат Івано-Франківської обласної ради VІІ демократичного скликання Оксана Тебешевська, яка більш детально ознайомила присутніх з книгами Сергія Адамовича, вела діалог з автором про його пошукову роботу, дослідження історії рідного краю і написання наукових праць. Оксана Степанівна пройшлася сторінками книги «Нереабілітована пам’ять», починаючи з присвяти і передмови відповідального редактора, детально зупинившись на трьох розділах: «Герої ОУН-УПА: страчені світанки», «Колабораціоністи та жертви війни», «Історії «радянських визволителів». 

     До діалогу з автором у формі запитань-відповідей активно включилися начальник відділу культури РДА Володимир Борович; письменник, краєзнавець, член Національних спілок письменників, журналістів і краєзнавців України Любомир Михайлів; голова Рожнятівської районної організації ВО «Свобода» Володимир Семко. Звучала гордість за свого учня Сергія у словах його колишніх вчителів Ганни Миколаївни Сагайдак і Василя Степановича Мацевка.

       

    

     Заступник директора Навчально-наукового юридичного інституту, професор кафедри трудового, екологічного та аграрного права, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Олег Антонович Вівчаренко зазначив, що історик-дослідник у презентованій книзі розкриває тему, яка розбудила його власні гіркі спогади про події того часу. Сім’я Олега Антоновича зазнала репресій і була примусово виселена, він пригадав перебування у Брошнівському пересильному пункті. 

     Голова Рожнятівської районної ради Василь Ярославович Рибчак і заступник голови районної ради Олег Володимирович Понайда подякували Сергію Адамовичу за його нелегкий дослідницький труд, висвітлений на сторінках наукових праць і монографій, побажали і надалі так плідно працювати та реалізовувати цікаві проекти.

     Саме в цей день у районній бібліотеці розпочалися Шевченкові читання до 204-ї річниці від дня народження Кобзаря «Там знайдете щире серце і слово ласкаве. Там знайдете щиру правду…», які будуть тривати на протязі тижня. Виконали почесну місію і розпочали тижневі читання безсмертних рядків Тараса Шевченка люди, які зібрали всіх тут на цікаву і змістовну розмову про наше минуле і сьогодення, Сергій Адамович і Оксана Тебешевська. 

     На завершення Сергій Васильович подякував землякам за теплий прийом і щирі слова побажань. Усі бажаючі мали можливість придбати презентоване видання з автографом. 

        

Біографічна довідка:
     Сергій Адамович народився 4 жовтня 1976 року в містечку Рожнятів Івано-Франківської області. 
     У 1999 році закінчив з відзнакою історичний факультет Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника за спеціальністю «Історія» із присвоєнням кваліфікації «історик, викладач». 
     Після закінчення вузу навчався в аспірантурі Прикарпатського національного університету. Працював вчителем історії, вчителем правознавства в Івано-Франківському природничому ліцеї. 
     У 2001 р. прийнятий на посаду старшого викладача циклу загальноюридичних та гуманітарних дисциплін Прикарпатської філії Національної академії внутрішніх справ України.
     З 2005 року – доцент кафедри теорії та історії держави і права, зараз – професор Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника. Забезпечує викладання навчальних дисциплін: «Історія держави і права зарубіжних країн», «Історія України», «Основи наукових досліджень».
     Коло наукових інтересів: історія України, політологія. Є автором більше 150-ти наукових праць.
      Сергій Адамович – координатор ГО «Поступовий гурт франківців».
     У 2014 році був заступником голови Івано-Франківської ОДА. Депутат Івано-Франківської обласної ради VI і VII демократичного скликання. 
      Живе і працює в Івано-Франківську.

Категорія: Події | Переглядів: 1177 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АНОНС



Відео про Рожнятів



Retro бібліотека



Пошук

Архів записів



Інтернет-сторінки ОТГ
Рожнятівська селищна рада
Рожнятівський ліцей
Відділ культури Рожнятівської селищної ради
Рожнятівська ДШМ
Рожнятівський БДЮТ

Корисні лінки
Українська Бібліотечна Асоціація
Бібліотечному фахівцю


Copyright Рожнятівська публічна бібліотека © 2024
Розробка та супровід Русин Галина & КОМПІК ІФ